Monday, September 23, 2013

Ben van Gelder Quintet in Porgy en Bess

Ben van Gelder presenteert zijn nieuwe cd.
Porgy en Bess (Terneuzen) trapt nieuw jazzseizoen af ....
Hans Koert

Terwijl van buiten de hectiek van de kermis van Terneuzen zachtjes doorklinkt, laat Ben van Gelder, altsaxofonist, op het podium van Porgy en Bess, bij aanvang van zijn eerste set, minutenlang, geconcentreerd het tamelijke vrije intro van vibrafonist  Peter Schlamb en gitarist Reinier Baas, begeleid door Rick Rosato op bas en Craig Weinrib op slagwerk, over zich heen komen  ……. Ben van Gelder is met zijn kwintet in Porgy en Bess een serie release concerten begonnen om zijn nieuwe cd Reprise te promoten, die over een week officieel zal worden gepresenteerd in het Bim-huis in Amsterdam.  Maar wij hebben hem al ..... probeert hij alvast de Zunige Zeeuwen de beurs open te trekken ....  Sorry dat we zo laat waren, verontschuldigt hij hun ietwat verlate start ….. Het valt niet mee om drie mensen met een jetlag bijtijds uit hun bed te krijgen.


Ben van Gelder Quintet (foto: Hans Koert)

Op het podium een kwintet met louter jonge mensen – allen rond de 24 jaar, met als nestor gastgitarist Reinier Baas, die een paar jaar eerder aantikte …… 
Reinier Baas
( foto: Hans Koert)
het levende bewijs dat jazz leeft en nog steeds (ook jonge) mensen kan inspireren.  Ik moest onwillekeurig denken aan de rij jongeren, die voor het reuzenrad in de rij stond ….. zouden  die ooit naar een jazzconcert geweest? Of houdt hun jazzkennis op bij DJ Maestro of Ruben Hein en weten ze echt niet meer wie Charlie Parker of Thelonious Monk waren? Gelukkig kon Hans Zuiderbaan een aantal jongeren verwelkomen, die tegen gereduceerd jongeren tarief naar Ben van Gelder kwamen luisteren – een excuus minder om je niet eens te laten verrassen .... komt het toch nog goed!
 
Ben van Gelder (foto: Hans Koert)

Voor Ben van Gelder zijn al die grote namen gesneden koek: Charlie Parker - Lee Konitz - Stan Getz: Open deuren – opgegroeid tussen de lp’s en cd’s in de zaak van vader Sem van Swingmasters (Groningen),  een begrip in (Noord) Nederland en ver daarbuiten  …. Wie opgroeit met jazz wordt er door beïnvloed, hopelijk gefascineerd, of, maar net hoe je d’r tegen aan kijkt, besmet, geïnfecteerd .... zo je wilt - Ook broer Gideon is als jazzpianist het vak ingerold.
Ben hecht overigens erg aan de mening van leeftijdsgenoten, biechtte hij op in een artikel van Coen de Jonge ( De uitdaging van de altsaxtraditie ( Jazz Bulletin sep 2011) .. Wat ze dan zeggen?  Haha! Dat ze mij en mijn muziek erg stom vinden …..

Ben van Gelder (foto: Hans Koert)

Opgeleid aan het Amsterdams Conservatorium met niemand minder dan Ferdinand Povel als leermeester, woont en studeert hij aan The New School of Music in New York, waar hij o.a. les kreeg van zijn grote voorbeeld Lee Konitz, al voegt hij er snel aan toe zeker geen “kloon” te willen zijn en de muziek van de altsaxlegende na te spelen…. Ik wil geen museummuziek maken .. maar muziek die geworteld is in de traditie, maar die ook zijn eigen tijd omarmt. ( De uitdaging van de altsaxtraditie ( Jazz Bulletin sep 2011)

Craig Weinrib (foto: Hans Koert)

Tijdens de eerste set moest het vijftal eerst nog een paar nummers op zoek naar de juiste balans, maar na nummers als Crystalline,  Tribute en een nummer, dat nog geen titel heeft ( of gewoon de naam “Zonder titel” heeft) raakte de groep op elkaar ingespeeld en ontstond er een natuurlijk evenwicht.

Peter Schlamb (foto: Hans Koert)


Rick Rosato
 (foto: Hans Koert)
Op Ben’s debuutalbum Frame of Reference  speelt hij met dezelfde ritmesectie zoals die op zondag 22 september 2013 ook in Porgy en Bess (Terneuzen) aantrad:   Peter Schlamb bleek een vaardig solist op de vibrafoon ( Waar hoor je tegenwoordig nog dit prachtige instrument? ) en hanteerde zijn mallets als een waar goochelaar - de Canadese bassist Rick Rosato en slagwerker Craig Weinrib ondersteunden de soms lange improvisatielijnen van Ben moeiteloos. Veel indruk maakte een trionummer met Reinier Baas als lead …..

Reinier Baas ( foto: Hans Koert)

Tijdens de tweede set, waarin het vijftal liet horen goed op elkaar te zijn ingespeeld, kwamen meer nummers van hun nieuwe cd Reprise langs, als All Rise, Introduction, Evocation, August en als afsluiting het titelstuk Reprise.  

Craig Weinrib
(foto: Hans Koert)
Gitarist Reinier Baas kweet zich goed van zijn taak als vervanger van de vaste pianist Aaron Parks en, behalve een omgevallen glas “Ik heb gemorst!” wist hij zich moeiteloos overeind te houden.   Door Reinier’s aanwezigheid, werd de piano niet gemist, al hebben we uiteraard geen vergelijkingsmateriaal.  Reinier vergelijkt in een interview met Leendert van der Valk,  de gitaar  met een gemankeerde piano … Het mooie ervan is dat je altijd op zoek moet naar oplossingen voor muzikale ideeën ….. ( Die zes snaren moeten als een orkest klinken (Jazz Bulletin nr. 80)

Ben van Gelder ( foto: Hans Koert)

Een mooi concert, ondanks de late rommelige start, waarbij m.n. in de tweede set alles op zijn plaats leek te vallen. Een groep jonge talentvolle musici waar we ongetwijfeld meer van gaan horen …………..

MY JAZZ LINKS: Archive

Hans Koert
editor Keep (it) Swinging blog

Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook (   ) of Twitter ( #keepitswinging) en vraag haar gratis nieuwsbrief.

Op zondagmiddag 23 september 2013 was Porgy en Bess (Terneuzen) ongetwijfeld the best place to be .... als je tenminste niet van de kermis houdt. Het kwintet van Ben van Gelder, up-and-coming talent, presenteerde niet onverdienstelijk zijn nieuwe cd met zijn Amerikaanse vrienden, bijgestaan door Reinier Baas op gitaar.  Een mooi begin van een seizoen vol fascinerende jazzconcerten in Porgy en Bess .......  The place to be. Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment