Monday, August 19, 2013

Kenny Werner - Hein Van de Geyn - Hans van Oosterhout : Collaboration

We vertrouwden op onze oren, onze intuitie en wachtten af hoe de muziek zich zou ontvouwen.
Collaboration....
Hans Koert


Drie, ietwat vermoeid ogende mannen, twee onderuitgezakt in een paar leren fauteuils; één op het puntje van een goedkope keukenstoel …… pianist Kenny Werner, geconcentreerd de ogen gesloten; slagwerker Hans van Oosterhout en bassist Hein Van de Geyn luisteren naar “de band", die geluidstechnicus achter de knoppen Chris Weeda, terugspoelt en afdraait ….. Hoe klinkt het?  

Kenny Werner ( bron: kennywerner.com)

Voor me ligt het resultaat, het jongste album van Kenny Werner met Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout: Collaboration, uitgebracht door Challenge (CR73363). 

Kenny Werner
 (foto: Hans Koert)

Drie gerenommeerde jazzmuzikanten:
Kenny Werner: geboren in Brooklyn NY november 1951, kennen we van zijn solo-optredens, zijn trio’s, waarmee hij al meer dan dertig jaar overal ter wereld optreedt en, de laatste jaren, ook als begeleider van Toots Thielemans. Op zijn elfde begon hij met piano spelen, klassiek dat wel, maar dankzij de moeder van Serge Chaloff, die hem les gaf,  komt hij in aanraking met de jazz. Na de Berklee School of Music trad hij tijdens de jaren tachtig op met namen als Joe Lovano en toerde met Archie Shepp om uiteindelijk in het orkest van Mel Lewis terecht te komen waarmee hij in 1988 op het Northsea Jazzfestival in Den Haag speelde. Maar vanaf het moment, dat hij met zijn eigen trio's ging optreden, kreeg hij meer bekendheid. Toen hij de eerste keer optrad in Porgy en Bess,  de Zeeuwse jazzclub (Terneuzen)  met Johannes Weidenmüller en Ari Honig ( 30 oktober 1992)  was hij nog relatief onbekend. Ik hoorde Kenny voor de eerste keer in Porgy en Bess ruim tien jaar later, 12 oktober 2003, toen hij daar, in dezelfde bezetting optrad. Hij zou er nog regelmatig terugkeren met solo optredens, maar ook met o.a. Toots Thielemans ( 1995 en 2007).  

Hein Van de Geyn (foto: Hans Koert)

Hein Van de Geyn, bassist-in-ruste, sinds 2010 geëmigreerd naar Zuid-Afrika, waar hij een Bed & Breakfast runt, speelde in de Lage Landen zowat met iedereen en was, behalve leraar op het Rotterdams Conservatorium ook producent van het Challenge label ….. Het voelt goed te ontdekken dat hij in 2010 zijn bas niet permanent aan de  wilgen gehangen heeft, maar hem af en toe nog eens ter hand neemt ………  Hans van Oosterhout: een veel gevraagd slagwerker, die regelmatig te horen is op Nederlandse podia met musici, afgaand van de indrukwekkende lijst op zijn website, van Nat Adderley tot Bobby Watson, om twee alfabetische uitersten te citeren.

Hans van Oosterhout (foto: Hans Koert)

Jazz …. Muziek van het moment – muziek als conversatie – muziek ingebed in een lange traditie; drie elementen, die Hein aanstipt in het bij de plaat horende boekje, waarop deze samenwerking vastgelegd is .....  Niet dat ze nooit samen gespeeld hebben? Een paar jaar geleden, vertelt Hein, speelden we nog samen tijdens een korte tournee waarbij vooral composities van Kenny werden afgewerkt .. en bij Toots uiteraard. Hans van Oosterhout speelde op Hein’s afscheidsconcert o.a. in Porgy en Bess (Terneuzen) ( nov. 2007). There was no need to plan much; Chris, the sound engineer, made sure the piano was in excellent shape, that we could see each other, hear each other and so we only had to trust our ears, our intuition and just observe to how the music would unfold.

Hein Van de Geyn (foto: Hans Koert)

De cd bevat een dozijn titels, alle composities van het trio …..al geven de heren toe, dat er in een paar nummers uitgegaan is van bestaand werk, maar tijdens de collectieve improvisaties geheel bewerkt tot eigen interpretaties. Zo wordt in het eerste nummer Sound of Silence  geimproviseerd op de gelijknamige hit van Simon and Garfunkel en vormen There Will Never Be Another You, een   compositie van Harry Warren, en Elegante het uitgangspunt voor improvisaties.  Kenny Werner weet, met minimale noten, veel te vertellen …. Vernuftige improvisaties “luchtige speelvreugde en abrupte wendingen” las ik ergens en bevlogen improvisaties …… Ik kan het niet mooier zeggen.  Een heerlijke cd, om onderuitgezakt, in een luie leren stoel, de ogen te sluiten en te genieten …………… keer op keer ……..

MY JAZZ LINKSKenny Werner - Hein Van de Geyn - Hans van Oosterhout

De cd Kenny Werner - Hein Van de Geyn - Hans van Oosterhout: Collaboration is o.a. te bestellen via de website van Challenge Records.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook (keepitswinging) of Twitter (#keepitswinging) en/of vraag de gratis nieuwsbrief.


Kenny Werner: wie hem ooit heeft gehoord, roemt zijn vernuftige improvisaties, zijn “luchtige speelvreugde en abrupte wendingen” en bevlogen improvisaties .... Samen met Hein Van de Geyn en Hans Oosterhout gingen ze de uitdaging aan ..... We vertrouwden op onze oren, onze intuitie en wachtten af hoe de muziek zich zou ontvouwen ... Hun nieuwste album, Collaboration, is hiervan het resultaat ...... onderuit in een luie leren stoel, de ogen sluiten en genieten ......

 


 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment