Wednesday, November 28, 2012

Tabor - Teli lichta

Boeiend van het begin tot het eind
Nieuw album van befaamde Sinti-groep: Teli lichta  
Georg Lankester
Op de reünie van de Stichting “Hot Club de France – Nederland” op 7 oktober 2012 trad TABOR op met een grotendeels nieuw repertoire. Deze geweldig op elkaar ingespeelde musici uit Zuid Limburg, vier instrumentalisten en een zangeres, boeiden mij van begin tot eind. Zij brachten diverse nummers van hun nieuwste cd die “Teli lichta” (onder het licht) is getiteld. Die cd is beslist het vermelden waard.


 (foto: Tabor)

TABOR wordt geleid door Roger Moreno, een multi-instrumentalist en degene die het prachtige requiem voor alle slachtoffers  van Auschwitz schreef dat op 4 mei 2012 op de televisie integraal werd uitgezonden. Roger speelt accordeon, viool en zingt tweede stem bij de fraaie zang van Piroschka Triska.

Luister naar een optreden van de groep met het nummer Teli lichta, opgenomen door TV Limburg (juli 2010)Het sterke ritme wordt gebracht door de gitaristen Moro en Tsjawo Adell en bassist Janusch Hallema. Solist Tsjawo is een gitarist die mij enorm aanspreekt; hij speelt heel kundig in authentieke stijl en je herkent naast zijn Roma-spel soms toch ook invloeden van Django Reinhardt. Dit Sinti- Roma repertoire bevat van hem een gitaarstuk dat hij heeft opgedragen aan zijn vader Tapelo, een interessante compositie.

 (foto: Tabor)

Piroschka, die zowel Sinti- als Engelse tekst zingt, zorgt voor een prachtige completering van deze hechte groep.
Geniet van een fragment van de film uit 2007 Muziekanten (sic) voor het leven van Bob Entrop.De TABOR musici laten op deze cd dus diverse zelf gecomponeerde nummers horen, die enthousiasme en grote muzikaliteit uitstralen. Vermeldenswaard is een prachtig werk dat de Roma min of meer als hun volkslied beschouwen, Dzjelem Dzjelem en dat officiële Unesco waardering heeft gekregen.
Er staan 11 nummers op hun nieuwe cd, alle met Sinti- en Roma titels. Het bijgesloten boekje geeft daarover goed informatie met teksten in zowel Roma taal als in het Engels. De CD kan besteld worden bij Sinti Music.

Georg Lankester
keepswinging@live.nl

Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag haar gratis nieuwsbrief.

De Nederlandse Sinti-groep Tabor verraste met een nieuwe cd, getiteld Teli lichta, dat in het Roma "Onder het licht" betekent. Deze geweldig op elkaar ingespeelde musici uit Zuid Limburg, vier instrumentalisten en een zangeres, boeiden mij van begin tot eind. (Georg Lankester)

  
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment