Wednesday, November 13, 2013

Fapy Lafertin-Lollo Meier Quartet: Jazz op een zondagmiddag

Boeiend  Django-concert in de Deventer regio
Kwartet Fapy Lafertin (met vooraf Quatre Tickets de Swing
George Lankester

Op 13 oktober j.l., een maand geleden, vonden  in Bathmen twee optredens plaats in het Hot Club genre. Hoofdmoot was het kwartet van de befaamde gitarist Fapy Lafertin met Lollo Meier en die gitaristen spelen niet vaak in deze regio. De organisatie was in handen van Swing4all die jazzconcerten houdt onder het motto Jazz on a Sunday afternoon.

Quatre Tickets de Swing: v.l.n.r.: Eric van Buijsen - Arthur Siero - Peter Swart en Georg Lankester (foto: Nic Gerretsen)
Ita van Dijk
(foto: Nic Gerretsen)
 In een volledig volle zaal trad eerst Quatre Tickets de Swing op, mijn swingkwartet, deze dag aangevuld met Ita van Dijk, zang. De formatie bestaat uit klarinet/sax, twee akoestische gitaren en bas. Het was een sfeervol optreden met veel Django composities, eerst instrumentaal, maar voor een groot deel ook met zang van Ita, bijv. in het Frans gezongen nummers zoals Ménilmontant en Domino. Het Parijs van de jaren ‘30/40 herleefde, wat overigens ook te horen is op de nieuwe cd  Swinging & Singing dit voorjaar uitgebracht.

Fapy Lafertin (foto: Nic Gerretsen)

Na de pauze kwamen de gitaarvirtuozen aan bod. Wat een muzikaliteit en wat een indrukwekkende improvisaties werden door het kwartet van Fapy Lafertin gebracht. Afwisselend waren er soli van Fapy en Lollo te beluisteren begeleid door een zeer swingende ritmegroep. Ook brachten ze bepaalde passages tweestemmig, met precies de juiste timing.

Lollo Meier (foto: Nic Gerretsen)

In de eerste set zaten enkele composities van Lollo, zoals bijv. Hondarribia en natuurlijk veel titels van plaatopnamen van Django Reinhardt uit de jaren ’30 waaronder Hungaria en Them There Eyes.

Kwartet Fapy Lafertin-Lollo Meier: v.l.n.r.: Henri Schuler - Lollo Meier - Bram van Es - Fapy Lafertin (foto: Nic Gerretsen)

Maar in de tweede set hoorde het publiek het prachtige Are You In The Mood en het vlotte Japanese Sandman, met als slot Fapy’s mooie compositie Plachterida (vlinder), schitterend gebracht.
Als toegift werd Les Yeux Noirs gespeeld in een verrassende versie nl. met een solo-intro van Fapy, later aangevuld met de andere musici van zijn kwartet. Het publiek genoot en geen wonder dat er staande ovaties waren voor dit kwartet. Dit was weer echt  zo’n concert dat je lang bijblijft!
Ter completering: Het kwartet Fapy Lafertin bestaat uit Fapy Lafertin en Lollo Meier sologitaar, Bram van Es ritmegitaar en Henry Schuler bas. (hun laatste cd is getiteld “Plachterida”). 

MY LINKEN: Jazz in België 
Georg Lankester
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook ( Keep it swinging group) of Twitter (#keepitswinging) en/of vraag de gratis nieuwsbrief.

Een maand geleden vond in Bathmen, een voorstad van Deventer, een uniek dubbelconcert plaats van het kwartet van Fapy Lafertin en Lollo Meier, met in het voorprogramma de hotclubformatie Quatre Tickets de Swing ( met zang van Ita van Dijk). Ondanks dat het concert alweer een maand geleden werd georganiseerd, wil Keep (it) Swinging graag een verslag van Georg Lankester over dit unieke gebeuren plaatsen.


 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

1 comment:

  1. Thanks, Georg, for this review of a succesfull concert by Quatre Tickets de Swing and the second part featuring Fapy and Lollo - I wish I could have attended the event.
    Jo

    ReplyDelete