Thursday, September 26, 2013

Ben van den Dungen Quartet: Ciao City

Ben debuteert met eigen kwartet 
De sfeer was ontspannen en er was niets wat kon afleiden (Ben van den Dungen).
Hans Koert

Zijn wilde haren is hij al lang kwijt, Ben van den Dungen ….. Op een foto  van Joost Leijen in Jazz Nu (Jazz Nu nr. 184 (1994) samen met compaan van het eerste uur Jarmo Hoogendijk zit hij, met zonnebril en peuk, relaxt onderuitgezakt in een fauteuil onder aan een indrukwekkende trap, die een luxe hotel suggereert …… Twee zakenlui on the road. Nu, twintig jaar later, speelt het Ben van den Dungen – Jarmo Hoogendijk Kwintet niet meer ………… maar is Ben van den Dungen nog steeds actief als saxofonist, producer, organisator en geeft hij les.  Ben van den Dungen Quartet: Ciao City
Onlangs verscheen Ben van den Dungen's nieuwste album, getiteld Ciao City. Het album bevat een veertiental titels, waarvan meer dan de helft bestaat uit eigen composities van Ben van den Dungen en bassist Marius Beets. Hij heeft al aan zo’n 80 cd’s meegewerkt, met groepen als Nueva Manteca, The Cubop City Bigband, the FraFra Sound en Tango Extremo en dat is slechts een selectie......  lees ik op zijn website. De cd Ciao City is zijn eerste met zijn eigen Ben van den Dungen Quartet, waarin meespelen de jonge Spaanse up-and-coming Miguel Rodriguez op piano, Marius Beets op bas en Gijs Dijkhuizen op slagwerk. ... een ritmesectie, waar hij trots op is ... I am proud of this rhythm section. with these guys it's simply impossible not to stay focused and be inspired by the music, vertelt hij in de hoes.  


Vijf jaar geleden hoorde ik Ben van den Dungen voor de eerste keer tijdens een concert met Rik Mol, die toen in Porgy en Bess (Terneuzen) de Stimuleringsprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Zeeland 2008 in ontvangst mocht nemen.
Ben van den Dungen (foto: Hans Koert)

Zoals gezegd .. zijn wilde haren is Ben kwijt ..., letterlijk – het woeste, ongeregelde leven van een muzikant die steeds op weg is naar een volgende podium in één of ander afgelegen vlek van Nederland, lijkt wat tot rust gekomen.  De plaat Ciao City ademt dat uit …………  een serie mooi gearrangeerde nummers met professionele begeleiders …………   
Gijs Dijkhuizen (foto: Hans Koert)

Zelf zegt Ben over dit album, dat ……. this recording might be the most memorable one for me. Als hij terug kijkt op de totstandkoming van deze plaat, dan roemt hij de sfeer tijdens de opnamen, die relaxed en ontspannen was …..
Luister maar eens naar het nummer The Pimp, een eigen compositie van Ben:


Ik ontdekte dat het een plaat is die je blijft beluisteren ……….. Er staan eigen composities op en “klassiekers” als Cole Porter’s So in Love ( Ben maakt er en schitterende uitvoering van .... ), Monk’s Pannonica en Escapade van Kenny Dorham, dat Dorham in 1963 bij Joe Henderson op diens Blue Note album Our Thing vastlegde. Maar ook minder bekende nummers, als The Mohican and the Great Spirit, overleefden de selectie, al was het moeilijk om te kiezen ... aldus Ben ... We have recorded a large amount of music in a small period, so there are quite a lot of tunes on this album, but you know, I just couldn't decide on making a selection.  Deze compositie van Horace Silver: The Mohican and the Great Spirit,  werd als onderdeel van de suite The Great American Indian Uprising  in 1977 voor Blue Note opgenomen.  
Marius Beets ( foto: Hans Koert)

Ben van den Dungen speelt danceable music … Muziek met een stevige beat en een vette groove ………. Misschien ligt daarin ook de kracht van deze mooi opgenomen plaat. Geen cd met tientallen lagen, die zich pas na vele malen beluisteren laten ontdekken, waarbij een uitgebreide handleiding hoort. D’r moet altijd een waanzinnig verhaal aan te pas komen, een mega-kapstok, legde Ben vijftien jaar geleden al uit aan Harry Lensink in Jazz Nu:  Het is ontzettend arbeidsintensief en dodelijk voor je creativiteit. En wat krijg je d’ r voor terug? ( De Worsteling van Ben van den Duingen “Ik wil geen pijn” (Jazz Nu nr. 229)
Een mooi album om naar uit te kijken .............

MY JAZZ LINKS:
Ben van den Dungen
Marius Beets
Hans Koert editor Keep (it) Swinging blog
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook ( Keep it Swinging) en Twitter (#keepitswinging) en vraag de gratis nieuwsbrief.
Ben van den Dungen werkte mee aan tientallen albums met groepen als Nueva Manteca, The Cubop City Bigband, the FraFra Sound en Tango Extremo en eigenlijk miste in dit rijtje een album met een eigen kwartet.  Deze omissie is nu rechtgetrokken met de onlangs verschenen plaat Ciao City - gewoon een album met heerlijke muziek: een cd om naar uit te kijken ....

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment