Monday, February 10, 2014

Champagne Charlie: Tribute to Woody Guthrie

America Through The Eyes of Woody
Champagne Charlie rondt trilogie rond het leven van Roosevelt af.
Hans Koert

Onlangs bracht de Zeeuwse folk- en rootsband Champagne Charlie hun nieuwste album uit, getiteld America Through The Eyes of Woody - een eerbetoon aan de ruim honderd jaar geleden geboren folk- en protestzanger Woody Guthrie. Dit album wordt gezien als de afsluiting van een trilogie rond het leven van de Amerikaanse president Franklin D.  Roosevelt die door zijn afkomst een nauwe relatie heeft met Zeeland. Het Roosevelt Studiecentrum in Middelburg heeft het project begeleid. 


 Champagne Charlie: staand: Sjef Hermans, Peer Bout, Peter Lenselink, en Geert de Heer.  knielend: Gait Klein Kromhof en Theo de Koning. (foto: Hans Koert)

Champagne Charlie ……... Al vijfentwintig jaar bijna ongewijzigd van samenstelling en dat wil wel iets zeggen!  Sjef Hermans – Geert de Heer – Theo de Koning -  Gait Klein Kromhof – Peter Bout en Peter Lenselink. Met hun nieuwe cd vieren ze meteen ook maar hun vijfde lustrum ..... 25 jaar Champagne Charlie. 
Down Home String Band (1982)
(bron: PZC)
De groep ontstond door een samengaan van de Down Town Jug Stompers en de bluegrassformatie Homestead tot de Down Home Stringband.  In september 1987 verraste een onbekend groepje muzikanten het publiek tijdens het Straatfestival van Ovezande met adembenemende blues en countrymuziek uit de jaren twintig en dertig.  Dit anonieme debuut ontging een ter plaatse aanwezige verslaggever van de regionale krant niet  ....… waarbij  de heren nog niet eens de moeite genomen hadden een naam voor hun samenspelen te zoeken, schreef de PZC  Pas in 1990 is er een naam …… Champaign Charly, wat later genormeerd zou worden tot Champagne Charlie. Al jaren is de band een begrip in zuidwest Nederland en ver daar buiten in kringen rond rootsmuziek; niet alleen met folkmuziek, maar ook met kinderliedjes ( tkanookanders (2004)); Nederlandstalige Zeeuwse pop (Volle Maan (2001); folkmuziek (Round 'n 'Round (1997)( Mr. Charlie's Blues ( 2005)) (Down The Road (2007) en projecten in samenwerking met het Roosevelt Study Centre in Middelburg …… Het album America Through The Eyes of Woody, dat vorig jaar in drie opnamesessies in de studio van Kees Reinhoud in Krommenhoeke ( onder Biggekerke) werd opgenomen, vandaar de subtitel The Crooked Corner Sessions,  is voorlopig het laatste deel in een trilogie met muziek gewijd aan het Amerika van Franklin D. Roosevelt. Eerder verschenen Waitin’ On Roosevelt (2008) en Hobo Signs & Railroad Lines (2011).  


De cd bevat een vijftiental nummers, alle oorspronkelijk materiaal dat Woody Guthrie uitgebracht heeft. Van elk nummer wordt de historisch context uitvoerig belicht in het, zoals gewoonlijk, uitstekend verzorgd bijbehorende boekje; een publicatie op zich … Een uitgebreid verhaal over het leven van Woody Guthrie door de biograaf van de gitarist, Will Kaufman, laat weinig aspecten van diens leven onbelicht.  


Woodie Guthrie (1912-1967) (bron: nl.wikipedia)

Woody Guthrie, ruim honderd jaar geleden geboren in Okemah (OK), pakte, na de mondharmonica, op 16-jarige leeftijd de gitaar, waarmee hij in een rondtrekkende Magix Show zijn carrière startte.  Will Kaufman beschrijft het Amerika uit het begin van de twintigste eeuw, het harde leven in Oklahoma en Texas, met de inmense armoede, de tegenslagen, het religieus fundamentalisme, de rassenhaat met de fanatieke Ku Klux Klan. Het nummer Slipknot, dat op het album te vinden is, wijdt Woody aan deze racistische groepering, waarvan zijn vader lid was …  and to the day when such will be no more

Geert de Heer ( foto: Hans Koert)

De stofstormen, die de prairies van Texas in de jaren dertig teisterden en als een straffe Gods gezien werden,  deden velen eind jaren dertig het gebied verlaten, richting het westen,  richting Californië, waar werk genoeg was op de citrusplantages en in de fruitboomgaarden; zo ook Woody. Uit die tijd dateren nummers als Do Re Mi en  Pastures of Plenty; odes aan de emigranten, die net als Woody the Dust Bowl ontsnapt waren; Vigilante Man, over de rechteloze seizoensarbeiders en This Land Is Your Land, dat zou uitgroeien tot een soort alternatief Amerikaans volkslied    ….   

Sjef Hermans en Theo de Koning (foto: Hans Koert)

In de jaren veertig verhuisde hij naar New York, waar hij een serie platen opnam voor The Library of Congress, waarvoor o.a. The Jolly Banker  opgenomen werd. Hij werd lid van de music scene rond Pete Seeger, waarmee hij het duo The Almanac Singers vormde, met Sonny Terry en Brownie McGhee en de groep Headline Singers met Lead Belly.  


Peter Lenselink (foto: Hans Koert)

Hij nam dienst op een transportschip, een zgn. Liberty Ship, dat voorraden en  troepen naar Europa vervoerde.  Hij maakte misstanden mee in het Amerikaanse leger gevoed door een diepgewortelde rassenhaat wat hem maakte tot een activist tegen rassendiscriminatie ….. Woody inspireerde een nieuwe generatie folksingers, zoals Bob Dylan, Peter Paul and Mary, Judy Collins en Joan Baez en na zijn dood in 1967 grote zangers als Bruce Springsteen.


Theo de Koning (foto: Hans Koert)

Voor een ieder, die gefascineerd is door de muziek van Woody Guthrie of de Amerikaanse geschiedenis van de eerste helft van de vorige eeuw, is dit verplichte kost - een verklankt tijdsbeeld, dat samen met de andere twee albums, erkenning verdient tot ver buiten de grenzen van Zeeland ..... De band Champagne Charlie heeft zichzelf met dit project internationaal op de kaart gezet. Wie houdt van eerlijke onvervalste folk- en rootsmuziek zal dit album graag in zijn platencollectie willen hebben - muziek, die helaas maar zelden meer te horen is.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook ( group Keep it Swinging), Twitter ( #keepitswinging) of vraag haar gratis nieuwsbrief

NIEUW: 2eHansJazz

Woody Guthrie .... Amerikaanse protestzanger en gitarist. De Zeeuwse folk- en rootsband Champagne Charlie zet zijn muziek, in haar derde cd uit de trilogie rond het leven van Franklin D. Roosevelt, in de spotlights ...... Een vijftiental nummers, van de Dust Bowl Blues tot This Land Is Your Land geeft een indrukwekkend beeld van de Amerikaanse maatschappij waarin hij leefde. 

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

1 comment:

  1. Thanks for this entry about an important project - Woody actually was one of the first 'whistle blowers', may his name never be forgotten. Great, that Champagne Charlie remembers and keeps the lamp trimmed and burning! - Congratulations with the 25th anniversary of the group, this album and the two other in homage to Fraklin D.R. are worthy milestones in the career of CC.
    Jo

    ReplyDelete