Monday, May 27, 2013

Scheldejazz13: Baritongigant Ronnie Cuber sluit festival

 Die hoser speelt te hek ….
Ronnie Cuber vult Porgy en Bess met zijn geluid ......
Hans Koert

Daar stond 'ie dan – onmiskenbaar de man van de foto’s, zoals ik die ken van een aantal cd-hoesjes – Ronnie Cuber … Net als bij zijn instrument, de baritonsaxofoon, is alles groot aan hem ….. Hij is iemand die je niet zomaar over het hoofd ziet, die je links laat liggen – qua postuur en qua ego, zeggen de kenners. Ronnie Cuber sloot het Scheldejazzfestival Terneuzen, editie 2013 in stijl af ……… 

Scheldejazz13: Willie Jones III brengt eigen kwartet - Scheldejazz13: Rony Cuber - Amerikaanse baritongigant in Porgy en Bess - Scheldejazz13: Blue Flamingo - 78-toeren DJ verrast festivalpubliek. 

Ronnie Cuber, die twee concerten in Europa gaf, had gisteren nog voor een duizendkoppig publiek opgetreden op Le Grand' Place de Bruxelles, zeg maar de Grote Markt van Brussel in het kader van de Jazz Marathon van Brussel, een gratis driedaags jazzfestival dat qua omvang onvergelijkbaar is met het veel kleinere Scheldejazz  ……. en die hadden op hun Scheldejazz toch maar mooi EN Willie Jones III EN Ronnie Cuber …… Waar een klein festival groot in kan zijn.  Ronnie werd beide dagen begeleid door Rob van Bavel aan de piano, Marius Beets op bas en Eric Ineke op slagwerk.

Ronnie Cuber Band met v.l.n.r.: Ronnie Cuber - Marius Beets en Eric Ineke (foto: Eddy Westveer)

Ronnie Cuber trapte de eerste set in Porgy en Bess af met  de Clare Fischer's compositie Coco B. gevolgd door het Horace Silver nummer The Tokyo Blues. Do you have Chinese drums … use both your cymbals ….. adviseert Ronnie slagwerker Eric, de orientaalse sfeer te vangen. De toon is gezet .. Stevige up-tempo hardbop stukken, gebracht vol energie en bovenal ,……... snoeihard. Na A Night in Tunesia werd Battery Blues gespeeld waarbij slagwerker Eric Ineke tijdens een solo alle eer bewees aan drummer Philly Joe JonesI even played with him, verzuchtte Ronnie om daarna in een scat de syncoperende kenmerken, de ritmen en accenten van Philly Joe Jones vocaal te illustreren … De eerst set eindigde met A Shade of Jade, een eerbetoon aan Joe Henderson, met wie hij in mei 1990 in Parijs in de All-Stars band van de Amerikaanse, in Kopenhagen residerende, tenorsaxofonist Ernie Wilkins speelde.   


 Ronnie Cuber ( foto: Eddy Westveer)

Ronnie Cuber werd geboren op Eerste Kerstdag 1941  in New York City en begon zijn carrière in 1959 in het jeugdorkest van Marshall BrownMarshall Brown was leider van de Farmingdale Highschool Band en had in 1957 met zijn orkest opgetreden op Newport. 

Rob van Bavel
(foto: Eddy Westveer)
George Wein, de baas van Newport, was onder de indruk geraakt van dit jeugdorkest en vroeg Marshall Brown het jaar erop opnieuw een band samen te stellen voor het festival met louter jonge Europese artiesten – Onze Ruud Jacobs mocht, als eerste Nederlander, de bas spelen op dit prestigieuze festival.  In 1959 werd opnieuw een jeugdorkest samengesteld en hierin debuteerde Ronnie Cuber – het zou de eerste keer worden dat zijn kenmerkende baritongeluid aan de groef zou worden toevertrouwd.  Hij ging spelen in de grote orkesten van Lionel Hampton, Maynard Ferguson en in de band van een nog jonge George Benson met o.a. Lonnie Smith - toen nog zonder de lege titel Dr. die nergens op sloeg (!) en zijn kenmerkende tulbandRonnie ontwikkelde zich tot een energiek en veel gevraagd baritonsaxspeler.  Er zijn maar weinig saxofonisten, die, net als Ronnie Cuber professioneel bijna alleen de baritonsax bespelen ….   Grote namen als Serge Chaloff (bij Woody Herman), Harry Carney (Duke Ellington) en Nick Brignola (Woody Herman - Buddy Rich)) waren meestal verbonden aan een big band en deden de “bariton” er vaak bij.  Ook Ronnie komt uit die big band traditie …..  hij speelde bij het orkest van Woody Herman, McCoy Tyner en de Mignus Big Band    …. Van de grote baritonnamen heeft Ronnie Cuber het best  naar Pepper Adams geluisterd, die in het Thad Jones – Mel Lewis orkest de bari vasthield. Ronnie heeft in zijn muzikale leven al heel wat "zijsprongetjes" gemaakt, zoals met Frank Zappa, waarbij hij te horen is op de plaat Zappa in New York.  

Eric Ineke (archieffoto) (foto: Hans Koert)
 
Ronnie Cuber speelde  in 1979 mee op een plaat met het Rein de Graaff  Quintet ( met o.a. Tom Harrell, Sam Jones en Louis Hayes), opgenomen in New York en hierin omschrijft Rein Ronnie’s kwaliteiten op de baritonsax als …. A tremendous talent and adequate guttural qualities in handling the big horn, enough to place him in the league of baritones beyond the stage of deserving wider recognition.  En besluit deze lovende woorden met Groninger nuchterheid …..  Which probably is sufficient to say all about Ronnie. 
Ronnie zou na deze ontmoeting met Rein nog heel wat keren met hem optreden. Bijgestaan door Eric Ineke en Koos Serierse in Rein’s Stoomcursussen Bebop zoals Bone and Bari ( met trombonist Curtis Fuller) (1991-1992) en Baritone Explosions ( met collega Nick Brignola) ( 1993-1994) (Deze band trad ook op in Porgy en Bess) en de Jubilee Jazz Party met o.a. Bennie Bailey, Herb Geller, Ferdinand Povel en Dave Pike ….. In 1998 trad Ronnie op met het Metropole-orkest, wat vastgelegd werd op de plaat Love For Sale  en een paar jaar geleden nog met The Beets Brothers, waar Marius Beets en Eric Ineke ook deel van uitmaakten.
 Marius Beets (foto: Eddy Westveer)

Eric Ineke, die al vaak Ronnie mocht begeleiden, noemt hem, samen met Nick Brignola, .. the top baritone players, especially after Pepper Adams diedWie goed luistert, vertelt Eric in zijn boek The Ultimate Sidemanhoort hoe Ronnie ..... phrases deep into the time, a little laid back, like Mobley with a great blues feeling. …
De begeleidingsband, die Ronnie Cuber meebrengt naar Terneuzen is een complete Nederlandse aangelegenheid ……… niet zo vreemd – Net als vroeger gebruikelijk, putten Amerikaanse musici, die naar het buitenland gaan voor een paar optredens, uit lokale musici, die ervaren zijn in het begeleiden. Rob van Bavel, Eric Ineke en Marius Beets is zo’n hecht ervaren begeleidingsgroep, dat al met vele Amerikaanse musici heeft opgetreden. Wie een indruk wil krijgen, leze het eerder aangehaalde boek The ultimate sideman, waarin Eric Ineke “een boekje open doet” over de vele artiesten, waarmee hij sinds 1968 optrad.

 Ronnie Cuber (foto: Eddy Westveer)

De tweede set duurde beduidend korter …………. Of dat nu kwam omdat Ronnie's tweede set voor een bijna lege zaal startte ( Een deel van het publiek had de (te) lange pauze benut om nog snel op de markt te gaan kijken en te luisteren naar Nueva Manteca) of dat hij toch wel erg vermoeid was na twee drukke dagen ….. het blijft gissen ..... na een goed half uur zat het er op. De standard Now Is The Time, bekend van Charlie Parker, opende de set, gevolgd door een lange improvisatie rond de titel Coming Home Baby?  ... waarin hij het publiek vermaakte met diepe knorrende effecten op zijn bari …. zo kenmerkend voor het instrument ….. De nummers Invitation en Arroz Con Pollo sloten het concert af …. Een toegift zat er niet meer in ….. Achterin de zaal zakte hij moe, uitgeput, maar voldaan op een kruk …… Het was genoeg geweest.

 De Ronnie Cuberband in Porgy en Bess (met v.l.n.r. Rob van Bavel, Marius Beets, Eric Ineke en Ronnie Cuber) (foto: Eddy Westveer)

Een jonge Zeeuw, blijkbaar onder valse voorwendsels hiermee naar toe gelokt, hoor ik verrukt uitroepen ..... Die hoser speelt te hek ..... De organisatie kan tevreden zijn ..... wat een gigant - te hek!

Dank aan Eddy Westveer voor de foto's.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog op Facebook en/of vraag de gratis nieuwsbrief.


Ronnie Cuber, één van de laatste baritongiganten, adept van Pepper Adams, één brok muziek ..... vulde moeiteloos de laatste middag van het Scheldejazzfestival in Porgy en Bess met zijn barokke geluid. Die hoser speelt te hek ... Een mooier compliment kon hij en de organisatie van het festival niet krijgen ..... Een waardige afsluiting van een geslaagd festivalweekend.

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment