Monday, January 27, 2014

Antoine Boyer: Leské

(foto: Ann)
Franse gitarist in het Django-idioom verrast 
De meest lyrische jonge gitarist van dit moment
Georg Lankester

De post bracht mij kortgeleden een verrassing uit Parijs, namelijk een tweede cd van gitarist Antoine Boyer. Dit jeugdige Franse talent heeft de laatste jaren al meer van zich doen spreken. De jonge, zeer getalenteerde artiest heeft min of meer experimentele opnamen gemaakt, daarbij soms begeleid op gitaar en accordeon door zijn vader (die tevens zijn manager is).


Antoine Boyer  

Eerder liet ik me op deze blog lyrisch uit over de derde cd van Antoine Boyer, getiteld Sita ....... Ik verbaasde me toen over zijn techniek: 


  • Als je Antoine’s  leeftijd niet kende, zou je denken dat het om een oudere musicus gaat, zo serieus klinkt alles. Het is vooral zijn toon en de kalmte die hij uitstraalt, hoewel hij ook met gemak snelle loopjes beheerst. Hij heeft de meest lyrische aanpak van alle jongere gitaarspelers die ik ken. Dus in het algemeen hier praktisch geen up-tempo stukken, maar mooie, lange improvisaties zoals je die weinig hoort (Georg Lankester in: Antoine Boyer: Sita). 


In het algemeen kun je hier toch wel spreken van een  jonge gitarist die zo lyrisch speelt dat je soms zou denken dat hij een oudere muzikant is. Maar dan opeens heeft hij een felle attack en verrast hij de luisteraar met razendsnelle loopjes die praktisch onnavolgbaar zijn. Zijn spelbeheersing is bijna onbegrensd en je voelt hoe hij zijn instrument koestert.
Deze cd is getiteld “Leské” (= voor hem) en is waarschijnlijk  opgedragen aan de door Antoine bewonderde  gitarist Francis Moerman, die ook bekend werd door zijn spel vol lyriek en ernst.


Antoine Boyer (foto: John David van Beek)


Er staan 14 titels op deze bijzondere schijf van Esmerald’ Jazz, waaronder diverse Django composities (zoals diens jeugdwals Montagne Sainte-Géneviève, waarop Antoine variaties speelt). Ook geeft Antoine zijn interpretatie van twee klassieke werken  (Mozart en Liszt) en  o.a. enkele stukken van Moerman en de legendarische Tchan-Tchou.

Luister maar eens naar een duet van Antoine Boyer en zijn vader Sebastien Boyer in het nummer: Sex appeal.M.i. zijn er maar weinig jonge gitaristen die zo’n manier van spelen en keuze van repertoire hebben als deze Antoine, in enkel nummers fraai begeleid door vader Sébastien. Hij voert je  a.h.w. naar een andere wereld.

Improviation préliminaire / Leské / Variations sur Montagne Sainte-Géneviève / Medley du souvenir / Romantique voyage / La gitane / Où e-tu mon amour / La boiteuse / Adagio du Quator en ré mineur / Sex appeal / Le vol du bourdon / Variations sur Liebestraum / Medley pour un adieu / La moucheur de chandelles / Eternel printemps 
Antoine Boyer – git, Sébastien Boyer  - git.& accordéon / opgenomen dec. 2010 


Georg Lankester
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook ( group Keep it Swinging), Twitter ( #keepitswinging) of vraag haar gratis nieuwsbrief

NIEUW: 2eHansJazz

Antoine Boyer, een jonge Franse gitarist, verraste met eerder met zijn derde album Sita. Nu ligt zijn tweede op mijn draaitafel: Leské.  Hij is één van die gitaristen, die zijn instrument bespeelt volgens de traditie van Django Reinhardt, maar….. hij speelt totaal anders dan alle andere jeugdige gitaristen in het Django-idioom. Het is vooral zijn toon en de kalmte die hij uitstraalt, hoewel hij ook met gemak snelle loopjes beheerst. Hij heeft de meest lyrische aanpak van alle jongere gitaarspelers die ik ken: Antoine Boyer: Leské (Georg Lankester)

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment