Thursday, May 31, 2012

Scheldejazz12 in de startblokken

 Scheldejazz12
 1, 2 en 3 juni 2012
Een programering waar menig jazzfestival jaloers op kan zijn ......
Hans Koert


Op vrijdagavond 1 juni 2012 wordt het driedaagse Scheldejazzfestival van Terneuzen afgetrapt met een aantal openluchtconcerten op de Markt en een optreden in Porgy en Bess. Het Scheldejazzfestival wordt al voor de veertigste keer georganiseerd in de binnenstad van Terneuzen, op podia op de markt en aangrenzende straten, in verschillende café's en in Porgy en Bess, de huiskamer van de jazz. Ooit begonnen uit een initiatief van Porgy en Bess eigenaar en jazzinitiator Frank Koulen, die in 1967 een streetparade organiseerde, kreeg het in de zomer van 1972 zijn beslag, toen de Stichting Jazzclub Zeeuws-Vlaanderen haar eerste festival organiseerde. 
Streetparade tijdens Scheldejazz10 ( 2010) voor Porgy en Bess (foto: Hans Koert)

Het festival is uitgegroeid tot een evenement dat bij Terneuzen en Zeeuws-Vlaanderen hoort en niet meer is weg te denken uit Zeeland. Drie dagen lang zijn er in de café en horecagelegenheden van Terneuzen optredens van jazzbands en is er binnen- en buiten traditionele jazz te horen met groepen als the Scat Cats, the Red Green Jazz Band, The Flying Dixie's, maar ook optredens van bijv. de Vlissingse sambaband Obras de Lota en de Terneuzense Porgy's Pal's.
 Stefan Lievestro (foto: Hans Koert)
 
Op vrijdagavond treedt de Zeeuwse soulzangeres Eva Auad op het podium op de markt op, gevolgd door de Sven Hammond Soul de band van hammondspeler Sven Figee  - dat belooft in ieder geval een swingende opening te worden.  In Porgy en Bess speelt jazzgitarist Marzio Scholten, een talentvol opkomende jazzgitarist, die binnenkort zijn derde album uitbrengt. zijn groep bestaat uit Yaniv Nachum op sax, Randal Corsen op piano (die afgelopen weekend samen met bassist Stefan Lievestro ook bij Jorus Postumus in Middelbug te horen was) en Mark Schilders op slagwerk.
Benjamin Herman (foto: Hans Koert)

Op zaterdag begint het podiumprogramma op de markt met een kinderprogramma ( Jong geleerd is oud gedaan) en wisselen tot in de kleine uurtjes de bands zich af, ( met o.a. Laura Vane & the Vipertones) met als afsluiter Azure Hiptronics (met o.a. Ben van den Dungenen DJ Vindictiv, die allen, ongetwijfeld, het publiek een warm band zullen bezorgen .....
In Porgy en Bess trapt onze eigen Zeeuwse Stephanie Francke af met haar Quartet, gevolgd door een masterclass van saxofonist Rolf Delfos en een optreden van de winnaar van de Junior Jazz Award, die maandag in Middelburg gewonnen werd door het David Romanello Quartet en de band Soul Sessions. Het Lochs Balthaus Herskedal Trio bestaat uit een Nederlandse trompettist Bert Lochs, de Duitse pianist Dirk Balthaus en de Noorse tubaspeler Daniel Herskedal .....
Dit belooft, alleen al door de bezetting, een heel speciaal concert te worden.  In de kleine uurtjes sluit de New Cool Collective, de meest vibrerende jazzformatie van Nederland, rond altsaxofonist Benjamin Herman, de binnenoptredens in Porgy en Bess af!
 Roberta Gambarini ( foto: Hans Koert)

Op zondagmorgen kan een ieder, uiteraard, traditiegetrouw in de Grote Kerk de Jazzdienst bijwonen, dit keer met het Chosen Gospel Choir en klinken er  buiten vanaf twee uur 's middags Argentijnse klanken over de Markt. Het buiten gebeuren (gratis) wordt op de markt afgesloten met de Afro-Pop-jazz funkgroep Jungle By Night - zinderende ritmen.
Roy Hargrove (foto: Hans Koert)

In Porgy en Bess vindt op zondag een uniek treffen plaats tussen twee giganten uit de jazz, Roberta Gambarini en Roy Hargrove, waar ieder gerenomeerd jazzfestival alleen maar van kan dromen …….. 
De Amerikaanse zangeres met Italiaanse roots, speelt met haar kwartet, waarin pianist Kirk Lightsey, die zijn sporen in de jazzgeschiedenis al ruimschoots verdiende en speelde met de grote jazzlegenden Chet Baker, Sonny Stitt en Dexter Gordon, om zomaar drie namen te noemen; Reggie Johnson op bas en de sympathieke sought after slagwerker Willie Jones III. Daarna treedt Roy Hargrove op met zijn kwintet, een vaak en graag geziene gast in Porgy en Bess. De aantal keren dat hij er heeft opgetreden zijn al niet meer op de vingers van twee handen te tellen ( en of je aan al je tenen genoeg hebt?). Hij speelt zowel 's middags en 's avonds met zijn kwintet waarin oudgediende Justin Robinson, die al vanaf 1991 optreedt met Roy en in de ritmesectie Sullivan Fortner, Ameen Saleem bas en Quincy Philips op slagwerk. Doordat het Jazzin' The Hague niet doorgaat, heeft Roy zijn RH Factor thuis moeten laten, maar de afsluiter samen met Roberta Gambarini op zondagavond lijkt het hoogtepunt van het festival te worden.
Roberta Gambarini en Roy Hargrove in maart 2009 in Porgy en Bess (foto: Hans Koert)

Roberta Gambarini en Roy Hargrove tijdens Scheldejazz12: Dat belooft weer een uniek festival te worden ......

Hans Koert

keepswinging@live.nl
Twitter: keepitswinging Facebook group: Keep (it) Swinging  (inloggen)

Zeeland wordt geroemd om zijn zon, zee en strand, zijn wijdse landschappen en historische steden, zijn waterrecreatie en haar zilte zaligheden, ...... maar over een aantal van haar grootste parels scheppen ze niet graag op. Neem nu bijvoorbeeld haar muziekfestivals, die tot de beste van Nederland en Vlaanderen behoren ....... Doordat de Schelderegio relatief dun bevolkt is, onderscheiden die festivals zich niet dor hun omvang, maar door dat ze uniek zijn en een hoge kwaliteit brengen ..... Ze vond onlangs het International Jazz Festival van Middelburg plaats en staat nu Scheldejazz 12 klaar in de startblokken, met een programmering waar menig jazzfestival in den lande de vingers bij zou aflikken ...... Waar vind je Roberta Gambarini en Roy Hargrove samen op het podium in een club amper groter dan een flinke woonkamer? Dat belooft weer een onvergetelijk festival te worden: Scheldejazz 12 !
 Retrospect Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment