Thursday, April 18, 2013

Jean Omer (1912-1994): Le Boeuf sur le Toit en de jaren erna

 Jean Omer: De succesvolle jaren in le Boeuf sur le Toit: Hoogtijdagen
Georg Lankester

In het eerste deel, getiteld Jean Omer (1912-1994): De vooroorlogse jaren blikte Georg Lankester terug op de beginjaren van Jean Omer ... Deze keer de jaren van succes ...... en de vergetelheid.

MY JAZZ LINKS: Jean Omer

 De veertiger jaren: In 1941 hervormde Jean zijn groot orkest, dat door de oorlogsomstandigheden uit elkaar was gevallen en hij trad daarmee regelmatig op in “Le Boeuf sur de Toit” Maar ook het volgende jaar boekte hij grote successen.
Luister naar: Club Prive uit december 1940 van Jean Omer et son Grand Orchestre de Swing du Boeuf sur le toit.
In mijn eerder verschenen artikel over de orkestleider Fud Candrix vermeldde ik, dat deze, op uitnodiging, enige tijd voor volle zalen in het Berlijnse ‘Delphi Palast’ speelde.


Ook Jean’s orkest was door de Duitsers gevraagd en zo trad hij er in juli en augustus 1942 net als Fud Candrix op. Omer’s orkest begon met het optreden, na de pauze gevolgd door dat van Candrix. Het publiek was zeer enthousiast en de steeds aanwezige autoriteiten, hoewel kritisch luisterend, zorgden soms voor problemen, als er Engelse- of Franse titels/teksten werden gebracht. Het was dus altijd oppassen, ook in België!

 Le Boeuf sur le Toit

De latere oorlogsjaren werd het geleidelijk moeilijker om op te treden en diverse clubs, restaurants en theaters moesten noodgedwongen hun deuren sluiten. Maar dit gold zeker niet voor “Le Boeuf” waar velen kwamen en zich thuis voelden door de fijne jazzsfeer.

 Jean Omer ( 1912-1994)

Platen: Begin jaren veertig vonden er diverse plaatopnamen plaats. In 1941 maakte Jean in Berlijn een achttal opnamen met het orkest van Meg Tevilian; het jaar daarop waren dat enkele titels met zijn eigen orkest, evenals in ’43. Onderaan treft u een summiere discografie aan.
In totaal heeft Jean Omer ca. 80 orkestopnamen gemaakt.

 Het orkest van Jean Omer in zijn gloriejaren.

Na de bevrijding, in de jaren 1946/1947 was Jean Omer in Monte Carlo actief waar hij het grote ‘Sporting-orkest" dirigeerde, dat niet minder dan 22 musici en 3 zangeressen telde.  En als we in 1948 zijn aangeland zorgt hij naast optredens van zijn grote orkest ook voor revues in “Le Boeuf sur le Toit”.  Hoewel zijn club vele jaren bestaansrecht genoot en hij er zelf tot 1958 optrad – was het helaas in 1967 afgelopen, omdat het gebouw toen werd afgebroken.

 Het orkest Jean Omer op tournee

Na het afbreken van zijn oude en zo bekende clubgebouw, stichtte Jean in 1967 in het centrum van Brussel de jazzclub “La nouvelle Gaité”. Ook deze werd een succes, want tot in 1982 musiceerden er vele internationale vedetten uit de jazz. En hij zelf speelde er vaak met zijn ‘Big Band, waaruit weer kleine formaties ontstonden zoals die met pianist Gus Clark en bijv. het “Hot Trio Jean Robert”.
Geniet van Les Succes du Boeuf van Jean Omer et son Orchestre opgenomen in Brussel 6 oktober 1943.Na dus vele jaren van activiteit werd het, gezien zijn gevorderde leeftijd langzaam aan rustiger en dan valt het doek. Op 30 mei 1994 overlijdt Jean op 82-jarige leeftijd. Hij heeft een belangrijke rol in de vroegere jazzwereld gespeeld, niet alleen in België, maar zeker ook internationaal.
Zijn klarinetstijl is enigszins verwant met die van Jimmy Dorsey en er is zeker ook een parallel te trekken met de carrière van Fud Candrix. die eveneens solist en orkestleider was. Beiden waren graag geziene musici tot zelfs in Berlijn toe.

 Arrangementenbespreking. Jean Omer (2e van links) en Jean Robert (2de van rechts)

Enkele discografische gegevens:
  • 1941  ‘Flamingo’ (ork. Meg Tevilian), opgenomen in Berlijn / Stardust, Wabash blues, When you’re smiling, Dry gin, Porte de Namur, Vente d’Est, Passage clouté, Crépuscule, Obsession en Rhythme Indien – opgenomen in Brussel
  • 1942  Jetzt geht’s los, Ins blaue hinein, Passage clouté, Crépuscule, Obsession, Rhythme Indien – opgenomen in Berlijn
  • 1943 Harlem swing, Dans l’attente, Porte de Namur, Vente d’Est, Dry gin, L’oiseau bleu, Je suis triste – opgenomen in Brussel
Bovenstaande opnamen werden uitgebracht op diverse labels resp. Telefunken (later op Historia), Swing Fan, Brunswick en Polydor. 

Met dank aan Michelle Verhaaff, kleindochter van Jean Robert  

Meer blogs over Jean Omer in MY JAZZ LINKS: Jean Omer
   
Georg Lankester
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag de gratis nieuwsbrief.

Geraadpleegde bronnen: ‘Belgische jazz’ sites, platen/cd info, ‘de Swingperiode’ Jack.de Graef en de blog ‘Keep (it) Swinging’  

De Belgische saxofonist Jean Omer vierde in de jaren veertig triomfen in de danszalen van Brussel,met name de befaamde Le Boeuf Sur Le Toit.  Nu, bijna helemaal vergeten, blikt Georg Lankester terug op deze actieve rietblazer en orkestleider.

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment