Friday, September 14, 2012

Jazz on Film

 Film by the Sea brengt Jazz on Film.
Porgy en Bess (Terneuzen) en Film by the Sea (Vlissingen) slaan handen ineen.
Hans Koert

Wie op een filmfestival als Film By The Sea muziek laat horen uit New Orleans met Lillian Boutté als gangmaker heeft daar een goede reden voor ……… Lillian Boutte, al sinds de jaren tachtig een regelmatige gast in Zeeland speelt een prominente rol in de film The Sound After The Storm – een documentaire over de gevolgen van de orkaan Katrina, die zeven jaar geleden de stad teisterde.

 Lillian Boutté ( foto: PZC - 30 december 1993 ) ( bron: krantenbankzeeland)

Samen met een aantal medemuzikanten zette ze zich in voor de wederopbouw van haar geliefde geboorteplaats waar ze 63 jaar geleden ter wereld kwam.  Al in 1982 trad ze op in Terneuzen op uitnodiging van Frank Koulen, beter bekend in Terneuzen en wijde omtrek als De Neger. Twee-en-een-half jaar later, 27 januari 1985, nam Lillian Boutté met haar Music Friends een LP op in Porgy en Bess. Haar Music Friends bestonden uit haar echtgenoot en rietspeler Thomas L’ Étienne, pianist Hans Knudson, Bob Culverhouse op bas en Gerhardt Tenzor op slagwerk.

 Lillian Boutté en Frank Koulen ( foto: PZC: 16 september 1985)  )(bron: krantenbankzeeland)

Deze LP Porgy en Bess – Terneuzen Presents Live “Lillian Bouttté & Her Music Friends” “ Back Together Again” was een grote wens van Frank Koulen – helaas stierf hij kort na de presentatie en mocht Lillian Boutté op zijn uitvaart zingen ……. It is people like Frank Koulen and his family and his faithful patrons that keep our music alive, schreef ze op de hoes. Op zaterdagavond 22 september 2012, na het vertonen van de film Sound After The Storm zal Lillian Boutté optreden met haar Music Friends, een kwartet waarvan de bezetting luidt: Hans Mydtskov saxofoon, Daniel Moore piano,  Torben Bjornskov bas en Daisy Palmer slagwerk, T. Op zondag 23 september 2012 is Sound After The Storm nogmaals te bekijken, gevolgd door een optreden van Lillian Boutté in het Paviljoen Film By The Sea aan de Spuikomweg in Vlissingen.

Mevr. Hartlooper en Ben Webster (uit: Big Ben - Johan van der Keuken)(1967)

Op zondagmiddag laat Steve Wante, verzamelaar van jazzfilms een selectie uit zijn verzameling zien. Jazzfilms en met name korte bioscoopfilmpjes als de Vitaphone shorts en Soundies waren populair in de jaren dertig, veertig en vijftig in voorprogramma’s in de bioscopen en cinema's….. in feite waren het videoclips avant la lettre.
 Steve Wante heeft een selectie gemaakt van films uit de jaren veertig en vijftig, waarbij de grote namen van toen, zoals Nat King Cole, Ahmad Jamal, Hank Jones, de nu bijna vergeten grote blazers als Buck Clayton en Vic Dickenson; pianisten als Albert Ammons en Pete Johnson en het vertederende kindsterretje Sugar Chile Robinson in zwart-wit tinten langs zullen komen …..  Ook Louis Armstrong mag natuurlijk niet ontbreken in een Frans optreden uit 1950  met naast zich trombonist Jack Teagarden en slagwerker Cozy Cole, in een bezetting zoals ze in oktober 1949 in Parkzicht in Rotterdam speelden – één van de eerste grote Amerikaanse orkesten die ons land na de oorlog aandeed………

 Big Ben (uit: Big Ben - Johan van der Keuken)(1967) 

Count Basie zal er zijn met zijn sextet ( op het celluloid uiteraard) en Duke Ellington met violist Ray Nance, trombonist Tricky Sam Nanton en saxofonisten Johnny Hodges en Ben Webster.  Laatst genoemde woonde de laatste jaren van zijn leven twee hoog in een naoorlogse buurt in Amsterdam  bij zijn hospita Mevr. Hartlooper, die Ben in haar beste steenkool-Engels vertroetelde als was hij haar eigen zoon ….. Ben, de grote artiest op zijn retour, die zijn dagen vulde met zijn herinneringen, biljarten, meespelen met de muziek op zijn pickup, zijn smalfilmcamera, zijn bezoekjes aan Artis en achter zijn borreltje door het spionnetje, gluurde naar het leven op straat ………… , werd treffend vastgelegd door Johan van der Keuken in de film Big Ben – voor mij nu al het hoogtepunt van de middag ………… Mis het niet.      Steve Wante vertoont zijn films op zondagmiddag in Porgy en Bess: 13.00 – 14.30 uur en van 17.00 uur tot 18.30 uur  

Voor meer informatie raadpleeg de websites van Film by the Sea en Porgy en Bess

Hans Koert
keepswinging@live.nl

Wie van film en jazzmuziek houdt zit de komende dagen gebeiteld. Film by the Sea, dat vandaag in Vlissingen opent, presenteert in samenwerking met jazzclub Porgy en Bess en CineCity Terneuzen  Jazz on Film, met als apotheose op 22 en 23 september 2012 oude jazzfilms door filmverzamelaar Steve Wante en een optreden van New Orleans zangeres Lillian Boutté.

Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment