Friday, May 3, 2013

Newport '58: De optredens van de International Youth Band

 Ruud Jacobs speelt met de Babel's Band op festival (1958). 
Een Nederlands debuut op Newport
Hans Koert

George Wein had Marshall Brown uitgenodigd - als bandleider van zijn Farmingdale High School Band had hij in 1957 indruk gemaakt tijdens het Newport Festival - om een internationaal jeugdorkest samen te stellen dat moest optreden tijdens het Newport Festival editie 1958.  Deze International Youth Band, waar voor ons land Ruud Jacobs mocht plaatsnemen achter de bas, was samengesteld uit jonge talentvolle Europese jazzmusici. Op 4 juli 1958 was het dan eindelijk zo ver ... het Newport Festival.

Alle bijdragen m.b.t. Ruud Jacobs' debuut op Newport 1958 met The International Youth Band vind je op mijn linken site.
The International Youth Band tijdens een optreden op het Newport Festival (1958) ( bron: Lp: The Newport Jazz Festival 1958 - The International Youth Band (Philips 840 046))

Newport ‘ 58 – Eén van de grootste festivals in de VS in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Opgericht in 1954 groeide het uit tot een prestigieus festival, waar alle grootten uit de jazzwereld hun opwachting maakten. In 1958 was dat niet anders ….
De mooie documentaire Jazz On A Summer's Day geeft een schitterende sfeerimpressie van het festival .......

  • Bert Stern, een gevierd fotograaf, maakte een 80-minuten durende documentaire over dit festival, getiteld Jazz On A Summer’s Day – één van de meest belangrijke documenten uit de jazzgeschiedenis van de jaren vijftig met flitsen van optredens van musici als Louis Armstrong, Anita O’Day, Thelonious Monk, Chico Hamilton, Sonny Stitt, Sal Salvador, Dinah Wasington, Mahalia Jackson, Jimmy Giuffre, Gerry Mulligan en George Shearing;  Je vindt ze allen terug op deze film, terwijl anderen, die er ook waren, weer niet in beeld gekomen zijn ……   een kwestie van rechten of gewoon weggeknipt? Zo mis ik bijvoorbeeld Marian McPartland, Lee Konitz, Horace Silver, Miles Davis en ………….. the International Youth Band.
Geniet van een  korte trailer van Bert Stern's documentaire Jazz On A Summer's Day.




De optredens van deze band op het Newport Jazz Festival, gesitueerd in het Freebody Park in Newton (Ri): één matinee op vrijdag en een avondconcert op zondag 6 juli 1958. Dit laatste concert werd opgenomen en uitgebracht op lp, hoewel in een discografie van deze band van de hand van Michael Fitzgerald 4 juli 1958 genoemd wordt.

Er werden zeven nummers vastgelegd: Don’t Wait For Henry - Don’t Blame Me - Jazz Concerto for Alto Sax – Too Marvelous For words – Swinging The Blues – Imagination en de Newport Suite, Opus 24, die weer uit twee delen bestond: Blues en A Dance. De nummers waren gearrangeerd door Marshall Brown, John LaPorta, Arif Mardin en Bill Russo. 



The International Youth Band: Christian Kellens op trombone - Marshall Brown leider. (bron: Lp: The Newport Jazz Festival 1958 - The International Youth Band (Philips 840 046)) 

 Ruud vertelde na terugkomst in Nederland, dat hij niet zo tevreden was met de arrangementen: In het artikel Twee Maal Amerika (Rhythme Sep/Okt. 1958) zegt hij: De arrangementen vielen me wat tegen, maar 't orkest klonk na enkele keren erg goed. Andy Marsala, die meespeelde op twee nummers, Don’t Blame Me en Jazz Concerto For Alto Sax, een John LaPorta compositie,  was de enige niet-Europeaan in de band. Dat verdient uitleg, aangezien de International Youth Band toch samengesteld was uit getalenteerde Europese jazzmuzikanten.  Hij was geboren in New York (juni 1942) en had als kind clarinet en altsax leren spelen bij  ….. Marshall Brown en John LaPorta.
Andy Marsala
 (source: music-room.net)

Hij  was gaan spelen als teenager in de Farmingdale High School band van Marshall Brown, die zeer succesvol met dat orkest in 1957 op het Newport festival had opgestreden. Andy Marsala was daar opgevallen door zijn spel en werd de sensatie van het 1957 Newport Jazz Festival genoemd. Zijn spel was de aanleiding voor George Wein om Marshall Brown te vragen een International Youth Band te formeren uit louter Europes talent, die moest optreden op het volgende festival. Voor Nederland werd Ruud Jacobs aangewezen ….. Dit verklaart de aanwezigheid van Andy Marsala, de oogappel van Marshall Brown en John LaPorta, tijdens het optreden. Interessant is een filmfragment van The International Youth Band  van een optreden tijdens het Newportfestival van 1960, waarbij Cannonball Adderley als speciale gast samen met Andy Marsala het stuk Party Line laat horen ………. Het geeft, ondanks de slechte beeldkwaliteit, een mooi beeld van hoe de International Youth Band, met Andy Marsala en Marshall Brown als dirigent – leider er moet hebben uitgezien ….. (  Newport 30 juni 1960)
 

Tijdens het tweede optreden, tijdens de finale, speelde  Louis Armstrong, waarschijnlijk met een paar van zijn bandleden (o.a. Jack Teagarden) mee tijdens  met the International Youth Band in het nummer On The Sunny Side Of The Street.
Zomer T(h)rillers - Toren van Babel (bron: Dagblad van het Noorden ( 2 Aug 1958) 

 Bix jr.,  ongetwijfeld een pseudonym, journalist van het  Dagblad van het Noorden berichtte in het Rhythmisch Klankboek dat de concerten in Newport een groot succes waren ….…… Ondanks een voorbereidingsperiode van slechts drie weken, presteerden de heren het, veruit de beste prestatie te leveren.  (Dagblad van het Noorden – 2 aug. 1958) 
 Max Roach en Ruud Jacobs op Newport (footo: Ruud Jacobs archief)

Anton Kop jr. schreef in het artikel Newport 1958 dat de kritieken in de VS over the International Band, met onze eigen Ruud Jacobs  niet allemaal lovend waren  – De solisten waren niet allemaal zo geweldig, maar de band klonk goed en had wel swing. Als beste solist werd de Fransman Roger Guérin genoemd. ( Rhytme  Newport 1958 nº 108 (15 september 1958 p. 8).  Ruud herinnert zich over deze weken in de VS, de vele ontmoetingen met grote namen - Ruud heeft een foto met daarop Max Roach, die op het festival van Newport met zijn Max Roach + 4 groep optrad (met Booker Little, George Coleman, Ray Draper (whow op tuba) en Art Davis). Hij begeleidde ook Dinah Washington en maakte deel uit van het Terry Gibbs sextet met Gerry Mulligan als speciale gast. Omdat Ruud op zijn revers een Nederlands vlaggetje heeft, dateert deze foto van het festival.   
Bernt Rosengrens en Christian Keller met Oscar Pettiford op het 1958 Newport Festival bron: OJ april 1959) 

 Tijdens de weken in de VS zag hij concerten van Teddy Wilson, Sarah Vaughan en Benny Goodman.  Als we een club binnenkwamen, vertelde hij me, dan werden we vaak uitgenodigd om mee te spelen en Gerry Mulligan was zelfs zo enthousiast over onze band, dat hij hem wel wilde overnemen ( zie vorige blog. ). Ik heb veel met Gerry Mulligan in zijn nieuwe kwartet gespeeld, waar ook Art Farmer in zit ( met verder Bill Crow op bas en Dave Bailey slagwerk). Ruud vertelde me ook Oscar Pettiford ontmoet te hebben, de bassist, die in die dagen een beroemdheid was – Ruud zou een jaar later met hem spelen tijdens een concert in het Concertgebouw en het Gebouw voor K & W in Scheveningen tijdens een tweetal concerten in de serie Jazz for the DSC. ( 9 en 10 mei 1959).  Ook hoorde Ruud vele malen het kwintet van Miles Davis.
 Ook Louis Armstrong maakte veel indruk en ze werden zelfs bij Satchmo thuis ontvangen -  Ruud koestert nog steeds een foto van Satchmo, die hij van hem kreeg, zittend op het toilet, een reclamecampagne waaraan Louis meewerkte voor het product Swiss Kriss, an herbal laxative. Louis was in die dagen een roving ambassador voor Rexall drugstores, waarbij de boodschap luidde, dat door het gebruik van Swiss Kriss Louis van 268 pond afgevallen was tot 173 pond ………..  Een laxeermiddel dat hij iedereen kon aanbevelen ….  ( Satchmo-slogan .. Leave it all behind you. ). Hij adviseerde de bandleden, volgens Ruud, het spul ook te gebruiken als ze ook een ouwe jazzmuzikant wilden worden. ( bron: PlanetBarberella.blogspot.com). Ruud verbaasde er zich over, na terugkomst in Nederland, dat zelfs de grootten in de jazzwereld elke schnabbel moesten aannemen om rond te kunnen komen ………….. Na de optredens in Newport ging de complete band terug naar Europa, behalve de Hongaarse gitarist  Gabor Szabo, die als vluchteling naar de VS gekomen was.  Ze speelden in Europa nog verschillende gigs, zoals tijdens de wereldtentoonstelling in Brussel en in de veilinghal van Blokker.  Daarover later meer!   (wordt vervolgd)

Alle bijdragen m.b.t. Ruud Jacobs' debuut op Newport 1958 met The International Youth Band vind je op mijn linken site.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag haar gratis nieuwsbrief.


George Wein nodigde bandleider Marshall Brown uit, die met zijn Farmingdale High School Band indruk had gemaakt tijdens het Newport festival van 1957, om een groep jonge talentvolle Europese jazzmuzikanten uit te nodigen voor een International Youth Band, die op het festival van 1958 moest optreden. Voor Nederland werd Ruud Jacobs uitgenodigd. In een serie blogs de herinneringen van Ruud Jacobs aan dit festijn. Vandaag de optredens van de band tijdens het Newportfestival van 1958. 
 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment