Saturday, December 15, 2012

Discola: Ford Lied - Het rythme van den weg

 Vergeten reclameplaat uit de jaren dertig nu collector's item. 
Promotie voor de Ford V8 motor op een Discola-plaat 
Hans Koert

  Een aantal dagen geleden werd ik door Robert Markus gewezen op een fraaie 78-toeren picture disc, die, gelet op de labelinformatie, klaarblijkelijk een promotie voor de Ford V8 motor moet zijn geweest.

Discola: Ford Lied - Het rhythme van den dag (Flexible Records blog) ( English) -  Discola: Ford Lied - Het rhythme van den dag (Nederlands)

Aangezien ik eerst dacht, door de aangeleverde foto, te maken te hebben met een flexibele Goodson of een daaraan verwante 78-toerenplaat uit de begin jaren dertig, heb ik een bijdrage gemaakt voor de Flexible Records blog, maar dankzij Rinus Blijleven ontdekte ik dat er hier geen sprake was van een buigbare plaat, maar van een Discola-plaat,  opgenomen in de Klank-Film studio Frank in Amsterdam ca. 1938.
 Bert van Dongen ( 1915-1982)

De plaat bevat twee nummers, beide in het Nederlands gezongen en gewijd aan de nieuwe Ford V8 motor.
Joop de Leur
De zanger is Bert van Dongen. Bert werd geboren in Amsterdam mei 1915 en overleed in dezelfde plaats april 1982. Ten tijde van de opnamen zong hij al in verschillende bands en was hij als zgn. refreinzanger actief op de Vara-radio.  Hij zou zich ontwikkelen tot een geliefd radio- en revue-artiest. Zo zong hij in de jaren vijftig o.a. bij Snip en Snap in de Sleeswijk revues. Op TV was hij te zien met Rien van Nunen ( inderdaad van Stiefbeen en Zoon) in een programma met nostalgische liedjes: Sterren Stralen Overal.  Ook speelde hij in verschillende Nederlandse speelfilms, zoals Op Hoop Van Zegen.

 Mijn nieuwe Ford V8 - Bert Van Dongen met orkestbegeleiding (waarschijnlijk een orkest o.l.v. Joop de Leur) - Klank-Studio Frank - Amsterdam (ca. begin 1937 op Discola) ( bron: Rinus Blijleven)(foto: Robert Markus)
 
Deze plaat bevindt zich in de verzameling van Rinus Blijleven en past in een serie van drie reclameplaten, die gemaakt werden door Klank-Film studio Frank, dat nauw samenwerkte met de Van Wouw studio.  Het werd uitgebracht op het Discola label, al staat die naam niet vermeld op de plaat.

 Fordlied "Het rythme van den weg"- Bert van Dongen met orkestbegeleiding (waarschijnlijk een orkest o.l.v. Joop de Leur) - Klank-Studio Frank - Amsterdam (ca. begin 1937 op Discola) ( bron: Rinus Blijleven)(foto: Robert Markus)

De twee andere reclame platen waren voor de Zuid Hollandsche Bierbrouwers Den Haag ( gezongen door Lou Bandy)  en het lied ’t Is prima ( het gas in de flesch) gezongen door Louis Davids. Dit laatstgenoemde nummer vind je op de verzamel-cd Wat een meisje weten moet, een aantal jaar geleden uitgebracht in de serie Reclame Klassieken door het Theater Instituut Nederland.

Ford V-8 (1933)

Volgens Rinus Blijleven zou het begeleidende orkest wel eens dat van Joop de Leur (juni 1900 – september 1973) geweest kunnen zijn, een orkest dat op veel platen uit de jaren dertig met Nederlandse crooners de begeleiding verzorgde.
Ben van Dongen kun je op de cd Wat een meisje weten moet, eveneens horen op reclameplaten voor De Erven de Weduwe J. van Nelle N.V. met het Van Nelle’s koffielied en het Van Nelle’s theelied, dat rond diezelfde tijd opgenomen moet zijn in de Klank-Film studio Frank in Amsterdam ( ca. 1936-1937) ( als Discola C436).
Rinus Blijleven meldt, dat het nummer oorspronkelijk opgevoerd werd in oktober 1936 tijdens de Ford Show in de Albert Hall door het King Palmers V8 Shadow Symphony Orchestra, waarbij het lied gezongen werd door Gordon Little.

  Laurens Hertzdahl wees op een promotiefilm, die rond 1937 gemaakt werd en die in Engeland ( en wellicht ook Nederland) in de bioscopen in het voorprogramma vertoond werd - een fraai tijdsbeld uit de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Geniet van een fragment van het lied  The Rhythm of the Road, gezongen door Gordon Little.De bijgevoegde informatie over deze film luidt: Een klassieke cinema-advertentie uit 1937 voor een serie nieuwe Fordmodellen, uitgerust met de V8 motor, ..... with happy singing, lovely English scenery and a real "pleasures of motoring" feel, gezongen door Gordon Little.

Advertentie uit de Gooi- en Eemlander ( september 1933)

  • Het verhaal rond deze (serie) Discola-platen is nog lang niet rond.  Wie meer informatie, meer Discolaplaten kent of een meer nauwkeuriger datering heeft, wordt gevraagd contact op te nemen.
Met dank aan Robert Markus voor de foto’s van de plaat, Laurens Hertzdahl voor het filmfragment en Rinus Blijleven voor de aanvullende informatie.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Je kunt de Keep (it) Swinging blog ook volgens via Facebook of vraag haar gratis nieuwsbrief.


De promotie van Ford voor zijn V8-motor werd rond 1938 groots aangepakt, getuige  deze vergeten 78-toerenplaat, die onlangs weer eens opdook. De reclamecampagne, vanuit Engeland geleid, voorzag ook bioscoop reclame, waarbij de "pleasure of motoring" bezongen werd door Gordon Little, een Engelse crooner, rijdend door het fraaie Engelse landschap. Een fraaie picture disc, in feite niet bedoeld om bewaard te blijven, een wegwerpproduct, nu een collector's item .....

  
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

1 comment:

  1. Gelezen en goed bevonden echter een foutje: er staat ergens Ben van Dongen.. QUE??

    ReplyDelete