Monday, November 25, 2013

Equinox brengt nieuw album uit: Face The Music

.... geïnspireerd door de sfeer van de jazzmuziek uit het Blue Notetijdperk
... met als extra een mooi sfeervol gefilmd deel van een liveoptreden.
Hans Koert

Equinox ……. Als je dit woord opzoekt in een encyclopedie dan ontdek je dat het te maken heeft met het zich tweemaal per jaar manifesterende verschijnsel dat de zon in maart en oktober recht boven de evenaar staat ………. Maar voor mij is het, sinds ik hun eersteling Here & Now hoorde, de naam van een bijzonder interessante groep, die dezelfde naam draagt - Equinox - en haar thuisbasis heeft in Den Haag. Onlangs verscheen hun tweede album: Face The Music.

Equinox: v.l.n.r.: Dan Nicholas - Johnny Daly - Sjoerd Dijkhuizen - Bob Wijnen - Marcel Serierse (foto: Piet Gispen)

Het kwintet werd in 2006 opgericht door de Amerikaanse gitarist Dan Nicholas en de Ierse bassist Johnny Daly, die, beiden studerend aan het Koninklijk Haags Conservatorium,  onder de indruk waren van de hoge kwaliteit van de musici uit de Nederlandse jazz scene. In september 2008 bracht Equinox, toen nog een kwartet met de twee stichters en twee Amerikaanse musici ( Chris Johansen op sax en A. J.  Davis op slagwerk) hun debuutalbum uit, getiteld Here & Now; vijf jaar later presenteerde de groep, een kwintet nu, de lang verwachte opvolger: Face the MusicEquinox  bestaat uit Dan Nicholas op de gitaar  - Johnny Daly bas - Sjoerd Dijkhuizen tenorsax – Bob Wijnen piano en  Marcel Serierse slagwerk.
Marcel Serierse (foto: Hans Koert)

 Tien nummers, in feite dertien, de meeste standards, vinden we er op terug, van Mingus’ eerbetoon aan Monk ( Jump Monk), midden jaren vijftig tijdens een live concert in de Café Bohemia vastgelegd op een Debut lp tot Who Killed Cock Robin?, dat voor het eerst werd vastgelegd op een Blue Note uit 1960 van pianist Freddy Redd.  Tot mijn favorieten horen de mooie ballad Spring Can Really Hang You Up The Most  en een zelden vastgelegde compositie van Tina Brooks, Open Sesame, dat toch erg bekend is geworden door Freddie Hubbard’s versie op zijn gelijknamige Blue Noteplaat uit 1960.  Dit soort nummers karakteriseert de sfeer van deze plaat ……. Heerlijke jazz uit de hoogtijdagen van de jazz uitgebracht op labels als Blue Note

Sjoerd Dijkhuizen (foto: Hans Koert)

Speciale gast in  I Think It’s Time To Say Goodbye Again is de Zuid-Afrikaanse zangeres, nu woonachtig in Antwerpen, Tutu Puoane.  Het laatste nummer, As Long As There’s Music, werd geselecteerd ter nagedachtenis aan de onlangs overleden pianist Frans Elsen, die vaak mee speelde tijdens concerten georganiseerd door Dan en Johnny.  Frans nam dit nummer nog op met het Axel Hagen Quintet in 2006.

Tutu Puoane (foto: Hans Koert)

De kers op de taart is echter de extra DVD, die bij de CD is gevoegd met daarop drie tracks, die opgenomen en gefilmd zijn tijdens een optreden in Dublin begin 2012. Drie nummers, waarvan twee standards en één compositie van gitarist Dan Nicholas, die ook verantwoordelijk is voor de titelsong van het album: Face The Music en het nummer Round and Round ….   Deze DVD is mooi gemaakt … drie nummers, behalve de Dan Nicholas compositie Keepers of the Flame ook het nummer Down Through The Years, een compositie van Clifford Jordan uit 1961 en het nummer One Flight Down, gecomponeerd door pianist Cedar Walton, beide uitgebracht op de Jazzland LP van het Clifford Jordan Quintet ( juni 1961).  Een DVD toegevoegd aan een audio-cd is op zich niks vreemds anno 2013, maar deze opnamen uit Dublin zijn gemaakt in zwart-wit en dat geeft perfect de sfeer van de muziek aan – de sfeer van een rokerige jazzclub uit de jaren vijftig - een tijd toen roken nog bij de gezonde gewoonten hoorde ( een tevreden roker ....), alleen mis ik de kringelende rook van een brandende sigaret tussen de lippen van de slagwerker, zoals de sfeerfoto’s van fotografen als Francis Wolff vaak typeren …. 

MY JAZZ LINKS: Equinox

Hans Koert
editor
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook ( group Keep it Swinging) of Twitter (#keepitswinging ) en/of vraag haar gratis maandelijkse nieuwsbrief.

Equinox, een enthousiaste groep musici uit Den Haag, debuteerde vijf jaar geleden met een opvallend album Here & Now; onlangs verscheen hun tweede: Face The Music met meer dan twaalf nummers jazz, die de sfeer van de jaren vijftig en zestig, de tijd van de beroemde Blue Notealbums, doet herleven - De bijgevoegde dvd brengt, als kers op de taart, beelden uit een mooi vastgelegd concert. Een CD-DVD die niet in je platenkast mag ontbreken..... 

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment