Tuesday, May 21, 2013

International Jazz Festival Middelburg: Smile When The Raindrops Fall .....

  I Got The Blues, When It's Rain ..... BRUUT! en Joshua Redman sluiten geslaagd  jazzfestival af.
Hans Koert

Er moeten al heel wat liedjes over het onderwerp gemaakt zijn, jazznummers, die er aan gewijd zijn …. Here's That Rainy Day - Into Each Life Some Rain Must Fall - Remembering The Rain - Raindrops Keep Falling on my Head - Come Rain or Come Shine - Rainy Day Men - Tears of Rain .... en aan het gevoel dat het genereert,  is zelfs een hele muzieksoort gewijd .. The Blues: I Got The Blues When it Rains ......  Toch werden er geen grappen over gemaakt …… die ene bui, die maandagmiddag boven Nederland hing, ontzag ook het abdijplein en de afsluitende dag van het International Jazzfestival van Middelburg niet. Eén troost ….. het regende overal ….. en dan mis je als openluchtfestival natuurlijk iets essentieels …: Come Rain or Come Shine.

Joshua Redman op een nat abdijplein (foto: Hans Koert)

Er zitten meer voordelen aan zo’n natte start …. De kuipstoeltjes staan alle keurig schoongewassen in het gelid te wachten en je kunt nog zelf bepalen welk stoeltje je leeg gaat kieperen. Eigenlijk had de DJ, die ingehuurd was om vanaf het kleine podium de kleumende mensen, die onder de met terrasverwarmers aangenaam op temperatuur gebrachte catering frequenteerden, te vermaken, een makkie – niemand die wegliep van de muziek, die volgens mij, weinig met jazz te maken had. Op dit kleine podium overigens mochten later die middag het Keno Harriehausen Quartet, Jazz in Progress en de nog jonge Sebastiaan Nabbe met de welverdiende International Jazz Award Zeeland aan de haal  gaan …… de opmaat voor een plek op het grote podium – Zijn niet alle grote artiesten zo begonnen? Chapeau! Van dit soort jong talent moeten we het immers hebben?

 BRUUT! - v.l.n.r.: Folkert Oosterbeek, Thomas Rolff, Maarten Hogenhuis en Felix Schlarmann (foto: Hans Koert)

De band BRUUT! (vijf hoofdletters en een uitroepteken)  mocht aftrappen op het grote podium.
Felix Schlarmann
(foto: Hans Koert)
Folkert Oosterbeek
(foto: Hans Koert)
Toen we hier net kwamen was er niemand – We werden al een beetje zenuwachtig, biechtte saxofonist Maarten Hogenhuis het handjevol bezoekers op, die de zekere warme overkapping hadden verruild voor een onzeker trotsering van de elementen voor het hoofdpodium: ... maar fijn dat jullie toch de regen getrotseerd hebben …. 
Dicht bij elkaar, alsof ze het kleine podium eigenlijk nog niet ontgroeid waren, lieten ze horen waar ze hun snelle populariteit aan te danken hebben – Maarten Hogenhuis op sax, Folkert Oosterbeek op hammond, Thomas Rolff op bas en Felix Schlarmann op slagwerk brachten snelle, opzwepende, groovy nummers, verrassend gearrangeerd, die uitnodigen tot meer dan alleen maar wat knikkebollen of wiebelen met de voet.

Maarten Hogenhuis (foto: Hans Koert)

Thomas Rolff
(foto: Hans Koert)
Moddervette jazz, zo werd hun stijl samengevat in het overigens zeer overzichtelijke en fraai uitgevoerde programmaboekje van het festival ……  Helaas voor de jongens en de aanwezigen, leek Pluvius de aandacht naar zich toe te willen trekken door zich ongegeneerd niets aan te trekken van het doel waarvoor iedereen gekomen was................. een woud aan paraplus ontsproot aan het vochtige abbdijplein ........ overigens wel knus zo naar jazz luisteren, onder de plu, ........... een beetje dat gevoel van je eerste vakantie, alleen een weekje van huis -  samen in een tent, alles nat, alles vies, vetgaaf, maar o zo gezellig ……  Wat zou het mooi zijn deze jongens nog eens onder “normale" omstandigheden te beluisteren.

  Joshua Redman op het hoofdpodium (foto: Hans Koert)

De hoofdact en afsluiter van dit festival hadden de organisatoren zich anders voorgesteld, dat weet ik zeker ……………. Newport 1958 -  Jazz on a Summer’s Day …… De klanken van het Jimmy Giuffre Trio, de saxofoon en gitaar van Sonny Stitt en Sal Salvador en de hoekige ritmen van Thelonious Monk ……Onderuitgezakt met witte (vlinder)zonnebril of cocktail (met rietje) bij de hand - je hand boven je ogen tegen de felle zon .....  De kenners weten wat ik bedoel ……!

Joshua Redman (foto: Hans Koert)

Het zat er niet in …… De festivalorganisatie had met Joshua Redman een hele grote vis gestrikt, die garant staat voor een schitterend concert en bij vis hoort  water, zeggen we altijd ….  Vandaar!

 Gregory Hutchinson ( foto: Hans Koert)

Gregory Hutchinson
(foto: Hans Koert)
Alleen al Joshua Redman’s begeleiders, waarmee hij al zo’n 15 jaar regelmatig optreedt en te horen is op albums als  Beyond (2000),  Passage of  Time (2000) en The Things I Am (een album van slagwerker Rueben Rogers) (2006)  brachten me in vervoering. Slagwerker Gregory Hutchinson, generatiegenoot van Joshua Redman, ook één van de Young Lions uit de jaren negentig,  die doorbrak als begeleider van Betty Carter,  tot ze eind jaren negentig overleed,  en sinds die tijd met alle grootten mocht optreden, zoals  Ray  Brown, Christian McBride,  Joe Henderson, Frank Wess, Johnny Griffin, Jimmy Smith, Arturo Sandoval en natuurlijk Joshua Redman, maar zich ook weer niet te min voelt om bijvoorbeeld op te treden met Joris Roelofs in Porgy en Bess ( oktober 2009)  

 Rueben Rogers ( foto: Hans Koert)

Bassist Rueben Rogers, ook zo’n veel gevraagd en ervaren bassist, zag ik ooit met Nicholas Payton in Porgy en Bess  (januari 2001). Tenslotte, last but not least, de geweldige pianist Aaron Goldberg, die ik eerst voor de pianostemmer aan zag (te veel regen verweekt bepaalde lichaamsdelen, zeggen ze) , beheert een indrukwekkende lijst met albums, waarop hij te horen is ……..

Joshua Redman ( foto: Hans Koert)

Joshua Redman, zijn goudkleurige sopraansax werd door zijn floormanager als een kostbaar reliek neergezet op het podium, opent met een lange intro op tenor,  voordat de band inzet.
Aaron Goldberg
(foto: Hans Koert)
Wat een kwaliteit, wat een sound, samengebald op dit podium op het natte abdijplein ……. Paraplus, capuchons en poncho's beheersen het plein, maar het publiek geniet …… Dank die hards, dat jullie gebleven zijn …… klinkt het uit de mond van de aankondiger. Want, ondanks de wat ongunstige meteorologische omstandigheden stond hier voor dat podium toch wel even de echte jazzfan, the die hard onder de muziekliefhebbers, de ware kenner ….. die ontzettend blij is met zo’n fantastisch festival –  We boffen toch maar in Zeeland met al die mooie initiatieven Jazzfestival Middelburg, Scheldejazz (Terneuzen) en Jazz by the Sea (Domburg).
    
Terugblik op de zondag: Top Jazz verwarmt kil abdijplein

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog op Facebook en/of vraag de gratis nieuwsbrief.

Het had één van de hoogtepunten van het festival moeten worden - Joshua Redman, maar dat ene buitje boven Nederland hing precies boven het abdijplein. De die hards, gewapend met plu en poncho, waren toch op hun idool afgekomen en zagen, opgewarmd door een "moddervet" optreden van BRUUT!, hoe The Young Lion of the nineties, Joshua Redman, samen met een ijzersterke bezetting (Gregory Hutchinson - Rueben Reeves en Aaron Goldberg) de regen deed vergeten ........... Een mooie afsluiting van een zeer geslaagd festival!

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment