Saturday, December 8, 2012

Dizzy Gillespie en de Sesjun Radioprogramma's

Dizzy in een selectie uit vier (Sesjun Radio Shows (1978-1988)
Sardientjes en bitterballen
Hans Koert
De Tros-Sesjun uitzendingen, het langst lopende live jazzprogramma ter wereld, zegt men, waren vaste prik ….. De uitzendingen werden tussen 1973 en 2004 wekelijks uitgezonden op, in meen, donderdagavond. Als trotse bezitter van een Akai GX-215D spoelenrecorder nam ik regelmatig programma’s op en dat was een sport op zich, aangezien je uiteraard zo weinig mogelijk gepraat er op wilde en geen voor- of afkondigingen …. Mixen of andere  technishe ingrepen waren niet aan de orde - gewoon op tijd aanzetten.

Dizzy Gillespie en de Sesjun Radioprogramma's  Dizzy Gillespie - The Sesjun Radio Shows (English)


Toen ik de nieuwe dubbel-cd met Tros Sesjun-opnamen van Dizzy Gillespie opzette,  was het meteen raak – de nummers, maar nog meer de klank van gitarist Rodney Jones en Benjamin Brown op elektrisch versterkte gitaar herkende ik meteen als de opnamen, die ik op één van mijn banden had vastgelegd van het Sesjun concert van 16 maart 1978 in De Speeldoos in Vught - een soort déja-vu 
Op de Dizzy Gillespie The Sesjun Radio Show vind je een selectie van vier Tros Sesjun programma’s, alle met Dizzy Gillespie in de hoofdrol:  16 maart 1978 in De Speeldoos in Vught8 februari 1979 in De Flint in Amersfoort22 oktober 1981 in Nick Vollebregt’s Jazzcafé in Laren en last but not least het optreden in De Tor in Enschede ( 7 januari 1988)

Dizzy Gillespie – de man met de vreemd omhoog gebogen trompetschelp en de opvallen kikkerwangen, die beide als een soort handelsmerk gingen fungeren, hield ervan om de pias uit te hangen: Please don’t clown out there, schijnt George Wein hem een keer gevraagd te hebben en Dizzy deed zijn uiterste best om aan dit verzoek te kunnen voldoen …..  maar ja – als je de lach aan je kont hebt hangen, valt dat niet mee ….. every time he was about to do something funny, he wiped the smile off his face because Wein was standing in the wings. Het effect laat zich raden .... !

  • Het verhaal The Dizzy Gillespie Story in het informatieve boekje bij de dubbelcd, geschreven door Jeroen de Valk gaat niet alleen uitgebreid in op Dizzy Gillespie’s muziek, maar ook in op zijn kleurrijke persoonlijkheid - de bitterballen en Hollandse kaas - die soms de organisatoren aardig op de proef wist te stellen.
Het meest bijzondere concert van de vier Sesjun-radioprogramma’s werd opgenomen in De Tor in Enschede. 
De Tor werd geleid door Peter Huijts, die met Dizzy vaak voor Wim en Ria Wigt als tour-manager meereisde.  Dizzy wilde wel, ter ere van Peter, een keer in zijn kleine club komen spelen en dat concert werd opgenomen en uitgezonden op de radio door Sesjun.  …. We are happy to be here for the first time – especially because the boss is Peter, verklaart Dizzy aan het begin van het concert. De zaak zat mudvol en ook de artiesten moesten genoegen nemen met een veel te kleine kleedkamer. Coen de Jonge tekent de sfeer van het concert in een artikel in Jazzism ( Jazzism  nummer 6 (December 2012), getiteld Dizzy Gillespie in De Tor – Hompen kaas en bitterballen, waarbij …. de aanwezigen haast bij toerbeurt moeten ademhalen.  Y’ all feel like sardines? omschrijft Dizzy de opgepakte menigte voor hem ….

De dubbel CD Dizzy Gillesie – The Sesjun Radio Shows is de vierde in een nog lang niet voltooide serie Tros Radio Sesjun programma’s, geproduceerd door Cees Schrama in samenwerking met Beeld en Geluid.  Eerder verschenen opnamen met Chet Baker, Art Blakey en Bill Evans en deze vierde, met Dizzy Gillespie, past naadloos in deze fraaie serie.


 Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag haar gratis nieuwsbrief

Behalve een grandioos trompettist en scatzanger was Dizzy Gillespie, bijgenaamd Birks, een groot entertainer, die elke zaal om zijn vinger wond. Zijn karakteristieke kikkerwangen, zijn humor en zijn charisma maakte hem tot een icoon uit de Amerikaanse jazzgeschiedenis. Hij trad heel wat keren in Nederland op, onder andere tijdens de wekelijkse Tros-Sesjun radioprogramma's. Op de dubbel cd Dizzy Gillespie The Sesjun Radio Shows is een selectie uit vier Sesjunshows, opgenomen en uitgezonden tussen 1978 en 1988, te horen.
  
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment