Sunday, May 26, 2013

Scheldejazz13: Willie Jones III brengt eigen kwartet

Willie Jones III laat de muziek van Max Roach en Clifford Brown herleven.
Scheldejazz 13 brengt veel muziek en grote namen ....
Hans Koert


The Blue Rhythm Four
(foto: Hans Koert)
  • Scheldejazz …. Sinds begin jaren zeventig is de binnenstad van Terneuzen het weekend na Pinksteren gereserveerd voor muziek …..  veel muziek ......

Ooit gestart door initiator Frank Koulen, alias De Neger, als aankleding van de braderie, is het na meer dan veertig jaar uitgegroeid tot een festival met een buiten- en binnenprogramma, voor elk wat wils, van de door Frank Koulen opgestarte streetparades tot DJ’s, jonge musici die hun talenten mogen laten horen en publiektrekkers als Bongomatik en Nueva Manteca; binnen in Porgy en Bess wereldacts, zoals het Max Roach-Clifford Brown Quartet van Willie Jones III en de band van baritongigant Ronnie Cuber.


DJ Blue Flamingo
(foto: Hans Koert)
Zaterdagavond 19.00 uur: Terwijl het kwartet van Willie Jones III zich voorbereid loopt Porgy en Bess vol, verwelkomd door DJ Blue Flamingo, die louter 78-toerenplaten op z'n draaitafel legt .....Veel, meest vaste bezoekers van het festival, "nieuwe", maar ook “oude”, die de herinnering aan de eerste festivaljaren, die ontaardden in ware volksfeesten, koesteren; het Scheldefestival anno 2013 is volwassen geworden, een festival voor genieters en kenners, met een programering waar menig landelijk festival jaloers op is  …..

Scheldejazz13: Willie Jones III brengt eigen kwartet - Scheldejazz13: Rony Cuber - Amerikaanse baritongigant in Porgy en Bess - Scheldejazz13: Blue Flamingo - 78-toeren plaatjesdraaier. 


Willie Jones III ( foto: Hans Koert) 
 
 Willie Jones III is een graag geziene gast in Porgy en BessThanks that you're here at my first concert as a leader …… Willie Jones III, de bescheiden meestal niet zo spraakzame slagwerker, kondigt zijn eigen kwartet aan.  I’ve been here many times with Roy Hargrove …. legt hij ten overvloede uit. De eerste keer dat ik hem hoorde was met Roy, toen die in januari 1999 hier met zijn quintet speelde, met Sherman Irby op altsax, Larry Willis aan de piano, Gerald Cannon op bas en Willie Jones III achter de drums. Daarna is hij nog vele malen teruggeweest in Terneuzen.

Willie Jones III (foto: Hans Koert)

Geboren in LA, juni 1968, kreeg Willie als vroeg de jazz met de paplepel ingegoten, of eigenlijk zou je beter kunnen stellen, in de genen mee …. want zijn vader, Willie Jones II maakte naam als jazzpianist. 
  • Je zal maar Jones heten,  dan wordt het moeilijk om "naam" te maken - om jezelf “zichtbaar” te doen zijn ....., vandaar de III. 
Willie Jones III studeerde slagwerk aan het California Institute of the Arts onder de vleugels van Albert "Tootie" Heath en richtte in begin jaren negentig samen met anderen de band Black Note op, waarme hij in 1992 debuteerde met het album 43rd & Degnan. Zijn eerste plaat onder eigen naam dateert van 2000 en bevat o.a. opnamen uit  april 1996 ( met Eric Reed en Tony Dumas) Volume 1 .. Straight Swinging;  er zullen in deze serie, uitgebracht op zijn eigen label, nog meer volgen ..... waaronder zijn nieuwste ..... met het Max Roach-Clifford Brown songbook

Willie Jones III (foto: Hans Koert)

Sinds de jaren negentig is de “ster” van Willie Jones III alleen maar rijzend …. Hij speelde bij Milt Jackson en Arturo Sandoval  en nam op met Horace Silver …. Vanaf 1998 speelde hij een zevental jaar bij Roy Hargrove en is te horen op Roy’s mooiste cd’s, uit de periode voordat hij met zijn RH Factor een nieuw publiek probeerde te enthousiasmeren – In de RH Factor speelde hij korte tijd naast Jason JT Thomas.….  Hij was de begeleider van jazzlegende Hank Jones, tot die twee jaar geleden overleed en speelt tegenwoordig bij Cedar Walton, he’s my employer. Vorig jaar was hij op het Scheldejazzfestival te horen bij Roberta Gambarini met Kirk Lightsey en Reggie Johnson in de ritmesectie); een half jaar geleden begeleidde hij de Nederlandse saxofonist Floriaan Wempe in Porgy en Bess (oktober 2012)..

Historische foto van Max Roach met Ruud Jacobs (zomer 1958 tijdens het Newport Festival) (Ruud Jacobs archief)

Willie Jones III begon, op aanraden van Billy Higgins, tien jaar geleden al met het oprichten van een eigen platenlabel, een eerste stap tot het formeren van een eigen groep ….. Voor Scheldejazz had hij drie geroutineerde musici meegebracht: Jim Rotondi op trompet en bügel, Chris Thomas op bas en Anthony Wonsey aan de piano.  De muziek …. the Max Roach – Clifford Brown song bookWillie Jones III opende met Daahoud, oorspronkelijk in augustus 1954 opgenomen door het legendarische Max Roach-Clifford Brown Quartet, dat maar zo’n kort leven beschoren was….  met Willie Jones III als "Max Roach" en de Amerikaanse trompettist Jim Rotondi in de “rol” van de talentvolle veelbelovende jonge trompettist Clifford Brown, die, nog maar 25 jaar oud, in juni 1956, op weg naar een concert, met zijn auto van de weg raakte en overleed.

 Jim Rotondi (foto: Hans Koert)

Jim Rotondi is een Amerikaanse trompettist, geboren in Montana, augustus 1962, woonachtig in Oostenrijk, maar al vele tientallen jaren actief in, ondermeer, de New York Jazzscene. Hij is voor het eerst op plaat te horen in 1968 als hij meespeelt met de band van de North State University, voor de gelegenheid omgedoopt tot de One O'clock Lab Band  en debuteert in 1996 met zijn kwartet op zijn eerste eigen plaat met Eric Alexander, Larry Goldings, Dwaine Burno en Billy Drummond.  In 2000 al speelden hij samen met pianist Anthony Wonsey en Willie Jones III samen in zijn eigen quintet, vastgelegd op de plaat Reverence.

 Anthony Wonsey (foto: Hans Koert)

Anthony Wonsey (geboren 1972) debuteerde met zijn eigen trio ( met Christian MccBride en Carl Allen) in 1995 en speelde toen als pianist in de groep van Nicholas Payton, met wie hij in januari 2001 in Porgy en Bess optrad.

Chris Thomas (foto: Hans Koert)
Chris Thomas
(foto: Hans Koert)
Bassist Chris Thomas, die o.a. speelde bij Brian Blade en Joshua Redman, vorige week nog in Middelburg, maakte indruk door een lange intro, solo gespeeld, van het nummer Bolivia, dat Cedar Walton in de jaren zeventig bewerkte……… en dan merk je, onwillekeurig weer, wat Porgy en Bess zo bijzonder maakt …….   Waar vind je een club, een podium, waar het publiek nog zo stil en geconcentreerd kan luisteren? Recente ervaringen in andere clubs bewijst het tegendeel … rumoer aan de bar, gelach en gerinkel van vaatwerk en geklets in de zaal ….. nu “verstoorde” slechts een scheef neergezet glas even de haast profane stilte …Waar maak je dat nog mee?

 Jim Rotondi (foto: Hans Koert)

Trompettist Jim Rotondi, die behalve  (gestopte) trompet ook de bugel bespeelde, imponeerde met de schitterend uitgevoerde ballad My Old Flame, dat Max Roach twee jaar na de dood van Clifford Brown met Booker Little op trompet opnam.  Het kwartet sloot haar optreden af met I Get A Kick Out Of You, dat het Max Roach – Clifford Brown Quartet in de jaren vijftig op zijn repertoire had, en waarin Willie Jones III liet horen wat een getalenteerd slagwerker hij is …….

Het Willie Jones III Quartet met v.l.n.r. Jim Rotondi - Chris Thomas en Willie Jones III (foto: Hans Koert)
 
Vier ervaren muzikanten, die met alle grootten van de jazz hebben opgetreden ……. gewoon op het Scheldejazzfestival.  Een memorabel eerste optreden van de sympathieke Willie Jones III als leider van zijn eigen groep in Porgy en Bess – Hopelijk zien we hem snel weer terug.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag de gratis nieuwsbrief

Het Scheldejazzfestival kan terugzien op een rijke traditie ... Ooit begonnen op initiatief van Frank Koulen, uitbater van Porgy en Bess, ter opsiering van de jaarlijkse braderie van Terneuzen - de eerste jaren ontaarden tot een waar volksfeest - is het geëvalueerd tot een veelzijdig festival met grote namen .... voor elk wat wils.  Op zaterdagavond introduceerde Willie Jones III zijn nieuwe kwartet met muziek uit het Max Roach - Clifford Brown songbook ........ Smullen .... Oude tijden herleven! 

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

1 comment:

  1. Hoi Hans,    Mooi stuk over eengeweldig concert. Wat mij zo bijblijft is de prachte heldere en transparante klank van alle vier de muzikanten en de zeer energieke en rotsvaste swing. Dan nog maar te zwijgen over de schitterende balads van Chris (Saint) Thomas en Jim Rotondo. Willie is een van de beste drummers on the planet. Dwingend. Dat er zo stil geluisterd werd was puur hun verdienste. Bebop zoals die bedoeld is.
    Hartelijk dank, Hans

    ReplyDelete