Thursday, April 11, 2013

Volker Kriegel and Friends tijdens het Jazzfest van Berlijn (1981)

Berlijn's concert Volker Kriegel uitgebracht
Een historisch document in beeld en geluid
Hans Koert
 
De Duitse jazz-rock gitarist Volker Kriegel overleed tien jaar geleden en onlangs is er een fraai album verschenen met daarop de neerslag van een live concert tijdens the Jazzfest Berlin ’81.

Volker Kriegel and Friends at the Jazzfest Berlin '81 ( English) - Volker Kriegel and Friends tijdens het Jazzfest van Berlijn (1981) ( Nederlands) 

Wie was deze Volker Kriegel – een gitarist, populair in Duitsland, maar die in ons land minder bekend was?

(foto: Mig Music)
 
 Geboren in Darmstadt, december 1943, leerde hij zichzelf als tiener gitaar spelen en won begin jaren op allerlei festivals prijzen als beste gitarist en beste solist. In 1963 tijdens das Deutsches Amateur-Jazz-Festival van Düsseldorf werd zijn trio ( met Helmut Kampe (bas) en Dieter Matschoss (slagwerk)), uitgeroepen tot beste band.
Volker Kriegel -
self portrait as a cartoonist
(Volker Kriegel)
Hij volgde een opleiding als tekenleraar en studeerde later sociologie en psychologie in Frankfurt, waar hij o.a. speelde met de gebroeders Mangelsdorff. In 1966 debuteert hij op een plaat met toetsenist Ingfried Hoffman. Met haar big band, waarin ook Manfred Schoof en Dusko Gojkovich speelden,  trad hij in 1967 op tijdens het Jazzfestival van Keulen. De eerste plaat onder eigen naam wordt in de zomer van 1968 opgenomen voor Liberty met o.a. de Nederlandse slagwerker Cees See. Eind jaren zestig trad hij vaak op samen met vibrafonist Dave Pike en is met de Dave Pike Set op verschillende albums te horen..
In 1973 richtte hij Spectrum op, zijn eigen band, waarbij tot 1976 ook bassist Eberhard Weber kwam spelen, die kort daarop zijn eigen band oprichtte,  de Mild Maniacs Orchestra. Volker Kriegel richtte in 1975 de United Jazz and Rock Ensemble op, waarin grote namen als Ack van Rooyen,  Albert Mangelsdorff  en Charlie Mariano  speelden en waarmee hij o.a. op het North Sea Jazz Festival speelde in juli 1978.  Ook is hij regelmatig te horen in de orkesten van Peter Herbolzheimer en Klaus Doldinger.

(foto: Jürgen Röhrscheid)

Eind oktober 1981 speelde hij met zijn United Jazz en Rock Ensemble in de Latin Quarter in Berlijn, een week voordat hij met zijn Friends geboekt werd voor het Jazz Fest Berlin ’81.  Het concert van 5 november 1981 in Metropol in Berlijn van  Volker Kriegel and Friends met bassist Everhard Weber, vibrafonist Wolfgang Schlüter , toetsenist Thomas Bettermann en slagwerker Ralf Huebner is nu, tien jaar na de dood van Volker Kriegel, uitgebracht  in beeld en geluid door MIG (80187).Het album bevat zes nummers, gespeeld door de band en één met een solo van Eberhard Weber op zijn Van Zalingebas, eenvoudigweg als Eberhards solo op de plaat vermeld.

(foto: Jürgen Röhrscheid)

Mig-Music heeft er goed aan gedaan om zowel  geluid als beeld op dit dubbelalbum te plaatsen, al was het alleen al om te kunnen genieten van de gedateerde kapsels uit die tijd.  Mig-Music lijkt daarin een trendsetter te willen zijn … denk aan hun eerdere producties als het concert van Weather Report uit 1975 en de onlangs verschenen dubbelalbums van Snarky Puppy – het geeft de muziek een extra dimensie. Laatst genoemde band staat op de rol om op te treden op het komend Northsea Jazzfestival! 
Als je van Jazz-rock houdt hoort dit album in jouw verzameling ….. 
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog op Facebook of vraag haar gratis nieuwsbrief.

Volker Kriegel - de Duitse gitarist overleed tien jaar geleden. Mig-Music bracht één van zijn spraakmakende concerten uit, vastgelegd op het  Jazzfestival van Berlijn (1981). Het dubbelalbum bevat zowel beeld als geluid - een nieuwe trend om historisch jazzmateriaal te presenteren en aantrekkelijk te maken - de echte fans zijn er blij mee! 

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment