Thursday, August 8, 2013

Walter Malosetti ( 1931 - 2013)

Argentijnse guitarrista de jazz, componist en leraar.
Inspirator voor tientallen jonge jazzgitaristen overleden
Jørgen Larsen (vertaald: Hans Koert)

Eind vorige maand, op 29 juli 2013, overleed op 82-jarige leeftijd, de Argentijnse gitarist Walter Malosetti. Hij was een pionier, die in Argentinië het moderne jazzgitaarspel promootte. Misschien mogen we zelfs stellen dat hij één van de meest inspirerende jazzgitaristen was van zijn land, die de jonge generatie jazzmusici inspireerde met zijn optredens, zijn platen en als gitaarleraar. Walter Malosetti's professionele carrière omvat een zestigtal jaar als gitarist en componist. Hij werkte in de jaren zeventig o.a. mee aan een langspeelplaat met Oscar Alemán, getiteld Aleman '72, uitgebracht op het Redondel label; een productie die voor Oscar Alemán een soort wedergeboorte moest betekenen.

Walter Malosetti 

Walter Malosetti werd geboren op 3 juni 1931 en groeide op in een muzikale familie.  Zijn vader en oudere broer waren beiden gitarist. Zijn eerste  gitaarlessen kreeg hij als kind en werd al vroeg gefascineerd door de jazzmuziek, die hij op de radio hoorde. Hij werd vooral gegrepen door de muziek van Django Reinhardt en Louis Armstrong.   
In 1950 begon hij professioneel als gitarist in verschillende bands in de Argentijnse jazzscene, zoals The Hot club of Argentina. Ook had hij een eigen orkest. In 1958 ging hij, dankzij lessen bij de klassiek getrainde Argentijnse gitarist Irma Constanzo, les geven en dat bleef hij het grootste deel van zijn leven doen. Hij werd in de jaren zestig professor in de muziek aan verschillende conservatoria, zowel privé scholen als landelijke instituten en in 1961 leidde dat o.a. tot de stichting van de School of Guitar and Jazz; een primeur voor Argentinië, dat zo'n gespecialiseerd instituut nog niet kende. Ondertussen bleef hij spelen bij de beste bands uit de top van de Argentijnse jazzscene en leidde o.a. sinds 1972 de groep Swing 39. een string swing quartet geïnspireerd door de muziek van Django Reinhardt en The Quintet of the Hot Club of France. Dit kwintet maakte tussen 1973 en 1981 een zestal lp's met Malosetti op leadgitaar, bassist Hector Basso, rietspeler Carlos Acosta en gitaristen als Ricardo Pellican en Marcelo Buscio. Dit Swing 39 ensemble was populair en trad met veel succes op tijdens liveoptredens.  Hier een voorbeeld van hoe de groep in die dagen klonk ......  in een fragment uit een tv-programma waarbij het kwintet gereduceerd is tot een kwartet  en rietspeler Carlos Acosta voor de gelegenheid vervangen is door violist Hector Lopez Furst, die al eens op één van de Swing '39 lp's Acosta verving. 
In 1975 publiceerde Malosetti zijn "Foundations of improvisation for guitar", een eerste boek met een indrukwekkend aantal oefeningen en handreikingen voor het gitaarspel. Tijdens de jaren tachtig trok hij met zijn band door Europa en gaf hij les. Pas in 1992 bracht hij zijn eerste cd uit onder eigen naam, getiteld All of Me/Todo de mi en er volgden er na nog zes in de twee decennia daar na.  De laatste, Escencia, verscheen vorig jaar (2012). Uit zijn recenter werk blijkt hoe hij beïnvloed is door gitaristen als Wes Montgomery, Joe Pass en Jim Hall
Luister naar een fragment van een recent werk in een kwartet ....: I'm Confessin'  
 

 
De laatste jaren werkte Malosetti samen met zijn zoon Javier Malosetti, die ook muzikant is, m.n. op de elektrische bas, op slagwerk en als zanger.  Samen namen ze deel aan verschillende projecten. Hier een fragment van zo'n samenwerking tussen vader en zoon, een fragment uit een tv-programma waar vader en zoon Walter en Javier Malosetti samen het nummer 'After You've Gone' uitvoeren.
 

 
Tenslotte een fragment van een optreden tijdens het International Jazz Festival van Buenos Aires 2008 ter nagedachtenis aan deze grote gitarist. (vertaling: Hans Koert)Jørgen Larsen

MY JAZZ LINKS: Walter Malosetti

Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of Twittter (#keepitswinging) en/ of vraag de gratis nieuwsbrief.

Walter Malosetti - Argentijns jazzgitarist, componist en leraar aan diversde conservatoria, inspirator voor tientallen jonge Argentijnse jazzgitaristen, overleed onlangs in Argentinië. Hij speelde o.a. bij Oscar Alemán, maar was vooral een inspiratiebron voor tientallen jonge Argentijnse musici, die de jazzgitaar wilden leren bespelen. Walter Malosetti is 82 jaar oud geworden.


 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment