Monday, January 20, 2014

Estafest bouwt feestje in Porgy en Bess

Estafest: Anton Goudsmit - Oene van Geel - Mete Erker en Jeroen van Vliet 
Een voorproefje van hun nieuwe cd
Hans Koert

We hebben een nieuwe plaat gemaakt ……  Anton Goudsmit vult ongevraagd  de seconden die iedereen nodig heeft om zijn plaats te vinden op het podium van Porgy en Bess, met waar hij vol van is ….. We spelen alleen maar nummers van onze nieuwste cd, dus da’s best een beetje spannend.  Porgy en Bess (Terneuzen): 19 januari 2014.

Mete Erker ( foto: Hans Koert)

Estafest: Vier musici met een indrukwekkend cv, die regelmatig samen naast elkaar als duo op jazzpodia stonden: Anton Goudsmit en Oene van Geel stonden vaak samen op het podium evenals Mete Erker en Jeroen van Vliet

Anton Goudsmit ( foto: Hans Koert)

Oene van Geel, violist, geboren in 1973, koos als achtjarige voor de viool toen hij een Roemeens zigeunerorkest had zien optreden ….  Hij leerde pas laat de jazz waarderen dankzij zijn vioolleraar die hem hiermee in aanraking bracht, … een eyeopener …. die er toe leidde dat hij uiteindelijk op het Conservatorium van Rotterdam terecht kwam.  Lee Konitz en Sonny Rollins  fascineerden, maar ook de Indiase Muziek of de composities van Béla Bartók of de muziek van Radiohead …..  De viool trekt zich niets aan van grenzen …..  Een muzikale alleseter , noemde Koen Graaf hem (in: “Droom met een deadline” Jazzism mei 2013). Oene van Geel ( foto: Hans Koert)

Hij beweegt zich moeiteloos tussen klassiek en pop; tussen  vreemde harmonieën uit India of het Midden-Oosten tot opzwepende cajun ritmen. Jazz is voor mij een open kunstvorm ….  Ik combineer muzikale bouwstenen.  Hij debuteerde in 1997 op plaat bij de band van David Rotschild en speelde mee op een vroeg album van Fay Claassen:  With A Song In My Heart.  Vorig jaar werd hij in het zonnetje gezet met de VPRO/Boy Edgar prijs en speelde hij o.a.  hier in Porgy en Bess.  Anton beschreef hem in een interview in het Jazz Bulletin als een enorm werkpaard. Als componist heb ik hem hoog zitten. Hij schrijft fantastische stukken”.  


Anton Goudsmit ( foto: Hans Koert)

Anton Goudsmit, ….. Neerlands meest energieke gitarist, die met zijn Ploctones ( onlangs verscheen zijn nieuwste cd Ploc) en optredens met The New Cool Collective maar weinig podia in Nederland niet zal hebben betreden, behoeft weinig introductie.  Sinds begin jaren negentig speelde hij met Eric Vloeimans en tien jaar geleden, 15 februari 2004, leidde dit tot een schitterend concert in Porgy en Bess met Anton op gitaar, Eric op trompet en Ernst Reijseger op cello rond de cd Boompetit (Fugimundi)


Oene van Geel ( foto: Hans Koert)

Wie tijdens het optreden  nog twijfelde aan de betekenis van de naam Estafest, een samenraapsel van de woorden Estafette ( de solisten geven elkaar het stokje door) en Feest, werd tijdens het optreden uit de droom geholpen …..  Stampende ritmen, maar ook ingetogen stukken kwamen langs met nummers als Mete Erker’s  Papillon;  Chime  en Tide van Jeroen van Vliet, TC2 en De Hamer van Oene van Geel.


Jeroen van Vliet (foto: Hans Koert)

De wat tegenvallende opkomst was voor de muzikanten geen bezwaar …. Ik wilde eerst nog een grapje maken over jullie - en onze opkomst, maar heb dat maar nier gedaan, vertrouwde Anton me toe … Maar het raakt ons niet. We spelen liever goede muziek op het podium voor een select geïnteresseerd gezelschap dan slechte muziek voor een hossende menigte, doelend op massaal opgeblazen evenementen als Noorderslag.


Mete Erker (foto: Hans Koert)

Mete Erker kennen de meesten wellicht als één van de vier saxofonisten van het Artvark Saxophone Quartet. Wie deze geweldige groep saxofonisten nog niet kent, kan dat op 23 februari 2014 in Porgy en Bess goedmaken, want dan treedt het kwartet op met het programma Sly Meets Callas.  Mete  studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en richtte  zijn  eigen band BLINK op. Hij maakte o.a. opnamen met het Martin Fondse Oktemble, waarin, behalve Martin Fondse aan de piano ook Nils Wogram, Eric Vloeimans, Michael Moore en Ernst Reijseger mee speelden.


Jeroen van Vliet (foto: Hans Koert)

Jeroen van Vliet’s spel wordt wel vergeleken met dat van Brad Mehldau, maar dat gaat er bij hem niet in ..  Nee, daar probeer ik zoveel mogelijk vandaan te blijven. Ik wil zelf een ander soort taal gebruiken. Keith Jarrett ….. Ja, die weet als geen ander zeer lange passages te spelen en het toch steeds spannend en steekhoudend en voelbaar te houden ( uit: “Het loopt ineens” Coen de Jonge (Jazzism zomer 2008). Hij debuteerde op plaat in 1991 met de Contraband en was te horen op platen met Paul van Kemenade, Eric van der Westen, Dick de Graaf tot Eric Vloeimans   Op het Internationale Jazzfestival van Middelburg speelde hij in 2009 samen met Eric Vloeimans bij de Zeeuwse bigband The New Orpheans en in 2011 bij Kytecrash.


Anton Goudsmit (foto: Hans Koert)

Estafest: Vier muzikanten, ieder met zijn eigen achtergrond, die een eigen geluid weten te maken, samen op het podium … Het wezen van de geïmproviseerde muziek – het wezenlijke dat jazz als honderd jaar haar bestaansrecht geeft. De aanwezigen in Porgy en Bess kregen dat afgelopen weekend weer eens  bewezen.  We kijken uit naar Estafest’s aankomende nieuwe album ……

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook ( group Keep it Swinging), Twitter ( #keepitswinging) of vraag haar gratis nieuwsbrief

NIEUW: 2eHansJazz

Zet vier ervaren jazzmusici samen op het podium en de kans is groot dat er iets moois ontstaat. Estafest, bestaande uit violist Oene van Geel, gitarist Anton Goudsmit, pianist Mete Erker  en pianist Jeroen van Vliet bewees dit, zondag 19 januari 2014 voor een select publiek op het jazzpodium Porgy en Bess ( Terneuzen).

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment