Thursday, January 2, 2014

Britse jazz-legende Chris Barber in Nederland

Chris Barber komt naar ons land! ( titel artikel Skip Voogd ( Rhythme Jan. 1958). 
Britse Jazz-legende naar Nederland; optredens in Oss en Drachten (titel artikel Bert Brandsma ( Keep (it) Swinging blog Jan. 2014)
Bert Brandsma


  • Chris Barber komt naar ons land! Dat is wellicht "de" grote attraktie (sic) van de komende maand. Een attraktie, waarnaar de Jazz-vriend in het algemeen en de Dixieland-fan wel in het bijzonder, nu al wekenlang reikhalzend uitziet. En terecht, want Chris Barber leidt het meest spektakulaire (sic) "traditional Jazz" spelende orkest van Europa. In het verleden was die Barber Band al twee maal binnen onze grenzen, doch beide keren uitsluitend voor optredens "in besloten kring": concerten voor militairen ( Skip Voogd in: Chris Barber komt naar ons land! **** (sic) uit: Rhythme  15 jan. 1958 no. 100)

Begin januari 2014 komt de Britse Jazz-legende Chris Barber naar Nederland. Als onderdeel van een langere tournee op het Europese vasteland zal hij de theaters in Oss en Drachten aandoen. In maart speelt hij in De Doelen in Rotterdam.
In de ruim 60 jaar dat de beroemde trombonist zijn orkest al leidt, hebben slechts twee niet-Britse musici  hiervan deel uitgemaakt. Eén daarvan is de Nederlander Bert Brandsma, die sinds 2012 solo-klarinettist is en daarnaast ook saxofoon speelt.


Big Chris Barber Band ( Berlijn 26 augustus 2012) (bron: Bert Brandsma)

Barber richtte in 1953 zijn eerste band op samen met Monty Sunshine. Het was een oude stijl jazzband in de klassieke samenstelling bestaande uit zes of zeven personen. Soms werd echter maar met een trio gespeeld, zoals tijdens enkele vroege opnames gemaakt in Denemarken. Sunshine was in  Wildcat Blues solist op klarinet, met begeleiding van Barber op contrabas en Lonnie Donegan op banjo. Laatstgenoemde zou korte tijd later doorbreken als King of Skiffle en mede daardoor een grote invloed hebben op de eerste generatie Engelse popmuzikanten zoals The Beatles. Ook the Rolling Stones zaten nog voordat ze zelf bekend werden, al te luisteren bij optredens van de Barber/Donegan band.


Chris Barber ( bron: edinburghjazzfestival.com )

In 1956 nam Chris Barber's Jazz Band een ander solo stuk van Monty Sunshine op, getiteld Petite Fleur. Deze compositie van Sidney Bechet stond origineel in G mineur, maar omdat Sunshine's platenspeler te snel draaide had deze het nummer per ongeluk een halve toon hoger ingestudeerd. Dit was eigenlijk veel lastiger, maar toen het werd ontdekt, was het al te laat om het nog te veranderen en werd Petite Fleur maar in Ab mineur opgenomen. Dit werd in 1959 een wereldhit, waardoor de Barber band vervolgens 7 jaar op rij werd uitgenodigd om uitgebreide concertreizen in de USA te doen.
In de jaren daarna haalde Barber met regelmaat Amerikaanse gast-solisten naar Europa. Jazz en blues artiesten zoals Eddie Durham, Louis Jordan, Ray Nance, Albert Nicholas, Sister Rosetta Tharpe en John Lewis traden met de band op en maakten talloze plaatopnames.
Toen Ronnie Ross, een bekende meer modern georiënteerde baritonsaxofonist, eens vroeg aan John Lewis, leider van het Modern Jazz Quartet, wat volgens hem de beste ritmesectie in Engeland was antwoordde deze zonder aarzelen: de Chris Barber band! 


Big Chris Barber Band (Nieder Olm 2013) (bron: Bert Brandsma)

Waardoor kon de band uitgroeien tot één van Europa's meest bekende jazzensembles ooit? Een belangrijke reden is waarschijnlijk de enorme passie, energie en het nooit aflatende doorzettingsvermogen van Barber zelf. Muziek was al vanaf zijn jeugd een grote liefde. Hij kwam uit een welgestelde familie en was eigenlijk voorbestemd om wiskundige te worden. Gelukkig heeft hij, gesteund door zijn vader gekozen om zijn hart te volgen. 
Omdat Barber in staat was na de eerste succesvolle opnames uitgebreide tournees langs theaters in heel Europa te organiseren, kon hij de meest getalenteerde musici langdurig aan zijn orkest binden en, niet geheel onbelangrijk, een gedegen regelmatig inkomen bieden. Mensen als Pat Halcox, John Crocker, Ian Wheeler en Vic Pitt maakten decennia lang deel uit van de band. Bovendien is Barber een bijzonder aimabel mens die nagenoeg altijd klaar staat voor een persoonlijk gesprek met de bezoekers van zijn talrijke concerten. 
In het jaar 2000 groeide het gezelschap uit tot een kleine big band, met name om het repertoire van Duke Ellington authentieker te kunnen spelen, een jarenlang gekoesterde wens van Barber. Sindsdien evolueerde langzamerhand het muzikale programma naar een historisch overzicht van diverse jazz en blues stijlen, variërend van New Orleans brassband, de typisch Engelse Tradjazz school, Ellingtonia en bluesnummers van Terry/McGhee tot Miles Davis.De Big Chris Barber band speelt op 9 januari in De Lievekamp in Oss, op 11 januari in De Lawei te Drachten en op 23 maart in de Doelen te Rotterdam.

Bert Brandsma
gast-redacteur
Klarinetist en tenorsaxofonist in de Big Chris Barber Band (sinds 2012) 

keepswinging@live.nl
volg de Keep (it) Swingingblog op Facebook ( Keep it swinging) of Twitter (#keepitswinging) of vraag haar gratis nieuwsbrief

Gezocht: Nieuw tehuis voor een aantal overtollige jazzplaten: 2eHansJazz 


  • Toen we begin jaren negentig ( 8 februari 1992) een weekendje Amsterdam deden, liepen we op een avond, herinner ik me, over het Leidseplein. Plotseling hoorden we vanuit een café de klanken van een dixieland band en dat bleek ..... de Chris Barber's Jazz and Blues Band te zijn ( Chris Barber paste de naam aan in 1980 ), die bezig was een concert voor te bereiden van die avond. Ik herinner me dat ze bezig waren met de soundcheck, zodat we een ongedwongen uurtje hadden met de leden van de band. In mijn herinnering hebben we het echte concert niet bijgewoond omdat we geen kaartjes hadden. (Hans Koert) ( uit: Keep (it) Swinging 17-2-2008)
Chris Barber komt naar ons land! Dat is wellicht "de" grote attraktie (sic) van de komende maand. Een attraktie, waarnaar de Jazz-vriend in het algemeen en de Dixieland-fan wel in het bijzonder, nu al wekenlang reikhalzend uitziet. En terecht, want Chris Barber leidt het meest spektakulaire (sic)"traditional Jazz" spelende orkest van Europa..... De aankondiging zoals die meer dan 55-jaar geleden werd gepubliceerd in het Nederlandse jazzblad Rhythme kan zo weer van stal gehaald worden, want Chris Barber zal deze maand een paar keer optreden in ons land ..... De legendarische trombonist - bandleider treedt op in Oss en Drachten en later in Rotterdam. 

 Retrospect
Keep (it) Swinging blog  - Keep (it) Swinging newsletter (and more)  Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium 

Jazz contribution (up tp 2012) - Jazz contributions ( 2012-2014) - My concert log (1964-2013) - My concert log ( 2013-2014) - 2eHansJazz (jazzplaten zoeken een nieuw tehuis)  

No comments:

Post a Comment