Thursday, August 15, 2013

Keith Jarrett: Somewhere

Keith Jarrett's Standard Trio: al dertig jaar de norm ......
ECM herdenkt jubileum met opnamen uit 2009.
Hans Koert

Wie het nieuwste album van Keith Jarrett beluisterd heeft, zal geen twijfels meer hebben – dit is jazz van een zeer hoog niveau …..:  Onlangs bracht ECM het album Somewhere uit van het Keith Jarrett trio, met Keith Jarrett piano – Gary Peacock bas en Jack DeJohnette slagwerk.
Het album Somewhere, dat een paar jaar geleden al werd opgenomen in het KKL (= Kultur und Kongresszentrum  Luzern) in Luzern ( 11 juli 2009), is nu, ter ere van het dertigjarig bestaan van Keith Jarrett’s Standards trio uitgebracht; een eerbetoon aan wat wel het best jazztrio ooit beschouwd wordt.

Keith Jarrett Standards Trio: v.l.n.r. Jack DeJohnette - Keith Jarrett - Gary Peacock (bron: londonjazznews.com)
 

De geboorte van dit trio, dat in januari 1983 voor het eerst in de New York’s Power Station studio haar debuutalbum Setting Standards opnam, kwam niet onverwacht ………… Keith Jarrett had toen al een gigantische carrière achter de rug waarbij hij vooral schitterde in indrukwekkende soloprogramma’s,  maar ook speelde bij Miles Davis en Art Blakey; met legendarische trio’s als met Charles Lloyd en Jack DeJohnette. Met Charlie Haden, Jan Garbarek en Paul Motian bracht hij geïmproviseerde muziek die een mix werd van alle muziekstijlen, die Keith intrigeerdn, fascineerde en boeide ….. Optredens, die vaak zonder draaiboek of vooropgesteld plan, helemaal ad hoc, geïmproviseerd werden – (free) jazz ultima forma …

(foto: Hans Koert)

 In 1983 besloot hij samen met slagwerker Jack DeJohnette, die hij o.a. kende van zijn tijd bij Miles Davis en bassist Gary Peacock, terug te keren naar de “oorsprong" van de jazz … naar de muziek uit hun jeugd, vastgelegd in wat we standards noemen ….. composities, die de tand des tijds doorstaan hebben en die de basis vormen voor elke jazzmuzikant ... uitgangspunt voor hun verdere zoektocht binnen de muzikale improvisatie.


Die eerste opnamen van dit “Standards” Trio, dat dertig jaar geleden werd opgenomen, bevatte een veertiental nummers, bijna alle standards; een twintigtal "standards albums" later, is aan dit concept weinig veranderd.  De zes nummers op zijn laatste album, Somewhere, zijn weer bijna alle standards, van Miles Davis' Solar tot de Leonard Bernstein West Side Story composities Tonight en het Somewhere, dat de naam aan de cd gaf. 
Somewhere heb ik nu al zo’n tien keer gedraaid en ook andere “classics”, zoals de albums Expectations, die hij in de jaren zeventig voor Columbia maakte  kwamen weer eens uit hun hoes(je), zoals de ECM solo dubbellp  The Köln Concert en zijn Standards trio in Tokyo ’96 ……….. een lust om deze opnamen weer eens, respectievelijk, op de draaitafel of in de cd speler te plaatsen ………….
  • Somewhere .. Een must voor iedereen die alleen genoegen neemt met het beste van het beste op het gebied van jazz in het algemeen en het jazzpiano trio in het bijzonder.

MY JAZZ LINKS: Keith Jarrett

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog op Facebook en Twitter (#keepitswinging) en vraag de gratis nieuwsbrief


 Wie Keith Jarrett's Standard Trio niet kent zou eens de moeite moeten nemen te luisteren naar zijn laatste cd, getitled Somewhere.  ECM bracht deze opnamen uit 2009 uit, een concert opgenomen in Luzern, waarin Keith Jarrett met Gary Peacock op bas en Jack DeJohnette laten horen hoe standards als Solar van Miles Davis en Between the Devil and the Deep Blue Sea horen te klinken ...... Niet voor niets wordt Keith Jarrett's Standards Trio beschouwd als de norm voor elk hedendaags jazz pianotrio!

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment