Monday, October 7, 2013

Mike del Ferro: Impressions of Brazil

Een wereldreiziger geïnspireerd door de muziek van Brazilië
Gastvocaliste en gitaar: Ceumar
 Hans Koert

Wie verre reizen doet kan veel verhalen ………….. een spreekwoord dat zeker geldt voor jazzpianist Mike del Ferro die al in meer dan 100 landen heeft opgetreden – een wereldreiziger, die als een muzikaal ambassadeur in de meest uiteenlopende landen ter wereld gespeeld heeft. Kijk je bijvoorbeeld naar de landen die de komende maanden op het lijstje staan, dan begrijp je wat ik bedoel: India, Nepal, Bangladesh, Midden Amerika en België; dat laatste is overigens het eerste (buiten)land dat hij in de jaren negentig met het Frank Vaganée kwartet veroverde. Op 30 november 2013 speelt hij “een thuiswedstrijd” op het JazzOUT festival in Heerlen. 

Mike del Ferro: Impressions of Brazil ( Challenge CR73379)

Wie reist neemt souvenirs mee – aandenken aan het land, aan de cultuur en een pianist neemt dan vooral ideeën mee – inspiratie opgedaan door te luisteren en mee te spelen met lokale musici.
Het VPRO programma Vrije Geluiden maakte inlang een portret van Mike del Ferro. Hieronder een fragment:Mike del Ferro heeft bij het platenlabel Challenge een contract getekend voor tien cd’s, in een serie getiteld Songs Inspired By Wandering the Globe,  of in goed Nederlands: Inspiraties van een wereldreiziger. De eerste cd. getiteld The Journey verscheen in 2012 – onlangs verscheen zijn nieuwste album: Impressions of Brazil.

Mike del Ferro


Het Mike del Ferro Trio bestaat uit Mike del Ferro op piano – Jeroen Vierdag op electrische- en akoestische bas en de Belgische slagwerker Bruno Castellucci op drums. Als gast speelt op deze door Brazilië geïnspireerde schijf, de Braziliaanse, in Nederland wonende zangers, gitarist en percussionist Ceumar mee.

Ceumar (foto: Hans Speekenbrink)

Ceumar Coelho, Ceu betekent "hemel"en Mar "zee", werd geboren begin jaren zeventig in de Braziliaanse stad Minas Gerais. In een eerdere recensie van één van haar platen, een live-registratie met het Mike del Ferro Trio ( februari 2009 – Tropenmuseum Amsterdam), schreef ik over haar carriere, die vooral geïnspireerd was door de Musica Popular Brasileira …. Ze begon naam te maken door Amerikaanse- en Braziliaanse hits te zingen in cafés in de regio Minas Garais, voordat ze in 1995 naar de wereldstad Sao Paulo verhuisde.
Ze debuiteerde op plaat met Zeca Baleiro (2000), met wie ze Dindinha opnam en maakte naam op tientallen festivalpodia, waaronder in juli 2003 op het Belgische Sfinks Festival. In 2005 ontmoette ze op één van die Zuid Amerikaanse festival Mike del Ferro en zijn trio en uit deze ontmoeting vloeide een Europese tournee voort. In 2009 verhuisde ze naar Amsterdam en begon hier weer op te treden met Mike del Ferro - haar laatste album Live in Amsterdam, eerder dit jaar uitgebracht, is hiervan een resultaat.

Bruno Castellucci (foto: Hans Koert)

Het is dus niet zo  verwonderlijk dat Mike del Ferro haar uitnodigde als gast op deze mooie cd. De schijf bevat een veertiental titels, bijna alle klassiekers als Besame Mucho, Baden Powell’s Canto de Xango; Jobim’s Olha Maria en het nog steeds ijzersterke The Girl From Ipanema. Minder bekend zijn wellicht É Doce Morrer No Mar, gecomponeerd door Dorival Caymmi, die veel hedendaagse musici uit Bahia inspireerde. Wie kent niet zijn Samba de Minha Terra? Het nummer É Doce Morrer No Mar gaat over een visser, die verdronken in zee wil trouwen met de godin van de zee.

Jeroen Vierdag (foto: Hans Koert)

Een opvallende track is Introspection 5, een nummer gecomponeerd door Thijs van Leer, die Mike als één van zijn leermeesters beschouwd en die in de jaren zeventig bij Focus speelde en grote hits scoorde met zijn serie lp’s getiteld Introspection, die hij opnam met het orkest van Rogier van Otterloo.
Het album Impressions of Brazil bevat, behalve standards uit het Braziliaanse repertoire ook eigen composities van Mike del Ferro en Ceumar, zoals Segura O Côco, Verao en Happy Notes.
Afgelopen zomer gaf Ceumar samen met het Mike del Ferro Trio een concert tijdens het North Sea Jazz Festival.  Geniet van onderstaand fragment.Het album begint ijzersterk met de klassieker O Que Vier Eu Traco met een gezongen intro door Ceumar, begeleid op gitaar, waarin passie en tempoverschillen elkaar aanvullen, gevolgd door het introverte Introspection 5, wat met een paar single notes wordt ingeleid door Mike …………. een nummer,  dat wonderwel past in deze door Brazilië geïnspireerde schijf .....

Impressions of Brazil is, mede door de inbreng van Ceumar, een mooie eerste vervolg geworden op The Journey. Beide cd's zijn te bestellen bij Challenge Records. 

MY JAZZ LINKS: Mike del Ferro - Ceumar - Jeroen Vierdag

Hans Koert
editor
keepswinging@;live.nl
Volg de Keep (it) Swingig blog via Facebook (group Keep it Swinging) of Twitter (#keepitswinging) en vraag haar gratis nieuwsbrief.

Mike del Ferro verzamelt landen zoals anderen postzegels verzamelen. Hij heeft al in meer dan 100 verscbhillende landen achter de piano gezeten en al die vreemde culturen fascineren en inspireren hem. In zijn serie Songs Inspired By Wandering The Globe is nu, na een introductie-album, het eerste deel uitgebracht door Challenge, geïnspireerd door de vele muziekstijlen, die Brazilië rijk is. Impressions of Brazil heet het album. Gast is Ceumar, de uit Sao Paulo afkomstige vocaliste, die met haar fraaie stem en gitaarspel, het Braziliaanse timbre, het Mike del Fero Trio ( Mike del Ferro - Jeroen Vierdag - Bruno Castellucci) aanvult.

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment