Thursday, June 7, 2012

The making of ... De Trouble I've Seen

EEN ZOEKTOCHT NAAR DE VIJFDE .......
Een serie blogs over de tot stand koming van The Complete Hit of the Week Recordings
Hans Koert

The making of .... De Trouble I've Seen (English) | The making of .... De Trouble I've Seen ( Nederlands) 

In de zomer van 2011 kwam het laatste dubbelalbum uit in de serie the Complete Hit of the Week Recordings uitgebracht door het Amerikaanse label  Archeophone Records - de kroon op 20 jaar onderzoek en verzamelen! Maar om zomaar even een "complete" serie platen zo compleet mogelijk te krijgen, is vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Afgelopen mand besprak ik de mysterieuze plaat Mysterious Mose - deze keer de al even raadselachtige Durum Junior A5

 BIRMINGHAM JAIL - A2 B - CAL & GID CARSON (bron: Durium Advertisement and Custom Records Discography) ( foto Hans Koert archief)

Het jaar 1930 verliep aardig succesvol voor Durium - verkoopcijfers van 350.000 tot 500.000 per week zijn toch aantallen waar ook tegenwoordig menig platenmaatschappij trots op zou wezen ........ maar andere platenmaatschappijen bleven niet stilzitten en brachten ook goedkope platen in het budget segment uit. Hierdoor liep de belangstelling voor Hit of the Weekplaten sterk terug en moest het bedrijf faillissement aanvragen. Een doorstart als onderdeel van een reclamebureau redde het label voor een directe ondergang. Om het label te promoten werden er kleine Duriumplaatjes uitgebracht, zgn. Durium Juniors, die de mensen soms gratis bij een " normale" Hit of the Week kregen of voor weinig geld konden kopen. Wie er vijf inleverde, vond ik ergens, mocht een gratis Hit of the weekplaat uitzoeken.  Deze plaatjes ter grootte van een cd, bevatten hill-billy nummers gezongen door Frank Luther en Carson Robison, die zichzelf op het label Cal & Gid Carson noemden ......
Coupon voor een gratis Durium Junior (1931) (Hans Koert archief)

 Maar er is iets bijzonders mee aan de hand.  Deze Durium Juniors zijn op zich niet echt extreem zeldzaam, al kom je ze niet vaak meer tegen. Het lijken kindergrammofoonplaatjes en vroeger zal er zeker door kinderen mee gespeeld zijn. De online Hit of the Week-Durium Discography meldt de vier bekendste plaatjes: de A1 t/m de A4: Why Did I Get Married ( door Cal Garson (= Frank Luther) ( Durium Junior A1) - Birmingham Jail ( door Cal & Gid Carson ( Frank Luther - Carson Robison) (Durium Junior A2) - She Sat In Her Parlor (door Cal Garson (= Frank Luther) ( Durium Junior A3) en Lonesome Railroad ( door Cal & Gid Carson ( Frank Luther - Carson Robison) (Durium Junior A4) ...... maar hoe zit het met de vijfde ..... de Durium Junior A5? Geen een verzamelaar had die in zijn verzameling, behalve  ... John R.T. Davis. Hij informeerde me dan ook over de titel: De (sic) Trouble I've Seen, gezongen door Eva Taylor
 Carson Robison (1924-1957)

John beloofde ons zijn exemplaar voor een transfer toe te sturen, maar voordat hij dit kon uitvoeren overleed hij. Het kleine plaatje was onvindbaar in zijn immense verzameling.
DE TROUBLE I'VE SEEN - A5 - EVA TAYLOR ( Doug Benson collectie )

Een paar maanden later kreeg ik een bericht van een onbekende (Nederlander) die een aantal Durium singeltjes aanbood, een woord dat me deed denken aan 45-toerenplaatjes uit de jaren zestig. Aangezien Durium (Italië) na de oorlog doorgegaan was met Italiaans repertoire en popmuziek vroeg ik hem voor de zekerheid, me de catalogusnummers te sturen ..... Ik kreeg een lijst, die er ongeveer als volgt uitzag: A2 - N1 - X13 - A3 - A4 - A4 - A5 ...... De A5? Ik vroeg hem nog eens goed te kijken omdat er tweemaal A4 bij stond en me de titels te noteren en .... inderdaad - De Trouble I've Seen zat erbij.
The Complete Hit of the Week Recordings - volume 2 ( Archeophone 3003)(2005) ( Hans Koert collectie)

Helaas dacht de persoon er rijk van te worden en meldde dat ons bod veel te mager was en dat hij er in de VS zo $US 500 voor kon krijgen - ik heb hem toen aangeraden dat geld snel op te strijken ...... Ik informeerde Doug, die me doodleuk meldde: Als het naar Amerika komt, dan komen we't vanzelf weer tegen ...... Zes weken later mailde de verkoper opnieuw - de deal was niet doorgegaan ...... en wij gingen nog steeds niet omhoog met ons bod.
Eva Taylor (1895-1977)  at the Edison site Program in West Orange on Oct 15, 1976 (photo courtesy:  Steve Ramm)

Een maand voordat deel twee zou uitkomen kreeg ik een seintje van een verzamelaar dat er twee kleine Duriumplaatjes op eBay stonden, maar de kwaliteit van de foto was zo slecht dat de titels amper te lezen waren ....... maar het aantal woorden klopte. Het bieden van de twee plaatjes samen startte op $ 0,99 en eindigde uiteindelijk op, ik meen, $ 9,99.  We hadden de Durium Junior A5 en een primeur op ons tweede The Complete Hit of the Week Recordings volume 2 (Archeophone 3003) uitgebracht in 2005. In datzelfde jaar, overigens, ontdekte ik in Kopenhagen twee kerstplaatjes, ook twee kleine Duriumplaatjes, die onbekend waren en gespeeld werden door Phil Spitalny - Beide kwamen op volume drie terecht.
 
Als je geinteresseerd bent in het Hit of the Week - Durium project, kijk dan ook eens op de online Hit of the Week-Durium discography of op de Hit of the Week blog. ( hitoftheweek@live.nl )
  
Hans Koert
author of the (online) Hit of the Week-Durium discographies

Eva Taylor, ooit getrouwd met Clarence Williams, is een ietwat vreemde eend in de Durium bijt .... als het de kartonnen Duriumplaten betreft. Als zwarte jonge zangeres was ze populair bij de Afro-Amerikanen in de VS, - nu niet bepaald de doelgroep waar Durium op mikte. Zou het daarom zijn dat haar enige plaatje voor Durium, De (sic) Trouble I've Seen, zo zeldzaam is geworden? Een verslag van de zoektocht voor de vier 2cd serie The Complete Hit of the Week Recordings, naar een meer dan 80 jaar oud, verloren gewaand kartonnen Durium Junior gramofoonplaatje, niet groter dan een cd.
  Retrospect Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions1 comment: