Thursday, May 2, 2013

The Ploctones met Andreas Schaerer: opmaat voor Middelburgs jazzfestival


 
Andreas Schaerer, Zwitsers stemkunstenaar, verrast publiek Middelburgs Schuttershof  
The Ploctones als opmaat voor de Zeeuwse jazzfestivalmaand
Hans Koert

   The Ploctones ....... Rocks, swings, jives, sways, slams, flows, thuids, laughs and splashes .. With All The Joy Of Life ……; zo omschrijft hun debuutalbum 050 als The Ploctones ( uit 2007) wat te verwachten ….. De muziek van dit viertal heren omschrijven, echter, is een heilloze weg en voor de groeiende schare trouwe fans is dat ook helemaal niet nodig.

 Anton Goudsmit ( foto: Hans Koert)

Al op het conservatorium ontmoetten Anton Goudsmit en Efraïm Trujillo elkaar. De groep The Ploctones ontstond vanuit een compositieopdracht voor de NPS en de groep trad op onder de naam: Kwartet Goudsmit, Trujillo, Vierdag, Vink, o.a. tijdens het Scheldejazz festival editie 2007.
Hun eerste cd, Live Op Het Dak, verscheen dan ook nog onder deze onmogelijk naam …… aldus Anton. De naam was niet zo handig, vooral niet als ze in het buitenland optraden en zich aankondigden als: Hello, we are Goudsmit, Trujilo, Vierdag and Vink …..  Dan zaten ze ons met hele grote ogen aan te kijken, dachten ze dat we iets aan het vertellen waren in een vreemde taal die ze niet begrepen. De naam The Ploctones gebruikten we alleen maar als we kort na elkaar in dezelfde stad optraden, legde Anton in 2008 aan Ruud Meijer uit (bron: Jazzism (winter 2009)).  De naam The Ploctones is gewoon ontstaan door een beetje te associëren ……….. Maar eigenlijk niks diepgaands hoor?

Andreas Schaerer en Efraïm Trujillo (foto: Hans Koert)

 In het Schuttershof trapten The Ploctones de Middelburgse jazzfestivalmaand af met een nummer, America, van hun in september te verschijnen nieuwe album, dat vorige week is opgenomen.  Het publiek kreeg wat het verwachtte – funky ritmen, knetterende grooves, een scheurende sax en een solide begeleiding ……….. De verrassing van het optreden zat hem in de Zwitserse, als zanger aangekondigde, Andreas Schaerereen stemkunstenaar - een multi-instrumentalist - maar dan één die nooit met instrumenten hoeft te zeulen.  

Andreas Schaerer (foto: Hans Koert)

 Deze Andreas Schaerer is de leider van de in 2005 opgerichte groep Hildegard Lernt Fliegen en zette meteen bij het eerste nummer Knock code 3 de toon, door met een lange inleiding, waarin hij liet horen wat hij als stemkunstenaar in huis heeft, het kwartet buitenspel zette .......... 

Andreas Schaerer
(foto: Hans Koert)
Als een multi-instrumentalist lijkt hij alle instrumenten te beheersen - met de stem: trompet, bas en slagwerk - van brushes tot techno-beat .... Hij scat alsof grote zangers als een Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan of Al Jarreau, die dit fenomeen tot grote hoogte wisten te brengen, nooit bestaan hebben. Een verrassend project van The Ploctones met deze Zwitserse jazzmuzikant ... een aanvulling die smaakt naar meer. Omdat ik Andreas Schaerer niet eerder had gehoord, hij trad eerder op met The Ploctones in ’t Beest in Goes, was dit voor mij de verrassing  van de avond.
Martijn Vink en Anton Goudsmit (foto: Hans Koert)

  • De meimaand is bij uitstek de jazzfestivalmaand voor Zeeland – Twee van de drie grote festivals zijn de komende weken gepland: Het International Jazzfestival van Middelburg en Scheldejazz  in Terneuzen; Jazz By The Sea in Domburg (e.o.) staat voor september gepland.
Jeroen Vierdag (foto: Hans Koert)

Het International Jazz Festival van Middelburg is ondertussen aan haar zevende seizoen begonnen, nadat het in 2007 nieuw leven werd ingeblazen. Hun ambities zijn hoog .......... een kwalitatief hoog aanbod van streetparades, Mike Stern en Bill Evans tot soullegende Gregory Porter en tenorist Joshua Redman..... artiesten die niet zouden misstaan op het Northsea Jazzfestival, dat in juli weer in Rotterdam gepland staat.

Mei: Zeeland Jazzmaand (foto: Hans Koert)

Maar ook opkomend  talent als zangeres Ntjam Rosie, Tin Men and the Telephone,  Bad Plus en Bruut zullen een groot publiek aanspreken, evenals de traditionele jazzbands, zaterdags, op de buitenpodia en op de markt. Ook Benjamin Herman, die onlangs met zijn groep de opmaat gaf voor het Scheldejazzfestival in Terneuzen (Porgy en Bess e.o.) zal van de partij zijn in Middelburg.  Twee festivals – Het International Jazz Festival van Middelburg (17-20 mei 2013) en een week later het Scheldejazzfestival van Terneuzen (24 t/m 26 mei) (met Ronnie Cuber, Nueva Manteca en Willie Jones III) – slechts een half uur rijden van elkaar ………… die Zeeuwen boffen maar weer eens!

Informatie: The International Jazz Festival (Middelburg) - Scheldejazz13 (Terneuzen)

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg Keep (it) Swinging op Facebook of vraag de (gratis) nieuwsbrief

Wie Middelburg binnenrijdt kan er niet omheen, sterker nog, moet er wel omheen .......... De uitgestoken hand van Gregory Porter siert een groot spandoek op de rotonde bij de Mortiere ....... The Ploctones, met Anton Goudsmit, Efraïm Trujillo, Jeroen Vierdag en Martijn Vink, aangevuld met de Zwitserse stemkunstenaar Andreas Schaerer, openden in Middelburg de Zeeuwse jazzfestivalmaand: The International Jazz Festival (Middelburg) en Scheldejazz13 (Terneuzen. Twee jazzfestival binnen twee weken op nog geen half uur rijden van elkaar ............ Je zult maar in Zeeland wonen!

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment