Monday, August 12, 2013

Smullen voor hongerige verzamelaars: Een jubileumcadeau

Dinnertime for Hungry Collectors
Een dubbelcd als schatkist vol nooit eerder uitgebrachte opnamen van de Legenden van de Jazz
 cd 2: Small Groups and Oddities
 Hans Koert

Verzamelaars van oude 78-toerenplaten maken zware tijden door …… want op rommelmarkten en schuurverkopen vinden ze zelden iets om hun verzameling aan te vullen. En wie verzamelt op lp of cd mist de vertrouwde platenzaak …. 

Een zeldzame 78-toerenplaat van het label Okeh met het openingsnummer van de tweede cd

Het verzamelen van 78-toerenplaten is verworden tot een exclusieve bezigheid tijdens gespecialiseerde platenbeurzen zoals tweemaal per jaar de Doctor Jazz Dag in Wageningen, want op rommelmarkten vind je nog maar zelden schellak dat de moeite van verzamelen waard is. Ook het internet wordt voor verzamelaars steeds belangrijker, al voelen en ruiken de echte verzamelaars liever het schellak direct in de hand, speurend naar ongerechtigheden of krasjes  ..... Lezers van het jubilerende Doctor Jazz Magazine zijn dan ook te benijden – hun vijftigjarig lijfblad heeft een dubbelcd uitgebracht met unieke opnamen, waarvan zelfs de meest fanatieke verzamelaar opgewonden raakt. Eerder deelde ik mijn enthousiasme voor de eerste cd, vol unieke Big Band opnamen – vandaag zet ik deel 2 op ..... met Small Groups & Oddities
Het openingsnummer is meteen het oudste van de selectie: What a Man door de onbekende Trimp’s Ambassador Bell Hops uit 1926. De door Bix Beiderbecke gefascineerde trompettist Freddie Laufketter opname werd door Okeh uitgebracht als een limited edition en weinig verzamelaars zullen dit hot-nummer in hun collectie hebben. 

Thomas Fats Waller

Toen ik vijfenveertig jaar geleden helemaal weg was van de muziek van Fats Waller, waren de paar live-opnamen, die op obscure lp’s met matige geluidskwaliteit uitgebracht waren, de krenten in de pap …..  De samenstellers van Dinnertime for Hungry Collectors hebben daar een unieke radiouitzending vanuit de C.B.S. studio in New York uit het programma Saturday Night Swing Club, uitgezonden zaterdag 2 juli 1938, waarbij Fats in duet (duel) gaat met zijn leermeester James P. Johnson, aan toegevoegd. En wat te denken van het nummer Martinique dat Fats in maart 1943 gecomponeerd had voor Early To Bed en voor eigen gebruik opgenomen. Het wordt niet helemaal duidelijk of deze opname behoorde bij wat later de Ristic-opnamen is gaan heten; een stapel glasplaten uit de nalatenschap van Fats,  die Bill Krasilowski in maart 1962 aan geluidsrestaurateur en verzamelaar John R.T. Davies stuurde en die “broken to pieces”, in honderden stukken, in Engeland werd afgeleverd. Na veel plak en restauratiewerk wist John een groot aantal van deze “broken records” opnieuw te laten klinken, uitgebracht op een dubbel lp (Ristic 22/23), vandaar de naam. Pas een half jaar later werd dit nummer op een V-disc uitgebracht. 

Russ Case
Het is ondoenlijk om alle 26 (!) nummers van deze tweede cd uitgebreid te bespreken – alle hebben ze alle een verhaal …. Unieke opnamen  - de kers op de taart voor de verzamelaar van jazz op 78-toeren. Hier een paar namen: Frank Trumbauer (met een testplaat), alternatieve takes van opnamen met   Joe Venuti en Adrian Rollini – radio-uitzendingen met Paul Whiteman in de hoofdrol of Bing Crosby en Ella Fitzgerald met The Firehouse Five Plus Two. En opnamen uit een door Lucky Strike gesponsord programma met Raymond Scott’s Quintette met o.a. een schitterende imitatie van een veilingmeester in tabak door trompettist Russ Case.

Benny Carter

Speciaal voor de verzamelaars van Nederlandse jazz sluit deze unieke 2cd af met een alternatieve take van de beroemde Coleman Hawkins, Benny Carter, Freddy Johnson opnamen van augustus 1937 - kijk en dan kan je dag niet meer stuk.

De dubbelcd is ook voor niet abonees van het Doctor Jazz Magazine te koop.  Informatie vindt u op de website van het jubilerende blad.

MY JAZZ LINKS: Dinnertime for Hungry Collectors

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of Twitter (#keepitswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief.

Het jubilerende Doctor Jazz Magazine, één van de oudste jazzbladen, dat nog viermaal per jaar verschijnt, heeft, ter ere van haar vijftigjarig bestaan een schitterende dubbelcd uitgebracht met juweeltjes uit de jazzgeschiedenis, waar verwende platenverzamelaars van muziek op 78-toeren de vingers bij aflikken .... nooit eerder uitgebrachte opnamen - alternatieve takes  - test- en privéopnamen en radiouitzendingen. Cd één bevat vooral opnamen van big bands - cd twee kleine groepen: Een mooi  geschenk voor iedereen die 78-toeren snel genoeg vindt .....


 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment