Sunday, May 19, 2013

Vriendendag Nederlands Jazzarchief

 Het Nederlands Jazzarchief omarmt vrienden. 
Eerste vriendendag in Bethaniënklooster (Amsterdam) smaakt naar meer .....
 Hans Koert

Op 18 mei 2013 organiseerde het Nederlands Jazzarchief zijn eerste Vriendendag – vrienden, die ze, nadat de subsidies onlangs opdroogden, heel hard nodig zijn. In het Bethaniënklooster in Amsterdam, midden op de Wallen, the Red light district, alsof een cliché in leven gehouden moet worden, werden zo’n 100 vrienden onthaald, met lezingen, een interview en een liveoptreden. Er was bovendien voor een uitstekende lunch gezorgd. 

 Zo'n 100 "Vrienden" uit het hele land waren op de dag afgekomen (foto: Hans Koert)

Paul Gompes (bestuurslid NJA)
Het Nederlands Jazz Archief werd opgericht door Wim van Eyle vanuit een idee, dat eerder door Harry Coster, Pim Gras en Herman Openneer was uitgewerkt als Nederlands Geluids Archief, maar niet van de grond gekomen was. Herman Openneer, die binnen de muren van het Nederlands Jazzarchief zijn draai vond, als levende encyclopedie, database en veelschrijver, was jarenlang het gezicht van het Nederlands Jazzarchief. Wie een stukje aanleverde voor bijv. de Doctor Jazz waar Herman ook redacteur van was, kon altijd rekenen op een aantal aanvullingen, commentaren of verbeteringen. 
 
Bert Vuijsje
(voorzitter bestuur NJA)
Het Nederlands Jazzarchief was eerst gesitueerd in het oude Bimhuis (Oude Schans), later aan de Prins Hendrikkade, en als onderdeel van het Muziek Centrum Nederland,  aan het Rokin. Sinds 1 januari 2013  wordt het Nederlands Jazzarchief echter niet meer gesubsidieerd en is de collectie ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam - bijzondere collecties met een kantoor in het Muziekgebouw aan't IJ  (nieuwe Bimhuis)( Piet Heinkade 5, 1019 BR Amsterdam (tel. 020-519.18.16). Dankzij Vrienden van het Nederlands Jazzarchief, die zaterdag 18 mei 2013 massaal waren op komen dagen in het Bethaniënklooster in Amsterdam, kon het Nederlands Jazzarchief een doorstart maken.

Hans Mantel ( foto: Hans Koert)

Hans Mantel
(foto: Hans Koert)
De dag werd geopend door voorzitter Bert Vuijsje, waarna Hans Mantel op geanimeerde wijze zijn zoektochten in het archief van Radio Nederland Wereldomroep belichtte, waarbij unieke geluidsfragmenten te horen waren. Nu Radio Nederland Wereldomroep drastisch ingekrompen is,  dreigt dit geweldige archief, Nationaal Historisch Erfgoed, verloren te gaan, omdat er geen geld (en belangstelling?) meer is het goed te conserveren ….. Een schat aan opnamen, die voorgoed zulen verdwijnen.  Een bijkomend lichtpuntje is wellicht, dat, nu de Wereldomroep niet meer in het omroepbestel zit, de weg open ligt om historisch materiaal muziek uit te brengen.

Erik van den Berg
(foto: Hans Koert)
 
  •  Journalist Erik van den Berg sprak daarna over de totstandkoming van zijn, een paar jaar geleden verschenen biografie, over kunstenaar - performer en slagwerker Han Bennink ( Han Bennink - de wereld als trommel)(Uitgeverij Thomas Rap) 

 Bert Vuijsje (links) interviewt Ado Broodboom (foto: Hans Koert)

Eén van de hoogtepunten van de dag was een interview van Bert Vuijsje  met Ado Broodboom, 90 jaar jong, die als Ado Moreno in de tweede helft van de twintigste eeuw als jazztrompettist bij o.a. Piet van Dijk, Kid Dynamite, Wessel Ilcken, Ger van Leeuwen, Boy Edgar, the Ramblers en het VARA Dansorkest  zijn sporen verdiende.

 Ado Broodboom als lid van The Rhythme All Stars (1958-1959) (v.l.n.r.: Ado Broodboom - Ruud Bosch, Herman Schoonderwalt en Piet Noordijk) ( bron: Rhythme febr. 1960)

Ado wist door zijn scherp geheugen, zijn humor en inemende lach, maar ook door zijn trompetspel, ten gehore gebracht via geluidsdragers door Bert Vuijsje, het publiek moeiteloos aan zich te binden. Bert draaide verschillende historische opnamen, zoals het nummer Coupe Negresco, dat Ado met Marcel Thielemans (tb), Tinus - (cl), en Kees Bruyn (ts), Charlie Nederpelt (p), Dubby Dubois (b) en Kees Kranenburg (dm) in maart 1960 opnam, waarin de zeer fraai gestopte trompet van Ado te horen was …. De trompet moet je beschouwen als een onwillige vrouw … verklaarde Ado zijn voorkeur voor gestopte trompet …. 

 Ado Broodboom (foto: Hans Koert)

Uiteraard kwam zijn “act” met de twee trompetten langs: Als je eenmaal wat bijzonders had gedaan moest je het van Theo Uden Masman, die hij met Louis van Gaal vergeleek, keer op keer blijven herhalen …. Ik vond het verschrikkelijk. 
Ado Broodboom: Wat een geweldige man ….. !


 Het Rein de Graaff Trio met v.l.n.r.: Rein de Graaff (niet zichtbaar), Marius Beets en Eric Ineke)  (foto: Hans Koert)

Walter van de Leur
 (foto: Hans Koert)
  • Na een korte presentatie over de onderzoeken, waar hoogleraar jazz en improvisatiemuziek Walter van de Leur, de jonge muziekstudenten aan de Universiteit van Amsterdam begeleidt en (als keuzevak) één dag in de week met Jazz  laat kennismaken ( Sommigen zijn, als ze zich aanmelden, nog nooit naar een jazzconcert geweest (!) was één van de schokkendste conclusies die ik hoorde), was er in de kelder van het voormalige klooster, toentertijd geleid door Augustinessen, waar  "gevallen" vrouwen boete konden doen voor een losbandig leven, nog een kort concert met het Rein de Graaff trio met Rein de Graaff achter de vleugel, Marius Beets op bas en Eric Ineke op slagwerk. 
 Grant Stewart (foto: Hans Koert)

Het korte concert werd afgesloten met een gastoptreden van de Amerikaanse, in Canada geboren, tenorsaxofonist Grant Stewart.
  • Dank aan het Nederlands Jazzarchief voor dit initiatief, voor de warme ontvangst en het  gevarieerde programma …. Ik denk dat er veel belangstelling is voor dit soort, inhoudelijke themadagen, met korte lezingen, interviews en live optredens – Is er al een datum voor volgend jaar bekend?
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging via Facebopok en/of vraag de gratis nieuwsbrief


 Het Nederlands Jazz Archief maakt zware tijden door. De bezuinigingen door de regering leidden er toe dat het Nederlands Jazzarchief gesloten zou gaan worden, De Keep (it) Swinging blog (en vele "Vrienden", zijn van mening dat het archief ( en het informatieve kwartaalblad het Jazz Bulletin) bewaard en toegankelijk moet blijven om het verhaal van de Nederlandse jazz te kunnen blijven vertellen aan de generaties na ons. Keep (it) Swinging heeft zich aangemeld als Vriend van het Nederlands Jazz Archief. Het zou mooi zijn als u ook het  Nederlands Jazzarchief zou steunen en dit voorbeeld volgen. .........


Het Nederlands Jazzarchief, dat, sinds begin dit jaar de subsidies werden stopgezet, de broek zelf moet ophouden en afhankelijk is van Vrienden en begunstigers, organiseerde op 18 mei 2013 haar eerste Vriendendag in het Bethaniënklooster in Amsterdam, midden op de Wallen alsof een hardnekkig cliché dat jazz het best gedijt in de marge van de samenleving, bewezen moest worden ...... De honderd "Vrienden", die op de gevarieerde dag afgekomen waren, weten wel beter ..... Een geslaagd initiatief, best Jazzarchief, dat, wat mij betreft, naar meer smaakt ..................


 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment