Sunday, November 4, 2012

Houston Person-Rein de Graaff Trio: Jazzfeestje in DJS

 Rein de Graaff viert 70ste verjaardag in stijl.
Houston Person en het Rein de Graaff Trio doen oude tijden herleven in Dordts Jazzpodium DJS
Hans Koert

Voor Rein de Graaff, die onlangs zeventig jaar werd, hoeft het niet zo nodig, al die ophef, denk ik, maar hij moest er donderdag 1 november van genoten hebben toen de korte tournee met tenorlegende Houston Person in De Oosterpoort van start ging met niet alleen de jazzicoon Houston Person, maar ook Benjamin Herman, Ellister van der Molen, zangeres Silvia Droste, Ben van Gelder, Martijn van Iterson en zijn onafscheidelijke secondanten for years Marius Beets en Eric Ineke. In Groningen nam hij afscheid van De Oosterpoort, waar hij 25-jaar lang concerten verzorgde - maar Rein stopt niet, verzekerde hij me - ik ga gewoon door met spelen .... In Dordrecht werd op zaterdagavond 3 november 2012 het verjaardagsfeestje lichtjes overgedaan in kleinere bezetting: Rein de Graaff piano, Marius Beets bas en Eric Ineke slagwerk met als speciale gast de Amerikaanse tenorsaxofonist Houston Person.

Houston Person-Rein de Graaff Trio: Jazzfeestje in DJS (Nederlands) - Houston Person- Rein De Graaff Trio: Rein's birthday party (English)

In een goed gevulde Dordtse Jazz Societeit, Jazzpodium DJS, sfeervol gelegen in het oude centrum van Dordrecht, aan het Grotekerksplein, veroverde Houston Person met zijn bekende vette bluesy sound samen met het Rein de Graaff Trio, moeiteloos het enthousiaste publiek.

 Houston Person ( foto: Hans Koert)

Houston Person werd geboren in Florence (SC) en hoopt volgend weekend 78-jaar te worden. Thuis leerde hij pianospelen van zijn moeder, maar raakte pas verslingerd aan de jazz, toen hij als jong volwassene jazzplaten ging verzamelen en tenorsax ging spelen. Tijdens zijn militaire dienst begin jaren vijftig werd hij gestationeerd in Duitsland en speelde er met musici als Eddie Harris, Lanny Morgan, Lex Humphries, Leo Wright en Cedar Walton, met wie hij onlangs nog een plaat maakte. Hij bezocht het conservatorium en ging spelen bij de toen zeer populaire orgeltrio’s. Eén van zijn eerste plaatopnamen was met het trio van John Hammond Smith, begin jaren zestig, die beter bekend zou worden als John Hammond.  De eerste plaat onder eigen naam, Underground Soul, was met o.a. organist Charles Boston.  Hij was te horen met hammondorganisten als Don Patterson, Billy Gardner, Ernie Hayes, Sonny Phillips en Charles Earland, die profiteerden van deze hype.  Later treedt Houston Person ook met grote namen op als Cedar Walton, Paul Chambers, Pepper Adams en Curtis Fuller om er een paar te noemen. 

Eric Ineke en Marius Beets ( foto: Hans Koert)

Tussen 1968 en 1973 speelde hij vaak met Etta Jones, waarmee hij heel wat platen maakte. Ze waren, tot aan haar dood in oktober 2001, jarenlang een muzikaal paar. 

Eric Ineke (foto: Hans Koert)

Houston Person speelde eerder met Rein de Graaff  in een serie concerten, begin jaren negentig, getiteld A Song For A Lady, met Etta Jones. Begin 1998, toen was Houston Person samen met David ”Fathead” Newman het middelpunt van een serie concerten met het Rein de Graaff Trio, toen nog met Koos Serierse op bas, maar met Eric Ineke, al veertig jaar Rein's timekeeper, op slagwerk. Ik herinner me een geweldig mooi optreden in Porgy en Bess (Terneuzen), waarbij ik erg onder de indruk was van de vakmanschap van beide tenoristen.

Houston Person ( foto: Hans Koert)

In twee sets kwamen een keur aan standards langs, waarbij Houston Person, in zijn camelkleurige pak moeiteloos met zijn tenorgeluid de ruimte vulde …. In een hoog tempo, waarbij amper tijd was voor de begeleiders om op adem te komen, werden nummers afgetrapt als The Sunny Side of the Street en The Nearness Of You, dat Houston Person met zijn Octet in 1977 voor het eerst by Rudy Van Gelder voor Muse opnam.

 Rein de Graaff (foto: Hans Koert)

Houston Person is nog steeds volop in de running en maakt nog steeds platen.  Onlangs verschenen twee cd’s voor HighNote, getiteld Naturally en So Nice, twee schitterende schijven met grote namen als Cedar Walton, Warren Vaché en een ritmesectie die respect afdwingt: Ray Drummond en Lewis Nash. Maar Houston Person, een icoon op zijn instrument, voelt zich niet te groot om aan te schuiven bij jonge musici, die hun debuut op de plaat maken. Het afgelopen jaar speelde hij mee op de cd Home van de Amerikaanse zangeres Shirley Crabbe en met de jonge, zeer talentvolle pianist Joe Alterman, twintig jaar jong nog maar, die onlangs verraste met zijn debuutalbum Give Me The Simple Life … met Houston Person en de ritme sectie van Ahmad Jamal. Een pianist om in de gaten te houden - Voor mij de meest verrassende schijf van 2012.

 Het Rein de Graaff Trio met Houston Person ( foto: Hans Koert)

Bij het nummer Moanin’,  het opzwepende groovy nummer, dat eind jaren vijftig door Art Blakey met zijn Jazz Messengers tot een grote hit gemaakt werd, pakt Houston Person het doorgaans wat rumoerige publiek, volledig in. Er is een vibratie is in de club te voelen - gesprekken stokken  - er wordt even niet besteld en het enthousiaste publiek zweept de spelers op tot ongekende hoogte ...... er schijnen mensen geweest te zijn die het dak hebben zien bewegen hoorde ik fluisteren. Het concert wordt afgesloten met een vette groovy blues, Houston's handelsmerk,  waarbij Houston Person, die zichtbaar genoot van het optreden, nog eens alles uit de kast haalde  ….. Je vraagt je af waarvoor eigenlijk een geluidsversterking bij dit soort mannen nodig is – deze generatie van tenorsaxofonisten ..... wat een geluid - wat een sound ….

Houston Person ( foto: Hans Koert)

Houston Person wordt door Rein in zijn biografie Belevenissen in Bebop herinnerd door zijn voorliefde voor stroopwafels: .... Iedere keer als we langs een tankstation kwamen wilde hij dat we stopten, dan haalde hij weer een lading.  Uiteraard was Houston, die volgend weekend zijn 78ste verjaardag viert, blij verrast met het eerste cadeau voor zijn verjaardag ......

 Rein de Graaff (foto: Hans Koert)

Rein de Graaff liet zien, al 50 jaar actief in de muziek, dat hij nog steeds, ook zonder leesbril, die het zaterdag in Dordt liet afweten, nog steeds geweldig kan improviseren en van geen ophouden weet …….. Rein, op naar de 75  - Jazzmuzikanten kennen geen pensioenleeftijdze zijn als wijn, die alleen maar ronder en smaakvoller wordt na jaren van rijping – Kijk maar naar Houston PersonKeep (it) Swinging Rein! 

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag haar gratis nieuwsbrief.

Rein de Graaff, vijftig jaar in't vak, die onlangs zeventig jaar mocht worden, viert deze mijlpaal met een serie concerten met zijn Rein de Graaff Trio ( met Marius Beets en Eric Ineke in de ritmesectie) en de Amerikaanse icoon op tenor - Houston Person. Met zijn krachtige groovy sound wist deze legende moeiteloos het dak van de Dordtse Jazz Societeit te laten vibreren .......... Een mooi cadeau voor de jarige of moet ik zeggen .. van de jarige!..... Keep (it) Swinging, Rein!

  
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment