Sunday, September 16, 2012

Jazz By The Sea 2012: The International Aces of Hot Jazz

 Het Jazzfestival met uitzicht op zee!
Jazz by the Sea pakt uit met internationaal befaamde musici  
Hans Koert

De Walcherse kust staat in de tweede week van september traditioneel in het teken van de oude stijl jazz ….. Jazz by the Sea ( 11 t/m 16 september 2012) – Het jazzfestival met uitzicht op zee.

Jong en oud genoten van swingende klanken ( foto: Hans Koert)

 Van dinsdag 11 september tot en met zondag 16 september luisterden tientallen orkesten het festival op met concerten en streetparades in Domburg, waar het hoofdpodium stond, Oostkapelle, Zoutelande, Westkapelle en een kerkdienst in de St. Jacobskerk in Vlissingen ….. 


Deel van The International Aces of Hot Jazz: v.l.n.r.: Attila Korb - Brooks Tegler en Robert Veen. (foto: Hans Koert)

Op zaterdag 15 september trad op het hoofdpodium van Domburg The International Aces of Hot Jazz op – een groep, waarvan iedere muzikant zijn sporen al ruimschoots in de jazzwereld verdiend heeft.

 Robert Veen, de Nederlandse "Sidney Bechet" ( foto: Hans Koert)

Robert Veen,  rietblazer in de ruimste zin van het woord, had voor de gelegenheid de klarinet, de sopraan-, tenor-, en de indrukwekkende bassax meegesleept. Hij is één van Nederlands meest gezochte rietblazers in de swingstijl en speelt in tientallen orkesten, waarvan het Beau Hunks Saxophone Quartet, The Aces of Syncopation ( met Tom Stuip en Paul Habraken ) en de groep waarmee hij nu te horen was in Domburg, het Veen-Goetz-Tegler Trio, in feite the International Aces of Hot Jazz – 1  …. voor mij de meest aansprekende zijn. 

Hij nam deel aan nationaal en internationaal spraakmakende projecten als het opnieuw vastleggen van composities van Leroy Shields (De filmmuziek bekend van Laurel & Hardy en Little Rascals), de muziek van Al Gallodoro, Whiteman’s leider van het saxophone soctette; Raymond Scott, de muziek van Jimmy Lunceford  en de muziek van Whiteman’s arrangeur Ferde Grofé …… In Domburg trad hij op met zijn International Aces of Hot Jazz, bestaande uit de Zwitserse pianist Mike Goetz;  trombonist, kornettist, en zanger Attila Korb, uit Boedapest, voor mij de verrassing van het festival; en de gepokt en gemazelde Amerikaanse slagwerker Brooks Tegler.

 Robert Veen op de kolossale bassaxofoon (foto: Hans Koert)

Het kwartet opende de eerste set met 'Deed I Do, Out of Nowhere, het Fats Waller nummer Keepin’ Out Of Mischief Now en You’re Nobody’s Sweetheart Now.  Het nummer I Love You, waarbij Robert de bassax bespeelde als een ware reïncarnatie van Adrian Rollini  in een bewerking van het Gene Krupa orkest (1950), behoorde voor mij en het publiek tot één van de hoogtepunten ……… Wat jammer dat de bassax de rest van het concert eenzaam onaangeroerd op zijn standaard bleef staan – af en toe vervaarlijk wiebelend ….
Gene Krupa overigens – één van Brooks grote voorbeelden: Brooks Tegler, geboren in November 1954, is, wat velen niet weten, behalve slagwerker ook een groot kenner van de Tweede Wereldoorlog en die fascinatie bracht hem in de jaren tachtig tot het oprichten van een orkest dat de muziek uit die tijd moest doen herleven …. Brooks is in de VS vooral ook een groot bandleider en arrangeur.  Onlangs nog bracht hij twee mooie albums uit, getiteld That’s It, waarin hij met zijn big band de muziek van de grote Amerikaanse bandleiders doet herleven en een album, waarin hij vooral de kleine groepen, die gevormd werden uit die grote orkesten, laat klinken: The Brooks Tegler (small) Groups – (Un) Common Denominator.

 De Hongaarse verrassing Attila Korb ( foto: Hans Koert)

In I’m  Crazy ‘bout My Baby, dat met That’s a Plenty de eerste set afsloot liet Attila Korb horen dat hij een zeer bekwaam solist is, op één van de moeilijkste instrumenten om te soleren ( de chromatische mondharmonica is er ook zo één)  Bovendien ontpopte hij zich tijdens het concert als een prima zanger en trompettist (op een geleend instrument, volgens Robert Veen, omdat Korb's eigen kornet vorige week, na een val van het podium, overleden was). Attila Korb oogste eerder roem bij het Oude Stijl Jazz Festival in Breda.
In  de tweede set die geopend werd met Struttin’ With Some Barbecue en Sugar, zeer fraai gezongen en gespeeld door Attila Korb op gestopte trompet, was het de beurt aan Mike Goetz -  Een orkest op zich - zo werd hij aangekondigd  …. vanwege de stride pianostijl, zoals die in de jaren twintig en dertig gepeeld werd door pianisten als James P. Johnson, Eubie Blake en Fats Waller.

 Mike Goetz ( foto: Hans Koert)

De muziek van Fats Waller wakkerde indertijd mijn eerste fascinatie op voor de jazzmuziek en ik herinner me dan ook nog steeds het “oenderfleis” dat ik kreeg, toen ik de toentertijd actieve stridepianisten als Ralph Sutton ( Mike speelde ooit met hem) en Dick Hyman, de laatste live in Breda 18 mei 1985 …. voor het eerst hoorde – die zelfde kouwe rillingen kreeg ik weer tijdens het perfect gespeelde versie van Jeepers Creepers, uitgevoerd in het juiste tempo. Chapeau!  Het concert werd afgesloten met Sultry Serenade, een minder bekende compositie van Duke Ellington, die hij eind jaren veertig (1947) voor het eerst met zijn orkest opnam en de Royal Garden Blues, waarin Brooks mocht laten horen hoe hij op de snaredrums haast onhoorbaar met zijn brushes en sticks de spanning kan opbouwen.

 Brooks Tegler ( foto: Hans Koert)

Het 22ste Jazz By The Sea festival  had voor  kwaliteit gekozen door deze International Aces of Hot Jazz uit te nodigen – Het was jammer dat het tijdstip waarop het concert van dit internationaal hoogstaand orkest gepland was, rond etenstijd, voor veel mensen het teken was om één van de vele restaurants en eetgelegenheden van Domburg op te zoeken - zij hebben wat gemist .....

The International Aces of Hot Jazz: v.l.n.r.: Mike Ggoetz - Attila Korb - Brooks Tegler en Robert Veen (foto: Hans Koert)

En, beste organisatie, graag volgend jaar, 17 t/m 22 september 2013, weer zo’n fantastisch orkest van wereldfaam …………. Keep (it) Swinging hoopt dan weer van de partij te zijn …..

SlikopdeWeg, de Zeeuse blog over de Schelderegio heeft op har manier andacht besteed aan Jazz by the Sea 2012.

Hans Koertkeepswinging@live.nl
Blijf op de hoogte via Facebook of vraag de nieuwsbrief

 Het Nederlands Jazz Archief maakt zware tijden door. De bezuinigingen door de regering leiden er toe dat het Nederlands Jazzarchief gesloten zal gaan worden en dat mag natuurlijk niet gebeuren. De Keep (it) Swinging blog is van mening dat het archief ( en het informatieve kwartaalblad het Jazz Bulletin) bewaard en toegankelijk moet blijven om het verhaal van de Nederlandse jazz te kunnen blijven vertellen aan de generaties na ons. Keep (it) Swinging heeft zich aangemeld als Vriend van het Nederlands Jazz Archief. Het zou mooi zijn als u het voorbeeld volgde en ook het Nederlands Jazzarchief steunde. .........

Jazz by the Sea, het gezellige Zeeuwse Oude Stijl Jazz Festival, dat in september gehouden wordt op verschillende locaties op Walcheren (Zeeland) heeft weer eens bewezen veel jazzfans aan te trekken uit Nederland, België en Duitsland. Deze keer pakten ze uit met een internationaal kwartet o.l.v. de Nederlandse Sidney Bechet, Robert Veen: een All-Starkwartet met musici die hun sporen in de swingmuziek verdiend hebben.

Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment