Monday, December 17, 2012

Ramón Valle Trio in Porgy en Bess

 Energieke Cubaanse pianist maakt Porgy en Bess even hottest place of the world ..... 
Zieke Jesse van Ruller moet verstek laten gaan 
Hans Koert

Het was één van de meest gehoorde opmerkingen tijdens de pauze van het concert ….. Waar had Jesse van Ruller eigenlijk nog iets moeten invullen?  Het concert op 16 december 2012 in Porgy en Bess (Terneuzen) van het Ramón Valle – Jesse van Ruller Kwartet moest het zonder de gitarist doen – hij lag ziek op bed. 
  
Ramón Valle ( foto: Hans Koert)

Net terug van een serie concerten in Duitsland en Hongarije met het trio was dit voor Ramón en Omar geen enkel probleem. Het publiek kon na afloop terugzien op een zinderend concert, waarbij Jesse niet gemist werd. De reguliere slagwerker van het trio Owen Hart jr. was voor dit concert vervangen door Jamie Peet – een jong talent achter het slagwerk.

Omar Rodriguez Calvo ( foto: Hans Koert)

Ramón Valle begon de eerste set met het nummer Black Winds, dat op zijn laatst verschenen album, Flashes from Holland, staat, dat hij samen met Jesse van Ruller maakte, gevolgd door Playground, het titelstuk van zijn vorige cd.
I was inspired by the little kids of my sisters, playing, running, crying and laughing ….. Het nummer Free at Last schreef Ramón oorsponkelijk voor zijn solo album Memorias, maar kreeg tijdens de opnamen van de cd Playground, tijdens een vrije improvisatie op het eind van de opnamen, ook een trio-invulling. Met de compositie Siboney eerde Ramón de Cubaanse componist Ernesto Lecuano, die verantwoordelijk is voor zo’n 600 composities (waaronder Siboney) en in de jaren dertig zijn naam gaf aan de beroemde Lecuona Cuban Boys, die tot ver in de jaren zeventig zou blijven bestaan, maar waarvan hij feitelijk geen deel uitmaakte. Vanaf 1960, toen Fidel Castro de macht in Cuba overnam,  leefde Ernesto in ballingschap en overleed op Tenerife in 1963, zevenenzestig jaar oud.

 Ramón Valle ( foto: Hans Koert)

Ramón Valle, de kleine energieke pianist, die soms staande achter de piano, zijn wervelende notenslingers uit de Steinway hamerde …. She loves me, vertrouwde hij Hans Zuiderbaan in de pauze toe ….. What a great instrument,  woont sinds eind jaren negentig in Europa en werd alom bejubeld vanwege zijn ongelooflijke techniek ....
Zijn aanslag is buitengewoon ritmisch, maar vertoont tevens een grote rijkdom aan nuances - Verrassend, veelzijdig en verleidelijk - een pianist met een grote toekomst, kopte El Pais in 1998. Rond de eeuwwisseling vindt hij zijn domicilie in de Jordaan in Amsterdam en debuteert tijdens het North Sea Jazz Festival (2000) en wordt meteen als De verrassing van het festival bestempeld.

In 2003 hoor ik hem met zijn groep ( met Perico Sambeat op saxen, Omar Rodriguez Calvo bas en Dafnis Prieto op slagwerk) in de Jan Steenzaal van het Congrescentrum in Den Haag met trompettist Roy Hargrove, die hem in Cuba, tijdens de opmaat voor zijn Crisol project, had horen spelen ......   Sinds die entree, ruim tien jaar geleden, is het met zijn carrière alleen maar bergopwaarts gegaan en heeft hij, in Europa, al een zestal cd's gemaakt, waarvan Flashes from Holland begin dit jaar uitkwam. Ramón's echte debuut op de plaat dateert van 1993, toen hij in Cuba het album Levitando opnam. De fascinatie voor Jazz kreeg hij van zijn vader, voor't gemak ook Ramón Valle genaamd, trompettist, die hem naar Gerry Mulligan liet luisteren, als hij laat in de avond na een hele avond in een club in Havana voor de toeristen Buena Vista-nummers te moeten hebben spelen, moe thuis kwam ..... Luister hier naar, mijn kleine, zei hij dan tegen Ramón, dit is geen chocolademuziek, dit is de ware religie. (Bron: Jazz ( 2003 #4))  

 Jamie Peet ( foto: Hans Koert)

De verrassing voor mij waren beide begeleiders. Bassist Omar Rodriguez Calvo, met wie Ramón al heel wat jaren speelt, is eveneens geboren in Cuba, om preciezer te zijn in het Cubaanse stadje Matanzas, the place where our Piet Hein got his Silverfleet, peperde spreekstalmeester Hans Zuiderbaan nog even in, maar gelukkig ontging Omar de essentie …..   Hij studeerde, net als Ramón, muziek in Havana.
Hij vestigde zich in Europa midden jaren negentig en speelde mee op Ramón's eerste Europese cd's Danza Negra ( 2001) en No Escape (2003), een plaat die ik al jaren koester. Hij speelt tegenwoordig o.a. in het trio rond de Zweedse pianist Martin Tingvall. Zijn energieke krachtige toon en vol geluid, maakte erg veel indruk op me …..   Ook de jonge 21-jarige Noord-Hollandse slagwerker Jamie Peet, verstopt onder een opvallende reggae rasta muts, drie jaar conservatorium, verraste en voelde feilloos de ritmische accenten aan die Ramón zo graag hoorde …  Hij speelt momenteel o.a. in het Yannick Hiwat Quartet. .... Een slagwerker om in de gaten te houden.

 Ramón Valle ( foto: Hans Koert)

De tweede set werd geopend met een nummer, gewijd aan de gezellige momenten met zijn zusters: music, joking and laughing, omschrijf Ramón het, maar omdat hij geen keus kon maken welke zus hem het liefst was, noemde hij het nummer gewoon Cinco hermanas (= vijf zusters). Bij dit nummer, zette Ramón het publiek in als achtergrondkoor en wist een enkeling in de goed gevulde zaal tot uitzinnige prestaties te verleiden. ….  Het nummer Fourty (sic) Degrees, dat tien jaar geleden op de cd No Escape terecht kwam, werd gevolgd door het meer ingetogen Reverso, opgedragen aan zijn driejarige dochtertje en het nummer Fabio, dat hij schreef voor zijn zoon.

Ramón Valle (foto: Hans Koert)

 Jesse van Ruller, hoe jammer ook dat hij er niet bij kon zijn, één fan was zelfs bij de deur teruggedraaid,  werd tijdens dit concert niet gemist – Ramón Valle putte met zijn trio vooral uit zijn repertoire dat hij samenstelde voor de cd Playground en bezorgde een goed gevulde zaal een onvergetelijke avond.  Dank Ramón, Omar en Jamie voor dit concert.

 Dit concert met het Ramón Valle trio sloot de serie jazzconcerten in Porgy en Bess voor 2012 af - een jaar waarin het zichzelf bewees bestaansrecht te hebben. Behalve tientallen klassieke concerten, blues, Zeeuwse folk, optredens van amateurbands en lezingen, wil ik vooral een lans breken voor de voortreffelijke en verrassende programering van de jazzconcerten - voor elk wat wils - voor jong en oud. Keep (it) Swinging besteedde het afgelopen jaar graag hier aandacht aan middels concertverslagen en is, zo aan het eind van het jaar,  nieuwsgierig naar jouw favoriete jazzoptreden van het afgelopen jaar in jouw Porgy en Bess:  .......... Laat het me weten.

OVERZICHT: Alle concerten Keep (it) Swinging 2012:
Wat was jouw favoriete concert?

Welk nationaal of internationaal podium, buiten de grote steden, kan zo'n fraaie programma laten zien?

Hans Koert
 keepswinging@live.nl
De Keep (it) Swinging blog is te volgen via Facebook of via haar gratis nieuwsbrief.

Dat Jesse van Ruller verstek moest laten gaan wegens ziekte, was voor de gitaarliefhebbers een teleurstelling, maar het energieke Ramón Valle Trio wist in Porgy en Bess (Terneuzen) haar succesvolle jazz-jaar 2012 zinderend af te sluiten - een jaar waarin Porgy en Bess door zijn programering bewees bij de beste jazzclubs van ons land te horen ............. Wie kan haar dat nazeggen? Keep (it) Swinging!
  
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment