Sunday, April 14, 2013

Champagne Charlie op Doctor Jazz Dag

De Zeeuwse rootsband Champagne Charlie luisterde feestje Doctor Jazz op.
Jarige Doctor Jazz, in de bloei van haar leven, laat volle zaal genieten van een veelzijdige gevarieerde jazzdag!
Hans Koert
 
Champagne Charlie: De naam doet een feestje vermoeden en dat klopt ………., al schijnen de meesten geen druppel aan te raken ......, moge we leider Sjef Hermans geloven; een optreden van deze Zeeuwse band is zelden saai te noemen, al was het alleen al omdat deze muziek zelden live gespeeld, gehoord kan worden - de muziek met de wortels in de eerste helft van de twintigste eeuw .....
 
Peter Lenselink (foto: Hans Koert)

Eerder optreden tijdens de, toen nog Doctor Jazz Reunie, sloeg in als een bom ………(najaar 1998) en het is dus niet zo vreemd dat deze band opnieuw uitgenodigd was.  Een actieve en veelzijdige groep ook: Ze brachten succesvolle (in Zeeland e.o.) Nederlandstalige cd's uit, getiteld Volle Maan en De Laatste Afvaart, rond de opgeheven Westerschelde veren; speelden vorig weekend nog in de Metropol in Wenen op het verjaardagsfeestje van Hans Theesink (  waarvan ze het speciaal voor de 65-jarige geschreven nummer On The Road Again het Doctor Jazz publiek niet onthielden); ze maakten een cd voor het Zeeuwse onderwijs rond De Maand van de Vrijheid ( getiteld: tkanookanders ); ze traden op in 2008 tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg en binnenkort brengen ze hun oerklanken naar Zeeuwse basisscholen  …… Over veelzijdigheid sproken!

Gait Klein Kromhof (foto: Hans Koert0)
 
Ze brachten o.a. een paar spraakmakende cd’s uit, rond de tweejaarlijkse Roosevelt herdenkingen in Middelburg, getiteld Waitin’ On Roosevelt ( n.a.v. de liedjes, die werden uitgebracht rond de verkiezing van Franklin Delano Roosevelt als president van de VS (jaren dertig) en Hobo Signs & Railroad Lines, over de vrijbuiters, die, op zoek naar werk, de VS per trein de doorkruisten.
 
 Champagne Charlie: v.l.n.r.: Geert de Heer, Peter Lenselink, Peer Bout, Sjef Hermans en Theo de Koning ( foto: Hans Koert)

De Zeeuwse zesmansformatie, Sjef Hermans, Theo de Koning, Geert de Heer, Gait Klein Kromhof, Peer Bout en Peter Lenselink, bracht tijdens hun korte optreden een afwisselend programma van blues, ( zoals het nummer I Asked for Water …. ( She gave Me Gasoline) dat Howlin’ Wolf in de jaren vijftig tot een hitje maakte)  tot nummers uit de jaren dertig over de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt, afkomstig van hun eerder genoemde album Waitin’ On Roosevelt.

 Champagne Charlie: staand: Sjef Hermans, Peer Bout, Peter Lenselink, en Geert de Heer.  knielend: Gait Klein Kromhof en Theo de Koning. (foto: Hans Koert)

De groep viert dit jaar haar 25-jarig bestaan.  Begin jaren tachtig speelde de kern al in de Down Town Jug Stompers, een band die zichzelf geen etiket wilde opplakken als Dixieland, western swing noch skiffle band, maar, zo legde violist Kees Wesdorp in de plaatselijke krant uit: We spelen de muziek zoals die werd gespeeld op straat of in cabarets in het New Orleans van de jaren twintig
Down Home String Band
(1982) (bron: PZC)
Een mix van leden van deze Down Town Jug Stompers en de Bluegrass formatie Homestead leidde tot een samenwerking, die zich de Down Home Stringband noemde.

Homestead (1981)
(bron: PZC)
In september 1987 verrassten ze het publiek tijdens het Straatfestival van Ovezande met een niet geprogrammeerd  optreden … “terwijl de heren nog niet eens de moeite genomen hadden een naam voor hun samenspelen te zoeken” meldde de PZC  …. Adembenemende country blues …. Blues en countrymuziek uit de jaren twintig en dertig: archiefwerk, … jubelde Mieke van der Jagt van de Provinciale Zeeuwse Courant ….  Met zoveel respect en geestdrift gebracht, dat het leek als of er nimmer een stofje op had gelegen. In 1990 duikt voor het eerst de naam Champaign Charly op, zij het nog wat vreemd gespeld ( sommige leden werken in het onderwijs (!) en sinds die tijd groeide de band uit tot een begrip in zuidwest Nederland, niet meer weg te denken  op de Zeeuwse hitparade en Zeeuwse festivals.

 Geert de Heer ( foto: Hans Koert)

Sjef Hermans, op een heuse koeienhoornkazoo, vergat ook niet de echte dixieland traditional als Down By the Riverside en Dixie en het oorspronkelijk western-swing nummer Smoke Smoke Smoke that Cigarette, een hit van Tex Williams en zijn Western Caravan uit 1948, daterend uit een tijd dat roken nog gepast leek in een gezonde levensstijl ( Tijdens een concert onlangs, verliet na het derde nummer de helft van de aanwezigen de zaal, deelde Sjef Hermans met de zaal….. ik dacht: We doen iets niet goed, maar nee, het leek dat ze buiten gingen staan roken …); mij roept dit nummer altijd associaties op met de muziek van De Millers uit de jaren zestig, toen ze dit nummer op hun repertoire hadden, gezongen door o.a. de onlangs overleden Eddy Doorenbosch – zo dreindeuntje dat je niet meer uit je kop krijgt ………….
De zaal genoot van de muziek van deze band uit Zeeland, de streek met de meeste zonuren, verklapte Sjef en liet zich graag uitnodigen tot het meezingen van het refrein. 
 
Veel belangstelling voor de optredens tijdens de 97ste Doctor Jazz Dag in het Hof van Wageningen ( foto: Hans Koert)


  De hit uit 1928, hoe kan het ook anders, Hello Central Give Me ….… Doctor Jazz van King Oliver en voor het eerst eind 1927 opgenomen door Jelly Roll Morton ( De stomp, die het jarige tijdschrift haar naam gaf: Doctor Jazz Magazine), sloot dit concert af, dat bij velen ......… naar meer smaakte, gezien de cd-tafel, die na afloop van het concert aan het oog onttrokken werd door “hongerigen”, die Champagne Charlie thuis nog eens wilden beluisteren.

George Katee, één van de coryfeeën uit de Ted Easton Reunion band ( foto: Hans Koert) 

Een zeer geslaagde dag, rond het vijftigjarig jubileum van Doctor Jazz, dat honderden mensen meer trok dan anders ( In heel Wageningen is geen parkeerplaats meer te vinden, verzuchtten de laatkomers) -
Pim Hogervorst
(Ted Easton Reunion Band)
(foto: Hans Koert)
  een uitstekend georganiseerd afscheidsfeestje met een drukke beurs, een volle zaal jazzliefhebbers, die luisterden naar een keur aan artiesten van de Ted Easton Reunion Band met coryfeeën als George Katee en Pim Hoogervorst; de oer-klanken van Champagne Charlie; hot-jazz van Andor’s JazzbandVlaamse New Orleans met de Fondy Riverside Bullet Band en de swingende klanken van onze eigen Sidney Bechet Robert Veen ….. , die eens te meer aantoonde dat de muziek, die de bezoekers verbindt, meer is dan een groep met strohoedjes verkleed dweilbandjes, die dixieland er ook wel bij doen als dat moet …… zoals het grote publiek dat tijdens braderieën en andere volksfeesten voorgeschoteld krijgt ............  
Platenbeurs (foto: Hans Koert)
Jammer dat de media opvielen door afwezigheid, verzuchtte één van de organisatoren …….  Inderdaad -  een gemiste kans om eens iets anders op tafel te zetten dan junkvoedsel, eenheidsworst of gestampte pot …..

Dank organisatie voor het vele werk …. Op naar de 100ste “reunie” over anderhalf jaar! (oktober 2014) – nog zo’n 550 nachtjes slapen.

De eerst volgende Doctor Jazz Dag, nummer 98, vindt plaats op 19 oktober 2013


Keep (it) Swinging feliciteert Doctor Jazz met haar 50ste verjaardag.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook en/of vraag haar maandelijke nieuwsbrief

Wie denkt dat er geen interesse meer is voor de jazzmuziek uit de tijd toen de klanken nog vastgelegd werden op harde breekbare schellakplaten, heeft nog nooit een Doctor Jazz Dag in Wageningen bijgewoond.  Honderden kenners en liefhebbers komen tweemaal per jaar bij elkaar in Wageningen om daar hun passie te delen ...... met als hoogtepunten de platenbeurs en optredens ..... Doctor Jazz vierde op 13 april 2013 haar 50ste verjaardag met een groots opgezet minifestival, waar een vijftalbands een uniek overzicht gaven van de verschillende muziekstijlen. Eén van de bands die met veel succes acte de presence gaf was de, eveneens jarige, Zeeuwse roots band Champagne Charlie, die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert.

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment