Wednesday, June 5, 2013

Peter Beets Trio: Portrait of Peterson


Muziek van grote namen uit de jazz wordt zelden nog gehoord.
Peter Beets eert inspirator Oscar Peterson.
Hans Koert

Het is maar goed dat jazzmusici niet, net als wel eens gebeurt met hun platen of cd’s, van sterren voorzien worden …. Zoiets als Dexter Gordon **** of Johnny Griffin ***1/2  …………, dat zou alleen maar leiden tot ruzie en verdeeldheid .... en wat te doen met musici, die op een schaal van 1 tot 5 sterren zelfs het top-segment ver overstijgen? De iconen uit de Twintigste Eeuw? Een Miles Davis, een Thelonious Monk of …… een Oscar Peterson.  Musici, die bewezen hebben, met hun muzikale nalatenschap, ver boven de gemiddelde jazzmuzikant uit te tornen: zo iemand was Oscar Peterson.
 Oscar Peterson ( 1927-2007) (foto:Wikipedia)

Oscar PetersonDe Canadese Reus, geboren in augustus 1925 in Montreal, herinner ik me vooral door zijn  lp’s, die in de jaren zestig en zeventig overal te koop waren …. Verve albums met titels als Night Train of My Favourite Instrument lagen regelmatig op mijn draaitafel, maar ook lp’s als We Get Requests, waarbij een knieval naar de commercie gemaakt werd ……  met nummers als People en The Days of Wine and Roses.…… Als Oscar Peterson er zijn hand op legt, wordt het altijd wel wat, moet de sales manager gedacht hebben. Oscar’s eerste nootjes speelde hij al als vierjarige op een kindertrompetje. Toen Oscar als zevenjarige TBC kreeg, adviseerde de behandelende arts zijn ouders, de kleine Oscar niet langer trompet te laten spelen en werd het piano …… een arts met een profestische gave! 

 Peter Beets: Portrait of Peterson ( Magic Ball Records)

Al op zijn veertiende viel Oscar daarmee in de prijzen en mocht 15-minuten vol spelen op de lokale radio.  Als negentienjarige bezette hij de pianokruk in het orkest van Johnny Holmes, een band dat in die periode erg populair was in en rond Montreal, maar wat voor dit verhaal belangrijker is, een kweekvijver, een springplank voor jong talent, zoals voor Oscar Peterson, maar ook voor trompettist Maynard Ferguson.


Peter Beets ( foto: Govert Driessen)

 Peter Beets, jongste van de drie Beetsbroertjes, die allen beroepsmatig in de jazz terechtgekomen zijn, werd geboren in 1971 in Den Haag en kreeg de liefde voor Oscar Peterson van huis uit mee … zijn vader was een groot liefhebber van de muziek van Oscar Peterson.  Eenmaal afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag was zijn opmars niet meer te stuiten ………… Hij debuteerde al op plaat als tienjarige met het familiebandje The Beets Brothers  op Doe Jazz ’81, georganiseerd door de  Doetinchemse Jazz-vereniging met het nummer Au Privave, dat, toeval of geen toeval, ook op Peterson's repertoire stond (vastgelegd in o.a. Montreux juli 1981). Hij werd o.a. de vaste pianist van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, toerde met jazzdiva Rita Reys, verraste met zijn New York Trio, vertaalde de muziek van Chopin in jazzaccoorden en eerde, met een tournee (2009 en 2013) en zijn nieuwste album, zijn grote voorbeeld Oscar Peterson.

 Greg Hutchinson ( foto: Hans Koert)

Eerder, in 2009, vlak na het overlijden van Oscar Peterson, trok Peter Beets volle zalen met zijn Tribute to Oscar Peterson, samen met Ruud Jacobs op bas en Martijn van Iterson op gitaar. Zijn nieuwste album Portrait of Peterson is daar eigenlijk een logisch vervolg op, begin dit jaar opgenomen met twee schitterende Amerikaanse begeleiders, Reuben Rogers op bas en Greg Hutchinson op slagwerk. 

Reuben Rogers (foto: Hans Koert)

 Twee Amerikaanse begeleiders, die hun sporen in de jazz al ruimschoots verdiend hebben. Een paar weken geleden stonden ze nog op het podium met niemand minder dan Joshua Redman tijdens het International Jazz Festival van Middelburg. Gregory Hutchinson, bijvoorbeeld, speelde al in de jaren negentig met Oscar.  Een fantastische ritmesectie, waar zelfs Oscar Peterson tevreden mee geweest zou zijn als Ray Brown, Niels-Henning Orsted Pederson of Martin Drew, Ed Thigpen of Lewis Nash verstek hadden moeten laten gaan .............

 Reuben Rogers (foto: Hans Koert)

Op de cd  een tiental Oscar Peterson composities, zoals het gospelachtige Hymn for Freedom; het fraaie You Look Good To Me, met een haast klassiek Bach-intro ( niet te verwarren met de Billy Rose-Walter Donaldson compositie, een hit van Fats Waller eind jaren dertig)  en Younger Than Springtime, dat Oscar in de jaren zestig met Ray Brown en Ed Thigpen opnam voor het album Night Train; de nummers Cakewalk en Sushi, het één stond op Peterson’s repertoire in de jaren zestig, het andere in de jaren negentig, behoren tot mijn favorieten en bewijzen eens te meer dat deze muziek bij Peter Beets in goede handen is .....maar helaas, door de media, zeer ondergewaardeerd wordt.

 
 Greg Hutchinson ( foto: Hans Koert)

Toen Peter, die al heel wat prestigieuze nationale en internationale jazzprijzen ontving, november 2010, eindelijk de erkenning van een Edison kreeg ( samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw) verbaasde hij zich tegenover Angelique van Os ( Jazzism maart/april 2011), dat de radio en televisie maar weinig belangstelling heeft voor de muziek die hij speelt – muziek die het niveau van Blije Eikelmuziek ( Jazz nº 1 (2002)) overstijgt en meer is dan drie akkoorden jazzy muziek met een poppy groove …………  Laat ze op de radio liever een Oscar Peterson en Louis Armstrong draaien. Ik zou graag willen, legde hij Angelique van Os uit, dat ze mij daarvoor zouden willen gebruiken …. Ik win daarvoor graag meer zieltjes. ….Wie de muziek van het nieuwe album Portrait of Peterson gehoord heeft zal zich terecht afvragen, waarom deze muziek, de titel van eerder aangehaald artikel in Jazzism vrij citerend, een Ondergeschoven Kindje is ….. Een portret dat het verdient om gehoord te worden!

De cd Peter Beets - Portrait of Peterson is o.a.  te bestellen op de site van Maxanter.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog op Facebook of vraag de gratis nieuwsbrief.

Peter Beets groeide op met de klanken van Oscar Peterson - de Canadese pianist die in de tweede helft van de vorige eeuw garant stond voor kwalitatief hoogstaande swing ........... Zijn concerten in Nederland waren altijd uitverkocht en zijn lp's lagen op menig draaitafel. Peter Beets maakte een portret van deze bijzondere pianist, die ook prachtige composities schreef. Met Portrait of Peterson, waarin Peter Beets op voortreffelijke wijze laat horen wie hem inspireerde, hoopt hij een herwaardering te bewerkstelligen voor deze muziek .... die door de media in de ban gedaan lijkt .....

 
 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment