Saturday, December 1, 2012

Newport '58: De kopersectie van de Toren van Babelband

 De kopersectie van de International Youth Band (Newport 1958)
Marshall Brown's selectie van acht veelbelovende blazers.
Hans Koert

Terwijl Marshall Brown en George Wein in Europa de leden voor hun International Youth Band, hier ook wel de Toren van Babel Band genoemd, selecteerden, waren in de VS arrangeurs en componisten bezig met the band’s book. Vandaag beperk ik me tot een introductie van de blazers, die Marshall Brown tijdens de audities selecteerde voor zijn gedroomde Newportband. In een volgende blog komen de andere spelers aan bod.

Alle bijdragen m.b.t. Ruud Jacobs' debuut op Newport 1958 met The International Youth Band vind je op mijn linken site.

Leider, inspirator en geestelijk vader van de band, Marshall Brown, was eigenlijk ventieltrombonist, maar maakte naam als componist, arrangeur en leraar. Hij had in 1958 zijn sporen al verdiend als leider van verschillende high schoolbands.

Marshall Brown in Blokker - augustus 1958) Bron: Rhythme - Maandblad voor Jazz- Dans- en Amusementsmuziek Nº 108 ( 15 september, 1958))

Geboren in Framingham (Mass) december 1920, begon hij als negenjarig op de gitaar en pakte naar de ventieltrombone toen hij zestien was. Zijn ouders waren revue-artiesten; vader was goochelaar en zijn moeder speelde piano in bioscopen bij stomme films. Al op de middelbare school (1937) leidde hij het schoolorkest. In dienst speelde en arrangeerde hij met pianist Bernie Leighton.  Na de oorlog werd hij staff arranger bij allerlei orkesten als die van de East Rockaway High School en de Farmingdale High School; met laatstgenoemd orkest zou hij in 1957 spelen op het Newportfestival en dit optreden zou de directe aanleiding worden voor het formeren van een International Youth band. Hij werd een gerespecteerd muziekleraar en in 1957 geëerd als the Outstanding Educator of the Year door het Westlake College of Music.

De kopersectie van de International Youth Band ( bron: Columbia CS 8073)

 Terug in de VS, maart 1958, begon Marshall Brown aan de hand van zijn aantekeningen de band vorm te geven en kregen zeventien Europese muzikanten een brief, dat ze een plaats gekregen hadden in het orkest. De trompetsectie omvatte: Palle Bolvig uit Denemarken, Roger Guerin uit Frankrijk, Dusko Gojkovic uit voormalig Joegoslavië en José Manuel Magelhaes uit Portugal. De trombonesectie bestond uit: Christian Kellens (België), Kurt Jarnberg (Zweden), Erich Kleinschuster (Oostenrijk) en Albert Mangelsdorff (Duitsland).  De rietsectie werd gevormd door: Bernt Aake Rosengren (Zweden), Ptaszyn (Jan) Wroblewski (Polen), Hans Salomon (Oostenrijk), Wladimiro Bas Zabache (Spanje) en Ronald (Ronnie) Ross (Engeland). De ritmesectie: George Gruntz (Zwitserland), Rudolph (= Ruud) Jacobs (Nederland) en Gilberto (Gil) Cuppini (Italië.). De gitarist, Gabor Szabo, die oorspronkelijk uit Hongarije kwam, werd pas later geselecteerd. Als vluchteling woonde en studeerde hij sinds het midden van de jaren vijftig in de VS.

Vandaag wil ik kort de leden van de kopersectie, de blazers, introduceren in het licht van datgene dat ze tot aan hun selectie (april 1958) hadden gedaan op het gebied van de jazzmuziek. In een volgende blog komt de rest van het orkest ter sprake.
 • Palle Bolvig ( Kopenhagen - Denemarken - november 1932). Trompettist en componist. Hij was in die tijd  lead-trompettist in het orkest van Ib Glindemann. In 1985 maakte hij deel uit van de groep rond Miles Davis die het Auraproject op plaat vastlegde. Hij speelde verder bij de Deense Radio Big Band en de Ernie Wilkins Almost Big Band.  De foto laat hem zien samen met de bekende Deense bassist Niels-Henning Ørsted Pederson.
Roger Guerin ( bron: 100 years of jazz)
 • Roger Guerin (Saarbrücken (toen Frans-, nu Duits gebied – januari 1926)) Toen Roger Guerin geselecteeerd werd voor de International Youth Band, was hij al heel wat jaren druk in de muziek. Hij begon in 1947 als professioneel trompettist bij de Aime Barelli Band, gevolgd door bands waarin grote namen als Claude Bolling, Maurice Moufflard, André Hodeir, Django Reinhardt, Claude Luther, Gerard Pochonet, Jacques Dieval, Christian Chevalier en Bobby Jaspar speelden.  Hij nam deel aan concerten met Amerikaanse jazzmusici als Dizzy Gillespie, James Moody, Buck Clayton, Jimmy Raney, Don Byas en de in Frankrijk neergestreken New Orleans klarinettist Sidney BechetRoger overleed bijna drie jaar geleden in Nymes (februari 2010).
 • Dusko Gojkovic (Jajce (toen Joegoslavië, nu Bosnië - Herzegovina) oktober 1931). Toen Dusko geselecteerd werd, woonde en werkte hij in Duitsland bij het orkest van Kurt Edelhagen en Catherina Valente  en met Chet Baker in de  Storyville club in FrankfurtDe afbeelding laat Dusko zien met Birks ( = Dizzy Gillespie).
 • De vierde trompettist, die een bericht kreeg was de Portugees  José Manuel Magelhaes ( Lissabon (Portugal) januari 1929). In de zomer van 1958 speelde hij in de trompetsectie van het radio-orkest van de Portugese omroep en had hij een eigen dansband, waar ook zijn drie broers in speelden.   

 • Christian Kellens (Andenne (België) januari 1925). Professioneel trombonist sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog. Je vindt hem terug in heel wat Belgische orkesten, zoals de bands van Jack Sels en Bobby Jaspar, maar speelde ook bij Kurt Edelhagen, Jack Dieval en Martial Solal om er een paar te noemen. Toen hij geselecteerd was speelde hij samen met Dusko Gojkovic in de Kurt Edelhagen Big Band.  Halverwege de jaren zestig emigreerde hij naar Argentinië waar hij o.a. bij het orkest van Jorge Anders aanschoof tijdens opnamen met Oscar Aleman (1973). Hij schijnt nu weer in België te wonen.
 • Kurt Jarnberg, Zweeds trombonist speelde in de Zweeds-Deense jazzscene bij de bands van Lars Gullin en Ib Glindemann.  Een paar weken voordat Kurt naar Newport vertrok speelde hij in een orkest dat de Zweedse zangeres Monica Zetterlund begeleidde.  In dit okest was hij in het goede gezelschap van Benny Bailey, Ake Persson en Arne Domnerus
Erich Kleinschuster ( bron Salzi.at)
 • Erich Kleinschuster  ( Graz (Oostenrijk) januari 1930) speelde als trombonist in het Kleiner Tanzorchester von Radio Graz en werd beroepsmusicus na zijn Amerikaanse avontuur.
 Albert Mangelsdorf (rechts) met Bud Shank en Bob Cooper ( bron: 100 years of jazz)

 •  Albert Mangelsdorff (Frankfurt am Main (Duitsland) september 1928).  Begin jaren vijftig begon hij als trombonist bij het orkest van Joe Klimm en Hans Koller’s New Jazz Stars. Hij maakte al opnamen onder eigen naam in 1954. In maart 1957 begeleidde hij met zijn Jazz Sextet de Amerikanen Bud Shank en Bob Cooper, die, niet toevallig, ook in ons land optraden tijdens een vijftal concerten in Den Haag ( Gebouw voor K & W), Koog aan de Zaan ( De Waakzaamheid), Amsterdam (Concertgebouw), Rotterdam (Rivierahal) en Busssum (Concordia), begeleid door het Trio van Pim Jacobs ( met Ruud op bas en Wessel Ilcken op slagwerk). Albert was in de periode voor Newport al een veel gevraagd musicus …… Hij zou zich ontwikkelen tot één van de belangrijkste Europese trombonisten, die zijn sporen in de (free) jazz ruimschoots verdiende. Hij overleed in juli 2005 in Frankfurt am Main. ( wordt vervolgd)
Alle bijdragen m.b.t. Ruud Jacobs' debuut op Newport 1958 met The International Youth Band vind je op mijn linken site.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag haar gratis nieuwbrief.

George Wein en Marshall Brown hopscotched in het voorjaar van 1958 Europe conducting auditions on a back-breaking schedule ..... Ze beoordeelden honderden jazzmuzikanten van professionals tot amateurs en alles wat daar tussen zat ...  Uiteindelijk werden zeventien jonge veelbelovende Europese jazzspelers geselecteerd voor wat de Toren van Babelband zou gaan heten, die in 1958 op het Newportfestival mocht optreden. Voor Nederland werd Ruud Jacobs uitgekozen. In Newport '58: De kopersectie van de Toren van Babelband deze keer de blazers die op de zeef voor deze International Youth Band waren blijven liggen. 
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

1 comment:

 1. Hello
  I'm trying to find footage of International Youth orchestra in the 1958 Newport jazz festival. Can you help with some information?
  Thanks in davance !

  ReplyDelete