Sunday, September 30, 2012

Newport '58: De geboorte van Babel's Band

 Juli 1958: Het International Youth Orchestra, met Ruud Jacobs, speelt op Newport 1958 - een reconstructie.
Rudolf (Ruud) Jacobs: 't Was fantastisch
Hans Koert


Een paar maanden geleden kwam ik een Columbia lp tegen, waarvan de kleurrijke hoes en de titel me aansprak:  Newport 58: The International Youth Band, directed by Marshall Brown - Recorded at the Newport Jazz Festival. ( Columbia CS 8073). De wat impressionistische aandoende hoes noopte me op de achterkant te kijken. Daar vond ik bij de bezetting een indrukwekkende lijst met namen, die meespeelden in dit internationale jeugdorkest; namen van jazzmusici uit heel Europa, die later naam zouden maken, zoals Albert Mangelsdorff (1928-2005), Roger Guerin ( 1926-2010), George Gruntz (geb. 1932), Gabor Szabo (1936-1982) en Dusko Gojkovic (geb. 1931).  De naam van de bassist deed me besluiten de plaat mee te nemen: Rudolph (sic) Jacobs (Holland), stond er – dat moest bassist Ruud Jacobs (geb. 1938) zijn.

Alle bijdragen m.b.t. Ruud Jacobs' debuut op Newport 1958 met The International Youth Band vind je op mijn linken site.
Ik was nieuwsgierig naar het verhaal achter deze plaat. Dankzij uitgebreide research en gesprekken met Ruud Jacobs kon het verhaal achter deze gebeurtenis gereconstrueerd worden.  

Ruud Jacobs is de vier jaar jongere broer van Pim Jacobs (1934-1996). Ruud, een aantal jaar geleden werd zijn 70ste verjaardag uitgebreid gevierd, is nog steeds actief in o.a. het Trio van Peter Beets, dat Rita Reys, icoon onder de jazzzangeressen, 87 jaar jong en nog steeds actief, begeleid ....
.
Trio Peter Beets tijdens het Northsea Jazzfestival 2012: (v.l.n.r.: Joost Patocka - Ruud Jacobs - Rita Reys en Peter Beets) ( foto: Hans Koert)

Pim Jacobs, de bekendste van de Jacobs Brothers, was Rita's echtgenoot en zou uitgroeien tot een bekend jazzpianist, begeleider van tientallen Amerikanen die Europa aandeden ( ook Ruud maakte deel uit van dit trio). Hij was Tv- en radioproducent en presentator van verschillende muziekprogramma’s, bekend van de schoolconcerten, maar ook producer van platenseries voor bijv. Reader’s DigestPim leerde al vroeg als kind piano spelen en vormde in 1954 zijn eigen trio met zijn broer Ruud op bas. Eind jaren vijftig trouwde hij zangeres Rita Reys, die bekend zou worden als Europe's First Lady of Jazz, die alleen was komen te staan na het plotselinge overlijden van slagwerker en echtgenoot Wessel Ilcken (1923-1957).  Pim Jacobs overleed in Tienhoven,  juli 1996.

 Ruud Jacobs, Rita Reys en Pim Jacobs (detail van een foto op de RCA Lp "Live at the Concertgebouw" (1986) ( foto: Leo van de Noord) (oorspronkelijke foto in kleur)

 Ruud Jacobs werd geboren in Hilversum, mei 1938, en, zo gaat het verhaal, zijn muzikaliteit viel pas op, toen hij iedereen verraste door op een goedkoop fluitje, dat hij bij een uitdrager gekocht had, de Yardbird Suite van Charlie Parker te spelen ... Hij begon op altsax, maar pakte al snel naar de bas – het instrument dat hij binnen een paar maanden onder de knie had, toen hij in het trio van broer Pim ging spelen. Pim speelde piano en Fred Burkhardt slagwerk. Ze verrasten iedereen met een tweede plaats tijdens de AVRO Jazzcompetitie van 1955.
The 1958 Rhythme All-Stars

Begin 1958 werd Ruud pollwinnaar bij het blad Rhythme als bassist, een waardering die hem een plekje in de Rhythme All Stars bezorgde – een All-Star groep van pollwinnaars, die samen een plaat zouden opnemen. De opnamen vonden plaats op 12 juni 1958, maar Ruud ontbrak tijdens de opnamen omdat hij, toen al, een exclusief contract bij Phonogram had. Ook Bob Pauwels,  Rita Reys en haar jongere broer Karel ontbraken, zodat het uiteindelijke doel van het maandblad Rhythme, het opnemen van een plaat met alle poll-winnaars, de mist in ging. Ruud was overigens in die periode druk met de opnamen voor hun lp The Jacobs Brothers - In Jazz.

 The Jacobs Brothers in Jazz ( Fontana 173 560) ( oorspr. uitgegeven in 1958 - heruitgave 2007) ( hoesfoto oorspr. in oud-groen)

Deze plaat, oorspronkelijk uitgebracht door Fontana, is onlangs heruitgegeven. Ruud is op die plaat overigens niet alleen te horen op bas, maar ook op tenorsax in nummers als Salute to Sonny en Two Brothers, maar Hein Wellens was in Rhythme kritisch over Ruud's tenorspel …. doch muzikaal minder geslaagd  vinden wij het kwintet met Ruud als tenorist. Zijn Rollins aspiraties en zijn technische kapaciteiten komen (misschien nog) niet met elkaar overeen en veel liever horen we hem dan ook als bassist. Ruud trad in die jaren wel vaker op als tenortist, zoals hier met  vibrafonist Rob Meyn ( leider van het Rainbow Quartet) ( feb. 1959) (Rhythme  no. 113). The Jacobs Brothers in Jazz .... Een schitterend document dat laat horen hoe Ruud en Pim in de zomer van 1958 klonken ……

 De blauwe Mercedes van Pim. ( links: Ruud - rechts Pim)

 In 1958 hadden Ruud en Pim met hun trio als flink naam gemaakt en in hun fraaie blauwe Mercedes, waarvoor Pim zijn Ford ingeruild had, reden ze heel wat kilometers van optreden naar optreden.

 In 1957 speelde Richard Brown ( 1920-1983 ), een Amerikaanse dirigent, componist en arrangeur, die zich voornamelijk bezighield met schoolorkesten, met zijn dansorkest The Dalers, het schoolorkest van de Farmingdale High School, op het Newport Festival en dit concert trok de aandacht van critici en organisatoren.  George Wein ( geb. 1925), organisator van het festival, nodigde Richard uit om een internationaal jeugdorkest, samen te stellen met jonge talentvolle Europese musici, die zouden moeten optreden op het Newport Festival van 1958. Rhythme, het Nederlandse maandblad voor jazz-, dans- en amusementsmuziek, zoals het voluit heette, bericht in maart 1958 over dat …….. orkest, dat zal bestaan uit ca. 20 jonge jazzmusici  uit zoveel mogelijk Europese landen.  De leeftijd van de orkestleden zal tussen de 16 en 25 jaar liggen. Ook het Nieuwsblad van het Noorden wijdt er een artikel aan: Nederlandse Jazzmusicus naar Newport Festival. (Nieuwsblad van het noorden - 7 maart 1958) 

 Paul Acket ( 1922-1992) :impressario.

 In het voorjaar van 1958 plaatste Paul Acket een uitnodiging om auditie te doen voor deze gelegenheidsband, The International Youth Band, die al snel de naam The Tower of Babel Band (= De toren van Babelband) zou krijgen of kortweg The Babel’s Band. De auditie kreeg de toepasselijke naam: De Slag om Newport.
(wordt vervolgd)

Alle bijdragen m.b.t. Ruud Jacobs' debuut op Newport 1958 met The International Youth Band vind je op mijn linken site.

Met dank aan Ruud Jacobs

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag de nieuwsbrief

 Het Nederlands Jazz Archief maakt zware tijden door. De bezuinigingen door de regering leiden er toe dat het Nederlands Jazzarchief gesloten zal gaan worden en dat mag natuurlijk niet gebeuren. De Keep (it) Swinging blog is van mening dat het archief ( en het informatieve kwartaalblad het Jazz Bulletin) bewaard en toegankelijk moet blijven om het verhaal van de Nederlandse jazz te kunnen blijven vertellen aan de generaties na ons. Keep (it) Swinging heeft zich aangemeld als Vriend van het Nederlands Jazz Archief. Het zou mooi zijn als u het voorbeeld volgde en ook het Nederlands Jazzarchief steunde. .........


Ruud Jacobs, al meer dan 55 jaar actief als bassist en producer, werd in 1958 uitverkoren om als enige jonge Nederlandse jazzmuzikant deel te nemen aan de International Youth Band, die in juli 1958 mocht optreden op het Newportfestival tussen alle grote jazziconen van die tijd ............ De komende maanden reconstrueert Keep (it) Swinging dit "avontuur", dat Ruud later in Rhythme zou omschrijven als ... 't was fantastisch.

  
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment