Monday, January 6, 2014

Eef van Breen Group en Dichter des Vaderlands Anne Vegter

Eef van Breen en Anne Vegter starten serie concerten met het nieuwjaarsconcert Porgy en Bess ( Terneuzen) 
De Dichter des Vaderlands Tourband verrast .....
Hans Koert

Het nieuwjaarsconcert …… zondagmiddag 5 januari 2014.  Porgy en Bess opent traditioneel  begin januari het nieuwe jaar met een nieuwjaarsconcert …… Ook dit jaar …. De "Dichter des Vaderlands Tourband" heet het officieel - de Eef van Breen Group met de dichteres des Vaderlands Anne Vegter officieus …. opent een nieuwe serie concerten voor 2014 ... bubbels en hapjes, zoals het op een nieuwjaarsbijeenkomst hoort.  Muziek en poëzie .... Geen idee wat ervan te verwachten …. We laat ons verrassen ………….


De Eef van Breen Group (v.l.n.r.: Eva Tebbe - Hadewych Hofland - Clotilde Lacroix - Eef van Bren - Stathis Elio - Anne Vegter en João Lobo) (foto: Hans Koert)


Stathis Elio
(foto: Hans Koert)
De Eef van Breen Group …. Een verrassende samenstelling …. trompet - bas - slagwerk naast harp - viool en cello ...... Het hele podium ligt vol met “instrumenten” als de kinderkamer na een verregende zondagmiddag  …..


De bezetting: Eef van Breen speelt allerlei koperinstrumenten van trompet, bugel, euphonium tot trombone en de gigantische bastrompet - en zingt bovendien; Eva Tebbe op harp - Hadewych Hofland op viool ( en zagende zaag, zoals Eef het omschreef); op cello de uit Frankrijk afkomstige Clotilde Lacroix;  de Griekse bassist Stathis Elio, die, volgens Eef, een half jaar geleden hoorde dat hij ook tuba mocht spelen … en tenslotte de Portugese slagwerker Joäo Lobo, die door een vertraagd vliegtuig op Zavethem slechts de tweede set achter het drumkit kon plaatsnemen. 


Eef van Breen (foto: Hans Koert)

Eef van Breen, vorige week 36 jaar geworden, werd als schooljongen gefascineerd door de muziek van Louis Armstrong en Miles Davis, al begreep hij, zoals hij Leendert van der Valk  ( in Jazz Bulletin nummer 77) toevertrouwde, maar weinig van ……  Hij ging trompet spelen in het schoolorkest en ontdekte dat hij een stem had, die wel wat weg had van Chet Baker,  ook een trompettist overigens ….. Alle trompettisten kunnen zingen .. Ik zing gewoon wat ik speel ….. 
Hadewych Hofland (foto: Hans Koert)

Hij leerde zichzelf trompet spelen en ontdekte zijn vocale kwaliteiten; nam pas later serieus trompetles op de Conservatoria van Arnhem en Den Haag; liet zich inspireren door de jaren tachtig sound van Freddie Hubbard en de omfloerste stem van Chet Baker zonder die te willen imiteren en dankzij Eva Tebbe, zijn vriendin, ging hij luisteren naar bijv. de Engelse Suites van Bach ...... Al die verschillende inspiratiebronnen maken het moeilijk om de muziek van Eef van Breen, zo we dat zouden willen, in een hokje te plaatsen:  Muziekgenres zijn bedacht door critici, niet door musici. Die interesseren dat niet, legde Eef in een interview met Amanda Kuyper uit;  Je kunt hooguit constateren, dat zijn ambities met zijn muziek liggen in het theater. …. Hij noemt zijn muziek PodiumkunstIk heb publiek nodig om te kunnen doen wat ik wil …


Eef van Breen (foto: Hans Koert)

Al meteen in het eerste nummer wordt de toon gezet ..... met een compilatie van nummers uit Eef van Breen’s laatste project Fellini voor het Noord Nederlands toneel, een paar weken geleden afgerond, waarvoor hij de muziek componeerde en uitvoerde  …. Een muziekdoosje opent – vierstemmig gezang -  een boomstam wordt ritmisch doorgezaagd  .... om uiteindelijk te evolueren naar de muziek die ze vooral tijdens het concert voor het voetlicht willen brengen ......  Eef schittert in een fraaie vocale vertolking van de aloude St. James infirmary …..  Eef weet met zijn stem een hele zaal muisstil te krijgen .. evenals met met de gezongen versie van Billy Strayhorn's  Star-Crossed Lovers: Pretty Girl. Zijn uitspraakAlle trompettisten kunnen zingen .. Ik zing gewoon wat ik speel ….. wordt hoorbaar.


Clotilde Lacroix ( foto: Hans Koert)

Anne Vegter mocht, aansluitend op het nummer Chapman for President, … een film zonder beeld ….. de eerste set afsluiten ……  Muziek en poëzie … Jazz en poezie ….. Volgens mij moet ik, voor een vergelijkbare ervaring,  terug in mijn herinnering tot de jaren zestig, waarin ik ooit Johnny The Selfkicker mocht aanhoren, die zijn oergedichten reciteerde of Jules Deelder, die in de afgelopen decennia zijn jazzgerelateerde proza en poëzie koppelde met zijn Trio Me Reet of de New Cool Collective aan muziek koppelde ….. 


Anne Vegter (foto: Hans Koert)

Anne Vegter, geboren in 1958, mag zich sinds een jaar .. Dichter des Vaderlands noemen, een titel die illustere voorgangers als Gerrit Komrij, Simon Vinkenoog, Dries van Wissen en Ramsey Nasr kent ….. Haar open blik en indringende taal werd haar door de benoemingscommissie, die haar voordroeg, als kwaliteit aangedragen, waarbij ze als een uitermate veelzijdig dichter en schrijver bestempeld werd, wiens maatschappelijk engagement niet nieuw is en met de jaren steeds sterker lijkt te worden.  Ze leest voor ….. gezeten op een kruk rechts vooraan op het podium ...  een gedicht over oorlog, gezien door de ogen van een kind … de muziek en geluidseffecten ondersteun haar woorden …. . marcherende soldaten …. De associatie met jakkerende dichters, die ik me van vroeger herinnerde, klopt niet bij Anne. Ze leest met rustige stem, mijn reisbureaustem noemde ze het ooit, en weet moeiteloos de hele zaal te boeien.

De tweede set wordt geopend met het pianoconcert van Ravel in G (Adagio), gespeeld door Eva Tebbe op harp …. Mooi om dit fraaie instrument te horen bespelen. Een pianoconcert op harp ….. Is een harp in feite geen rechtopstaande piano, of nog beter, clavecimbel?  …. waarna Anne Vegter het gedicht There Was A Child Went Forth van Walt Whitman voordraagt, vertaald als  Er was een kind dat ging op pad, gevolgd door het fraaie Dochter Van uit haar bundel Eiland berg gletcher, dat me het meest aansprak …. fraai aangevuld, als ware het een hoorspel uit vroeger tijd, door geluidseffecten gemaakt door de bandleden ..... zoals meeuwen ( door Hadewych op haar viool) op het strand ( Clotilde Lacroix - schudbak) ….. Eén van de hoogtepunten was het komische nummer Why?, dat Eef omschreef als .. muziek als mijn moeder me belt ….. waarbij met behulp van een megafoon de bandgenoten zijn moeder proberen af te schepen …. 


Eef van Breen (foto: Hans Koert)


João Lobo
(foto: Hans Koert)
Voordat Eef schitterde in het nummer My Funny Valentine, het absolute hoogtepunt van de avond, werd met het nummer Where Are We Going Heen (sic)  zijn pianist Walter Wolff geëerd.  De voorstelling werd afgesloten met het gedicht Melopee van Paul van Ostaijen voorgelezen door Anne Vegter en begeleid door de bandleden.


  • Een fraaie start van een nieuw jaar ..  waarin Porgy en Bess nog allerlei verrassende optredens in petto heeft, zoals binnenkort Anton Goudsmit;  Rony Verbiest met Thelonious Monk jr. – Rein de Graaff met zijn trio en de Amerikaanse saxofonist Abraham Burton en onze eigen Benjamin Herman; Willie Jones III met Eddie Henderson en als klap op de vuurpijl .. het Roy(al) Hargrove concert op Koningsdag 2014 …..   Wie nu nog thuis blijft moet wel hele goede redenen hebben ……


Hans Koert
editor
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swingingblog op Facebook ( Keep it swinging) of Twitter (#keepitswinging) of vraag haar gratis nieuwsbrief

NIEUW: 2eHansJazz   Kom eens snuffelen!


Anne Vegter (foto: Hans Koert)
Eef van Breen en Anne Vegter debuteerden zondag
5 januari 2014 met hun Dichter des Vaderlands Tourband tijdens een mooi nieuwjaarsconcert in Porgy en Bess (Terneuzen) - de start van een serie concerten langs Nederlandse podia. Het publiek genoot  van een verrassend concert, waarin duidelijk werd hoe twee schijnbaar verschillende disciplines, muziek en poëzie - zich samen kunnen versterken  .......... 

Een boeiende start van (op)nieuw een veelbelovend jaar Porgy en Bess ..............  Retrospect
Keep (it) Swinging blog  - Keep (it) Swinging newsletter (and more)  Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium 

Jazz contribution (up tp 2012) - Jazz contributions ( 2012-2014) - My concert log (1964-2013) - My concert log ( 2013-2014) - 2eHansJazz (jazzplaten zoeken een nieuw tehuis)  

No comments:

Post a Comment