Sunday, June 9, 2013

Quatre Tickets de Swing met Ita van Dijk: Swinging & Singing

Proef de jazzy sfeer van Quatre Tickets de Swing met zangeres Ita van Dijk
De muziek uit het Parijs van de jaren dertig herleeft.
Jørgen Larsen ( vertaling: Hans Koert)

De groep Quatre Tickets de Swing heeft onlangs haar nieuwste cd uitgebracht met een repertoire dat recht doet aan de sfeer en de muziek, zoals die in de jaren dertig en veertig in de jazzscene van Parijs geklonken moet hebben. Eerder verschenen A Touch of Django (2000-2001), Remembering Django & Hawk (2004) en Django Souvenirs (2009). Het kwartet werd opgericht in 1999 door Georg Lankester, die, behalve muzikant, ook regelmatig over vergeten Franse- en Belgische musici uit de Swing periode op de Keep (it) Swinging blog publiceert. Hij is autodidact op gitaar.

Quatre Tickets de Swing plus Ita Van Dijk (English)
 
Georg Lankester (foto: Quatre Ticket de Swing)
 
Georg Lankester mag zich verder expert noemen m.b.t. de geschiedenis van de Hot Club de France en specialiseerde zich in de carrière van Django Reinhardt. Dankzij deze interesses stond hij in 1983 aan de wieg van de Nederlandse "Hot Club de France".  Door die fascinatie voor de muziek van Django cs. werd de Quartre Tickets de Swing opgericht, met het doel om de sfeer van de Hot Club swing te doen herleven, door de muziek opnieuw voor het voetlicht te brengen ....  soms relaxt, dan weer melodieus of juist ritmisch swingend, maar altijd vol respect aan de muzikale erfenis van die tijd. De muziek is geschikt om op te dansen, om te luisteren of gewoon als achtergrond tijdens een ontspannen samenzijn ....  De tekening op de hoes van de cd, gemaakt en ontworpen door Marina Lankester, geeft de ambiance treffend weer ........ Het Parijs van de jaren dertig en veertig, met cafés en cabarets, ingekleurd door een ensemble á la Quatre Tickets de Swing.
 
 

Quatre Tickets de Swing met Ita van Dijk: v.l.n.r.: Georg Lankester (sologitaar), Peter Swart (tenorsax, klarinet), Ita van Dijk (zang), Arthur Siero (ritmegitaar), Eric van Buijsen (bas)(foto: Quatre Tickets de Swing)
 
Naast Georg Lankester als oprichter en sologitarist van de Quatre Tickets de Swing, bestaat de groep verder uit Peter Swart op tenorsax en klarinet, Arthur Siero op ritmegitaar, Eric van Buijsen op bas en Ita van Dijk, die op een aantal nummers van de band zingt.
 
Ita van Dijk (foto: Quatre Tickets de Swing)
 
  Op de nieuwe cd laat Ita van Dijk op een zestal nummers haar fijne stem horen; vijf nummers uit de periode van de Parijse musical en cabaret scene van de jaren dertig, gezongen in accentloos Frans: Chez moi van Paul Misraki, de Jean Sablon hit Vous qui passez sans me voir, Charles Trenet's populaire Ménilmontant, de klassieke musette Domino van Louis Ferrari en Django Reinhardt's en Stephane Grappelli's Larmes (Tears); de populaire swing standard Undecided van Charles Shavers ( met tekst van S. Robin) laat Ita horen in het Engels. De rest van de cd, die veertien titels omvat, zijn instrumentale nummers, zoals de drie gewijd aan Django Reinhardt: Manoir de mes rêves, Mélodie au Crépuscule en Troublant Boléro en het bekende Fleur de Lavande van gitarist Fapy Lafertin. De rest zijn vier standards uit het American songbook te weten: You're driving me crazy, Body and Soul, Please be kind en Sugar. Peter Swart speelt in de instrumentale nummers de leadpartij op tenorrsax en klarinet, mooi uitgevoerd met een warme en melodieuse toon. Zijn tenorsaxspel in Body and Soul fascineert en ademt de sfeer van de muziek van  Coleman Hawkins, die er in 1939 een hit mee had. Op de meeste nummers vullen Georg Lankester en Peter Swart om beurten de solo's in, waarbij Georg's gitaarsolo's opvallen door een zorgvuldige invulling en uitvoering, waarbij de ritmesectie ( ritmegitarist Arthur Siero en bassist Eric van Buijsen) alle ruimte krijgt om hun solide swingende basis te laten horen.
 
Quatre Tickets de Swing (plus Ita van Dijk) (foto: Quatre tickets de Swing)
 
De nieuwe CD van de Quatre Tickets de Swing met Ita van Dijk, Swinging & Singing, is een fraaie proeve van hun kunnen geworden, een mooie herinnering of promotie, die alle recht doet aan hun liveoptredens, die geboekt kunnen worden  via info@swing4all.nl of op hun website.   (vertaling Hans Koert)
 
13 oktober 2013: Sunday Afternoon Jazz Party (Cultuurhuis Braakhekke (Bathmen)): Fapy Lafertin Quartet (met Lollo Meier) (Voorprogramma: Quatre Tickets de Swing  
17 november 2013: (Thor - Cultuurschip Zwolle): Quatre Tickets de Swing
 
Jo
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag de gratis nieuwsbrief
 
Het nieuwe album van Quatre Tickets de Swing, getiteld Swinging & Singing, doet zijn naam alle eer aan ....  het bevat een uur swingende standards, die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw populair waren in de Franse jazzscene. Op zes nummers wordt het ensemble aangevuld met vocaliste Ita van Dijk. Het album, met zijn opvallende hoes, waarop de sfeer van de muziek treffend is weergegeven, bevat verder instrumentale nummers, uit het Europese swingtijdperk, goed gespeeld en geschikt om te luisteren of te dansen ..... Een must voor iedereen die op zoek is naar relaxte swing uit de tijd van Django .....  
  
 

Retrospect Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment