Saturday, March 16, 2013

Antoine Boyer - Sita

Jonge Franse gitarist verrast met volwassen geluid .....
Zeventienjarige Antoine Boyer presenteert nieuwe cd
Georg Lankester

Ik werd door mijn Franse vriend Alain verrast met een unieke CD. De Django-bronnen blijken werkelijk onuitputtelijk te zijn. Nu is er ene Antoine Boyer, geboren in 1996, die de sterren van de hemel speelt. Maar….hij speelt totaal anders dan alle andere jeugdige gitaristen in het Django-idioom, daar ben ik vrij zeker van.

Antoine Boyer (foto:  Annie Veyssiere Joly)

De cd heet: Sita
Bezetting: Antoine Boyer solo g., Sébastien Boyer g., Alain Dubreuil g., Pierre Moreilhon b. De opnamen dateren van februari 2012
Titels: Transparence, Sol glissant, Sita, Ternay Swing, Insolitude, Swing Bach, Laura, Maelstrom, Something like that, Décor, Souvenir,Medley pour Django, Bob’s way, What is this thing called love, De nulle part.
De cd is uitgebracht door Esmerald' Jazz.

Antoine Boyer ( foto: John David van Beek - Django Fest 2013)

In de bijsluiter wordt overigens vermeld dat Sita al de derde CD is, maar dit keer niet-commercieel. En ik denk ook dat dit een artistiek musicus is die iets moois en nieuws wil creëren. Hij heeft een meer klassieke aanpak, hoewel niet helemaal. Zijn voorbeelden zijn de vroegere gebroeders Ferret en dan met name Matelo en Sarane. Echter ook wijlen Francis Moerman die ooit zulke welluidende, lyrische gitaarklanken bracht.
Nog een feit: er staan op deze CD niet minder dan 7 eigen composities van deze jeugdige artiest – met z’n zeventiende best een huzarenstukje, lijkt mij.Bij het beluisteren van de 15 opnamen was ik verbaasd. Als je Antoine’s  leeftijd niet kende, zou je denken dat het om een oudere musicus gaat, zo serieus klinkt alles.
Het is vooral zijn toon en de kalmte die hij uitstraalt, hoewel hij ook met gemak snelle loopjes beheerst.

Antoine Boyer ( foto: Esmerald'Jazz)

 Hij heeft de meest lyrische aanpak van alle jongere gitaarspelers die ik ken.
Dus in het algemeen hier praktisch geen up-tempo stukken, maar mooie, lange improvisaties zoals je die weinig hoort. Tot slot een opmerking uit het bijgesloten boekje: Antoine speelt op een Bob Holo gitaar (mij onbekend); De bouwer bedankt de musici voor de opnamen en is vol respect voor de artistieke prestaties.

Georg Lankester
keepswinging@live.nl
Volg de keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag haar nieuwsbrief


Er zijn van die cd's, die je helemaal op het verkeerde been zetten - Zo ook met de nieuwste cd van de Franse gitarist Antoine Boyer .... Deze jonge zeventienjarige gitarist heeft goed naar Django en zijn volgelingen geluisterd, maar verrast met een lyrisch eigen geluid.

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment