Monday, November 18, 2013

Wouter Hamel - Francien van Tuinen in Porgy en Bess

Tea for Two / Three
Porgy en Bess Terneuzen: The place to be op een grauwe zondagmiddag in november ...
Hans Koert

Wat heb je nodig voor een geslaagd jazzconcert? Een paar getalenteerde musici, een goed gevulde zaal met aandachtig publiek, een goed geoutilleerd podium, waar al decennia lang jazzgeschiedenis wordt gemaakt; het was allemaal aanwezig ..... :  Porgy en Bess (Terneuzen)

Op zondagmiddag 17 november 2013 traden in Porgy en Bess jazzvocalisten Wouter Hamel en Francien van Tuinen op, samen met een orkest bestaande uit slechts één gitarist: Maarten van der Grinten.

Francien van Tuinen: Tea For Two ( foto: Hans Koert)

De eerste set werd geopend met het nummer Ooh Shoo Be Doo, oorspronkelijk gezongen door o.a. Dizzy Gillespie, waarna het thema van de middag ( Ik heb het gevoel dat het al avond is, merkte Wouter Hamel op .. alsof we in een nachtclub zittenTea for Two visueel gemaakt werd door aan de bar  twee glazen thee te bestellen …

Wouter Hamel (foto: Hans Koert)

Tijdens het concert zongen beide vocalisten zowel samen als apart in nummers Come On Home, Can’ t Keep My Eyes en het schitterende You Took Advantage Of Me.

Maarten van der Grinten en Francien van Tuinen (foto: Hans Koert)


Het was een genoegen te horen dat er veel standards uit het All American Songbook langs kwamen, hoewel beiden ook uit eigen repertoire putten … Nummers, als het eerder genoemde Tea for Two of You Took Advantage Of Me hebben al decennia lang hun kracht bewezen, waardoor het accent  niet op het nummer, maar op de uitvoering komt te liggen .... 

Maarten van der Grinten (foto: Hans Koert)

En natuurlijk hoor je dan Billie Holiday in je hoofd als Francien het nummer Detour Ahead vertolkt, dat in 1947 door Billie Holiday vastgelegd werd met het sextet van Tiny Grimes in de groef van een Aladdin 78-toerenplaat .  Francien bracht dit nummer eerder uit op haar nieuwste album Cool Voice als eerbetoon aan de onlangs overleden "European First Lady of Jazz" Rita Reys, die tot op hoge leeftijd met haar stem en persoonlijkheid uitverkochte zalen trok .... De eerste set werd beëindigd met het nummer Let’s Call The Whole Thing Off  uit de film Shall We Dance; het beroemde duet van Fred Astaire en Ginger Rogers, zij het dat de zaal het op het podium zonder rollerskates-act moesten doen..  
Wouter Hamel (foto: Hans Koert)

In de tweede set opende Wouter Hamel met het nummer Breezy, dat hij eerder opname in 2007 en uitbracht op de CD Hamel. Voor deze debuutplaat kreeg hij vijf jaar geleden de Zilveren Harp; de opmaat voor een vliegende carrière, die reikt tot in het verre Japan
 
Francien van Tuinen (foto: Hans Koert)

Francien van Tuinen schitterde in het nummer Jackie, dat ze eerder vastlegde op haar cd Tuindance, waarop ze begeleidt werd door de crème de la crème van de Nederlandse jazz: Eric Vloeimans, Yuri Honing, Michiel Borstlap en Anton Drukker.

Maarten van der Grinten ( foto: Hans Koert}

Maarten van der Grinten ontpopte zich als een ervaren gitarist, door beide vocalisten te begeleiden – Een fikse klus, m.i. waarbij hij zich vooral tot een begeleidende rol beperkte. Dat was weliswaar begrijpelijk, want, zo vertelde hij me, ... als er echter één ding is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd.  is dat je met echt goed begeleiden er niet op uit mag zijn de solisten te overvleugelen. Wie herinnert niet de fraaie, vijftien jaar geleden opgenomen cd  Van Der & Van samen met kompaan Jesse van Ruller?  

Maarten van der Grinten - Francien van Tuinen en Wouter Hamel (foto: Hans Koert)

Het optreden werd afgesloten met, volgens mij, het hoogtepunt van de middag – de vertolking van het nummer Four, gecomponeerd door Eddy "Cleanhead" Vinson en beroemd gemaakt door Miles Davis in 1954 op het Prestige-album Blue Haze, maar hier vocaal vertolkt in een versie die me deed wegdromen naar het tijdperk van de grote crooners en zangers als Lambert, Hendricks and Ross.  

Maarten van der Grinten en Francien van Tuinen: Ooh Shoo Be Doo Bee (foto: Hans Koert)

Nadat het publiek nog een keer opgewarmd was om het afsluitende nummer Ooh Shoo Be Doo spontaan mee te zingen ( De binnenkant van een puzzeldoos moest dienen als spiekbord) werd afscheid genomen met het fraaie Every Time We Say Goodbye dat in de jaren vijftig door The Four Freshmen tot hit werd gemaakt. Een schitterend concert, voor de rest van Nederland helaas het laatste in een reeks met dit bijzondere trio, waarmee, zoals Wouter met spijt in zijn stem opmerkte, ook een beetje “afscheid” genomen werd van Francien en Maarten ……… Dit concert was het laatste: Morgen voor Wouter weer gewoon spelen met zijn eigen band en voor Francien wacht thuis drie manden wasgoed ………..

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook ( group Keep it Swinging) of Twitter (#keepitswinging) en/of vraag haar gratis nieuwsbrief.

Twee vocalisten, een gitaar en een kop thee ... meer is er eigenlijk niet nodig voor een geslaagd jazzconcert. Wouter Hamel, de jonge crooner en enfant terrible van de Nederlandse jazz, wiens naam tot in Japan gespeld wordt en Francien van Tuinen, de Groninger zangeres, die behept is met, als we de critici mogen geloven, a unique voice and exceptional natural rhythmic flexibility, she has guts, excellent diction and perfect timing lieten met slechts de begeleiding van Maarten van der Grinten horen, hoe jazz hoort te klinken. Zondagmiddag 17 november 2013 leek alles samen te zijn gekomen voor een onvergetelijk jazzconcert in Porgy en Bess (Terneuzen):  Twee getalenteerde vocalisten, die, begeleid door slechts één gitaar, een sfeer konden opbouwen, die door een volle zaal erg gewaardeerd werd. Jazz zoals jazz hoort te zijn ..... Intiem en zonder toeters en bellen.

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment