Tuesday, October 15, 2013

Najaarsreunie Hot Club de France - Nederland

Impressies van de najaars-reünie van de
Stichting HOT CLUB DE FRANCE – NEDERLAND op 6 oktober 2013 
Georg Lankester

Deze reünie had een bijzonder karakter, want het was een jubileum en wel het 30-jarig bestaan van de stichting, toch best een mijlpaal.
De zaal van de ‘Azijnfabriek’ (Den Bosch), waar de reünie doorgaans wordt gehouden, was deze dag weer aardig vol liefhebbers van de gypsy jazz, altijd een sfeervol samenzijn van jong en oud met dezelfde passie. Nog altijd leeft de muziek door van de legendarische Django Reinhardt. voort, gelukkig ook bij veel jongeren.


In de zaal waren weer snaren-instrumenten te koop, alsmede cd’s en boeken en werden volop nieuwtjes uitgewisseld, want een reünie is een echt  trefpunt voor liefhebbers en verzamelaars.

Eva sur Seine (Dank aan Eva Scholten)

De eerste groep die op het podium stond was “Eva sur Seine” verrassend en met een repertoire dat soms Frans was, maar voornamelijk nummers bevatte in de Amerikaanse sfeer. Niettemin zaten er echte Django-componenten in, met name  door het voortreffelijke gitaarspel van Thomas Baggerman.
 Eva zong dus enkele Franse nummers, maar stapte al spoedig over op Bebop stukken, waarbij ze een grote virtuositeit en timing aan de dag legde. Het was een indrukwekkende performance met tal van boeiende nummers van Amerikaanse origine, waarbij Thomas en Eva hele riffs en loopjes met perfecte timing samen brachten.

Thomas Baggerman Trio & Eva Scholten: "Eva Sur Seine".

Het publiek was helemaal verrast toen Eva de beginsolo van Django van het nummer “Minor Swing” uit 1937 samen met Thomas zong. Dat zullen niet velen haar nadoen.

Eva sur Seine (Dank aan Eva Scholten) 

De groep bood hun eerste cd, getiteld Thomas Baggerman Trio & Eva Scholten:  "Eva Sur Seine".  in deze setting aan.
Na de pauze was het de beurt aan oude bekenden nl. de “Basily Gypsy Band”. De formatie met Tucsi op viool en Popy als sologitarist bracht de echte gypsy jazz, met naast Django-werk ook diverse eigen composities.


Het is altijd een boeiende show, waarbij de sologitaar voor mij wel wat veel volume heeft, maar we konden mooie nieuwe nummers beluisteren en razendsnelle loopjes van de gitarist. De viool kwam naar mijn gevoel iets te zacht over.
 
Basily Gypsy Band (bron: basily.nl )

Niettemin een echte gypsy band, waarvan ik helaas alleen de eerste set kon bijwonen. Vernam van vrienden dat natuurlijk ook cd’s van Basily daar verkrijgbaar waren. De groep heeft er al heel wat uitgebracht in de loop der jaren, wat onder hun naam snel te vinden is.
Tenslotte bleek dat de jam-session na het optreden nog heel lang is doorgegaan. Ook dit is weer tekenend voor de sfeer en het enthousiasme van de aanwezige Hot Club liefhebbers die de reünie bezoeken. De reünie wordt weer vervolgd - voorjaar 2014.

Georg Lankester
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook (Keep it Swinging group) of Twitter ( #keepitswinging) en vraag de gratis nieuwsbrief.De Hot Club de France - Nederland, die de muzikale nalatenschap van Django Reinhardt en zijn Quintette du Hot Club de France koestert, bewaart en uitdraagt, hield onlangs haar najaarsreunie. Georg Lankester was erbij en doet verslag.

 Retrospect

Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment