Monday, September 10, 2012

DjanGo: Een eerbetoon aan Django Reinhardt

 DjanGo - A tribute to Django Reinhardt met Koen de Cauter en Fapy Lafertin
Georg Lankester

  De CD  “DjanGo” is er één vol Belgische verrassingen. Onze zuiderburen weten als geen ander wat “Gypsy Swing” is. Geen wonder, want tenslotte werd Django er geboren. En later volgde een tweede geboorte, namelijk die van de groep WASO,  die vanaf 1975 ca. 10 jaar lang ongeveer het beste op Django-gebied bracht, mede door grote solisten als Fapy Lafertin en Koen de Cauter.
DjanGo (W.E.R.F. 45)

We schrijven 2004. In de Brusselse AB Club vindt een concert plaats als hommage aan de grote gitarist. En het is een ‘live’ concert, mooi geregistreerd.
De twee solisten van het vroegere WASO-kwartet zijn opnieuw te horen. Maar nu in een grotere bezetting, aangevuld met de fijne gitarist Patrick Saussois, violist Tcha Limberger, saxofonist Joop Ayal en de zonen van Koen als begeleiders.
 Fapy Lafertin ( foto: Hans Koert)

Fraai op deze vrij bijzondere CD is, dat naast veel Django-composities, er steeds afwisseling van de solisten plaatsvindt. Men kan bijvoorbeeld Patrick of Fapy elk horen soleren, maar ze doen dat niet samen. Koen is in vele ‘gedaantes’ aanwezig: op sopraansax, dan weer op gitaar en soms ook zingend, terwijl Tcha zowel de viool als de gitaar hanteert.

 Koen de Cauter (foto: Hans Koert)

De repertoirekeuze is interessant met niet minder dan zes Django-werken; Van Patrick is een compositie te horen als een ode aan Babik. Koen heeft een Bechet-stuk bewerkt.

Waso de Cauter ( foto: Hans Koert)

Deze CD, die ik onlangs bij de FNAC in Antwerpen kocht, is zeker een aanwinst voor mijn verzameling. Zonder er een uitvoerige beschrijving over te geven, kan ik elke Django-liefhebber de CD aanraden. Uitstekende soli, een fijn ritme met een prima geluidskwaliteit.
Bezetting: Koen de Cauter (sopraansax / gitaar / zang), Fapy Lafertin (gitaar), Patrick Saussoi (gitaar), Joop Ayal (tenorsax), Tcha Limberger (viool, gitaar), Waso de Cauter (gitaar), Dajo de Cauter (bas).

 Koen de Cauter ( foto: Hans Koert)

Titels: Swing Guitars; Manoir de mes Rêves; Blues en Mineur; Body & Soul; Embraceable You; l’Ame des Poètes; Mélodie au Crépuscule; Avalon; Lentement Mademoiselle; Out of Nowhere; Flambée Montalbanaise; Just One for Babik; When day is Done; Chant in the Night en Django’s Tiger.
Opgenomen in Brussel, 14 en 15 juni 2004.

Deze fraaie cd is (online) te bestellen bij De Werf, Brugge.

Een aanwinst voor elke jazzverzameling.

Georg Lankester
Kenner van Django's muzikale erfenis - gitarist bij Quatre Tickets de Swing  
keepswinging@live.nl

 Het Nederlands Jazz Archief maakt zware tijden door. De bezuinigingen door de regering leiden er toe dat het Nederlands Jazzarchief gesloten zal gaan worden en dat mag natuurlijk niet gebeuren. De Keep (it) Swinging blog is van mening dat het archief ( en het informatieve kwartaalblad het Jazz Bulletin) bewaard en toegankelijk moet blijven om het verhaal van de Nederlandse jazz te kunnen blijven vertellen aan de generaties na ons. Keep (it) Swinging heeft zich aangemeld als Vriend van het Nederlands Jazz Archief. Het zou mooi zijn als u het voorbeeld volgde en ook het Nederlands Jazzarchief steunde. .........


Koen de Cauter en Fapy Lafertin ...... Een tijdje geleden alweer brachten ze een ode uit aan Django, hun geestelijk vader en inspirator: Django

Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

1 comment:

  1. Bedankt, Georg, voor uw beoordeling van een geweldig album dat ik ook waardeer, een deel van mijn collectie, natuurlijk.
    Jo

    ReplyDelete