Monday, October 8, 2012

Floriaan Wempe presenteert Flo's Flow

Ik ben zo ontzettend blij met deze muzikanten.
Floriaan Wempe debuteert met zijn eerste album Flo's Flow in Porgy en Bess (Terneuzen).
Hans Koert

   Tenorsaxofonist Floriaan Wempe sloot met zijn kwartet op zondagmiddag 7 oktober 2012 in jazztempel Porgy en Bess (Terneuzen) een serie releaseconcerten af n.a.v. zijn debuutalbum Flo’s Flow, een eersteling, die verrast en veel belooft voor de toekomst ….  

 Floriaan Wempe ( foto: Hans Koert)

Floriaan Wempe maakte al vroeg kennis met jazz, omdat thuis Charlie Parker en John Coltrane elke dag op het menu stonden …. Op zijn negende kreeg hij saxofoonles.  Twaalf jaar oud won hij zijn eerste prijs tijdens het Prinses Christina Jazz Concours en was als “jonge belofte” op veel podia te horen ….. Hij ging saxofoon studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag o.l.v. John Ruocco, Rolf Delfos en Toon Roos en studeerde vorig jaar af.  
Hij speelt o.a. bij de New Cool Collective en ontving de ene prijs na de andere …… En nu zijn eerste album ... met een droombezetting.


 Floriaan Wempe - Flo's Flow ( Challenge CH73347) ( foto Marcel van den Broek) (origineel in kleur)

Op zijn debuutalbum Flo’s Flow spelen Karel Boehlee piano, Jos Machtel bas en Willie Jones III slagwerk.
Als gastspelers zijn op de cd te horen altsaxofonist Tom van der Zaal, leeftijdsgenoot en altsaxofonist en John Ruocco, mentor en veteraan op klarinet en sax. Floriaan Wempe’s begeleiders zijn allen doorgewinterde muzikanten ……. Floriaan geeft in het bijbehorende boekje aan, dat leeftijd niet telt … age doesn’t matter. Dankzij de steun van mijn mentoren en a good jazz spirit in ons land, heeft hij de kans gekregen op te treden en te leren van een heleboel oudere muzikanten.  .. I’ve been fortunate enough to play with and learn from a lot of great (older) musicians over the past few years.  De keus voor zijn ritmesectie was niet zo moeilijk.  Ik had met iedereen al wel een keer gespeeld .. they swing, possess good taste both as soloists and accompanists and have a great understanding of the rich jazz tradition.  ….. Ze hebben allemaal dat, wat ik zoek in een ritmesectie.
It can only be described as a dream for a 22-year-old to work with some of the finest and most experienced musicians around ….


 Floriaan Wempe kwartet in Porgy en Bess (v.l.n.r.: Karel Boehlee - Floriaan Wempe - Jos Machtel en Willie Jones III) ( foto: Hans Koert)

Hij staat er toch maar … bijna 23 jaar oud …. in Porgy en Bess ... als een routinier …. alsof hij al jaren speelt ….  Het kwartet zet meteen de toon met twee standards, Parker's Relaxin' at Camarillo en het minder bekende All or Nothing at All, een nummer dat hij vorig jaar opnam voor de debuutplaat van zangeres Dasha Skorokhodova, de partner van Peter Beets, waarna één voor één de nummers van zijn eerst album gepresenteerd werden, zoals het rustige nummer Those Little Moments, Dear Blue en Bana, maar ook nummers als Resignation, dat de snijbeitel nog niet gehaald heeft .....…..

 Willie Jones III ( foto: Hans Koert)

Slagwerker Willie Jones III is één van de muzikanten in Floriaans kwartet, waar hij alleen maar van kon dromen ....
Als je bedenkt dat hij dit weekend eigenlijk in New York had moeten optreden in de Smoke Jazzclub in de ritmesectie van Cedar Walton, dan begrijp je hoe apetrots ik ben dat hij hier zit ...., vertelde Floriaan. Deze steeds bescheiden, 44-jarige slagwerker, bijna kind aan huis in Porgy en Bess overigens, speelde met alle grote jazzcoryfeeën en voelt zich niet te min om ook bij deze jonge talentvolle Floriaan Wempe achter op het podium aan te schuiven …..  Willie Jones' vader ( inderdaad Willie Jones II), pianist, inspireerde Willie om slagwerker te worden ... en wat voor één? Eén, die op dit moment tot de beste en meest gevraagde timekeepers van de (jazz)wereld behoort. Hij kreeg les van Albert “Tootie” Heath, wiens oudere broer, Jimmy hier eerder dit jaar in Porgy en Bess bewees, that age doesn't matter ...... .
Willie Jones speelde bij Milt Jackson, in de band van Arturo Sandoval en Horace Silver, voordat hij ontdekt werd door Roy Hargrove, die hem verschillende keren meebracht naar Terneuzen. Hij was ook te horen bij Roberta Gambarini tijdens het laatste Scheldejazzfestival. Karel Boehlee is de senior in de groep – hij is autodidact op piano, maar verfijnde zijn spel eveneens op het Haagse Conservatorium bijna 30 jaar geleden. Een allround pianist, die al met veel grootten het podium deelde, zoals good old Toots en Gino VannelliJos Machtel, een halve Belg zeggen we hier, woont in Antwerpen en speelt bij het Brussels Jazz Orchestra, bij Benjamin Herman en het Joris Roelofs 4.

 Jos Machtel( foto: Hans Koert)

Het titelnummer Flo’s Flo, Flo staat uiteraard voor Floriaan, is zo’n groovy hard bop nummer, zoals ik graag hoor, ingeleid door Karel Boehlee op piano en Willie Jones III op slagwerk, brengt het je meteen in de sfeer van de jaren vijftig en zestig …………
Het is overigens ook het openingsnummer van de cd. Hippe nummers als It’s Never Off The Table en You Owe Me wisselen af met een aantal rustiger nummers als Those Little Moments,  Bana en Dear Blue.  Het enige nummer dat niet van Floriaan’s hand komt is The Promise, een compositie van John Coltrane, dat hij nooit heeft opgenomen in een opnamestudio – het stond in 1963 op zijn repertoire toen hij met zijn all-star kwartet ( Elvin Jones, McCoy Tyner en Jimmy Garrison) Europa aan deed en o.a. eind oktober 1963 in het Concertgebouw (Amsterdam) optrad. Ik pikte het van een live-optreden in Birdland (New York), dat opgenomen is begin oktober, te vinden op de Impulse lp Coltrane Live At Birdland, vertrouwde Floriaan het publiek toe ....

  Floriaan Wempe (foto: Hans Koert)

Floriaan benadrukt op de cd nog eens dat voor veel jongeren Jazz een slecht imago heeft – het zou ouderwets, moeilijk en saai zijn …. Met dit album bewijst Floriaan maar weer eens dat dat beeld onjuist is – het bewijst het tegendeel – Jazz leeft, jazz is toegankelijk, hip en van deze tijd – Jazz lives …….
Dat de jeugd en de media andere prioriteiten hebben, als het om muziek en muziekbeleving gaat, is een gegeven van alle tijden …… Een “traditioneel” jazzconcert, stoeltjes naast elkaar als in een schouwburg, lijkt voor jongeren passé – Jazz moet wellicht weer terug naar de basis, zoals het begon - als dansmuziek - onderdeel worden van een beleving, een lifestyle, met elementen als dans, eten en drinken en een show die verrast …. Een ontmoetingsplaats voor alle leeftijden- Porgy en Bess probeert daar op in te spelen, door een nieuwe inrichting, een nog professioneler licht en geluid en door een hippe, doordachte programmering met bands die ook jongeren aanspreekt - De rokerige donkere jazzclub á la de jaren vijftig bestaat nog steeds ( al moet je, gelukkig, de rook er tegenwoordig virtueel bij denken), maar de tijd is in Porgy en Bess niet stil blijven staan ...... de (jazz)muziek leeft en is van deze tijd ..... Floriaan,  23 jaar jong, bewijst met dit optreden, dat de jazzhistorie ook jongeren nog veel heeft te vertellen ………….. 

Een mooi debuut ……………. Een schitterende plaat.  Niet laten liggen dus!
Floriaan Wempe's cd is o.a. te bestellen bij Challenge Records

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag de gratis maandelijkse nieuwsbrief.

De jonge tenorsaxofonist Floriaan Wempe verrast met zijn debuutalbum Flo's Flow - Met een begeleidingsband, die menig beginnend jazzmuzikant zich alleen maar kan dromen ( Karel Boehlee - Jos Machtel en Willie Jones III), presenteerde hij zich tijdens een serie releaseconcerten - Afgelopen weekend sloot hij deze serie optredens af met een mooi concert in de Porgy en Bess jazzclub in Terneuzen.

No comments:

Post a Comment