Monday, January 13, 2014

The Ploctones: Ploc!

Muziek die kookt en bruist ..... 
The Ploctones brengt nieuw album uit: Ploc!
Hans Koert


Op het kartonnen beschermingshoesje dat rond de nieuwe cd van The Ploctones zit, bevindt zich een foto van een interieur met een haast Monkiaanse wanorde ……
  • Het herinnert aan de door John Berg en Dick Mantel geregisseerde foto voor de hoes van de Columbiaplaat Underground uit 1968 van pianist Thelonious Monk, die iedereen wel kent, maar velen nooit goed bekeken zullen hebben: Monk zit te midden van een rommelig ingericht  appartement in Manhattan, vol gestouwd met herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog -  een ruimte vol hompen brood en lege wijnflessen, handgranaten, machinegeweren, Monk, gekleed in een uniform van de FFI, de French Forces of the Interior  (Franse binnenlandse Strijdkrachten), achter een oude piano, een nazivlag en een opgezette Nazi-Stormtrooper in uniform complementeren samen met een koe, die luistert naar de naam Jellyroll!


(Challenge CR73369)

Wie het kartonnen beschermhoesje, dat tegenwoordig sommige plastic cd hoesjes extra beschermd, verwijdert, krijgt een gestileerde, getekende versie van de foto, als onderdeel van een opvouwbaar cd-hoesje waarop in fraaie cartoons de ietwat ongestructureerde, studentikoze kamer van de leden van The Ploctones, die de tijd doden in ledigheid, drank en muziek en zichzelf een spiegel voorhouden, tot ze afgeleid worden door een deels met kunstmiddelen opgebouwde dame, die op de achterzijde, groot  in kleur,  de naam van de cd plastisch onthult: Ploc!  Een album dus, dat je doet verrassen!


Anton Goudsmit (foto: Hans Koert)

Wat een lange inleiding rond het nieuwste album van The Ploctones:  Ploc! ……. De bezetting is bekend: Anton Goudsmit – Efraïm Trujillo – Jeroen Vierdag en Martijn Vink. De cd valt op door haar fraaie hoes, die, althans bij mij, associaties opwerpt met de Monk hoes, maar vooral ook met de muziek, met de concerten; met de live optredens, zoals ik die van The Ploctones gewend ben; vaak gearrangeerde chaos!


Jeroen Vierdag (foto: Hans Koert)

Ooit begonnen op gitaar, 35 jaar geleden, les bij o.a. Maarten van der Grinten,  studeerde Anton Goudsmit  af op het Amsterdams conservatorium. Hij ging spelen bij de nog steeds bestaande “feestband”, in de goeie zin van het woord, The New Cool Collective, waar hij momenteel geen deel meer van uitmaakt, richtte een eigen band op met Yuri Honing, Arnold Dooyeweerd en maakte naam,  tien jaar geleden bij Eric vloeimans Fugimundi en zijn eigen Goudsmit, Trujillo, Vierdag & Vink ……; een te lange naam ... die weliswaar de gelijkwaardigheid van de vier leden duidelijk etaleerde, maar moeilijk bleef hangen: sinds vijf jaar gaat het succesvolle kwartet door het leven als The Ploctones.

Efraïm Trujilo (foto: Hans Koert)

Het nieuwste album Ploc!, bevat een vijftiental nummers, waarop, opvallend genoeg,oook en aantal langzamere stukken, ballads …………..  Wie Anton en zijn mannen ooit live gehoord heeft, zal weten wat hem te wachten staat.  Hun muziek wordt vaak omschreven als zeer creatief en vernieuwend;  meesters in het improviseren.


Martijn Vink en Anton Goudsmit (foto: Hans Koert)

Het album fascineerde vanaf de eerste keer dat ik haar hoorde ....………  De hoes van de cd, de ongestructureerde wanorde, Anton, die plezier maakt met zijn sok en Trujillo, die wat licks op Anton’s gitaar probeert, geflankeerd door de twee stabiele factoren in de groep, de tijdbewakers verantwoordelijk voor de opzwepende grooves, Jeroen Vierdag en Martijn Vink …. Eigenlijk geeft de hoes in één oogopslag weer wat je van de muziek mag verwachten ……………. 

Hans Koert
editor
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook ( group keep it swinging) of Twitter (#keepitswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief

Op zoek naar jazzplaten om je verzameling uit te breiden? Kijk eens op:  2eHansJazz


Wie stil kan blijven zitten bij het aanhoren van de nieuwste cd van The Ploctones melde zich .. De muziek kookt en bruist. Wie de optredens van The Ploctones kent, herinnert de tomeloze energie van gitarist Anton Goudsmit en tenorsaxofonist Efraïm Trujillo en de opzwepende grooves van de ritmesectie. Mis hun nieuwste cd niet, een must-have al was het alleen al vanwege de originele hoes .....

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment