Wednesday, February 20, 2013

Oscar Alemán in Brazilië: Les Loups (1927)

 Vroegste carriere van Oscar Alemán eindelijk boven water ...... Zijn optredens in Rio de Janeiro: 1927
Jørgen Larsen (vertaling: Hans Koert)

Oscar Aleman, de Argentijnse gitarist, die in de jaren dertig de Europese- en met name de Franse jazzwereld op de kop zette, is onlangs weer in het zonnetje gezet door de publicatie van een biografie Tributo a Oscar Alemán. 
Toch blijft de start van zijn carrière, als lid van Les Loups, een Hawaii duo, onderbelicht.  Dankzij  Jorge Carvalho de Mello kunnen we nu die beginjaren in Brazilië reconstrueren. 

Oscar Alemán in Brazilië: Les Loups (1926) (Nederlands) - Oscar Alemán in Brazil: Les Loups (1926) (Engels) - Oscar Alemán in Brazilië: Les Loups (1927) (Nederlands) - Oscar Alemán in Brazil: Les Loups (1927) (English) - Oscar in Rio de Janeiro (1926-1927) ( English)

Eerder plaatste ik een overzicht van Oscar's optredens in Brazilië in 1926 - vandaag is 1927 aan de beurt, het jaar waarin Les Loups terugkeerde uit Brazilië en in Buenos Aires debuteerde op plaat.

 Rio de Janeiro - jaren twintig. (Collectie Marcelo Almirante)

Het was een bijzonder jaar, 1927, voor de populaire Braziliaanse muziek, vanwege een gesponsorde wedstrijd tussen gitaristen uit Rio de Janeiro. Het Braziliaanse publiek werd warm gemaakt met propaganda en deze contest gaf de mogelijkheid voor jonge onbekende musici om de gevestigde orde uit te dagen ...... In deze spannende periode trad het Les Loups duo op in filmhuizen in Rio. Op 25 januari 1927 vinden we het duo met het Companhia Juvenal Fontes. Dan is het twee maanden stil rond Oscar Alemán en Gaston Bueno Lobo. In april zijn ze terug, nu in het Cine Teatro Glória waar ze op 18 en 19 april optreden. De critici waren vol lof over hun optreden: " Ze kregen een staande ovatie. De nummers gespeeld op akoestische gitaar door dit bijzondere duo waren meesterlijk". En het succes bleef, tijdens de zgn. Portugese week in het Cine Odeon, waar op 24 april Les Loups optrad., weer met andere artiesten  die voornamelijk Portugese fado's speelden. "Les Loups, twee bijzondere gitaristen, die voor de Company Tangara optraden, speelden ook enkele fados - geweldig!" lezen we in de pers.

 Cine Odeon - Rio de Janeiro ( jaren twintig)

In juli was er een optreden georganiseerd ter ere van het eerste Braziliaanse vliegtuig dar de Atlantische Oceaan overgestoken was. De show werd gehouden op 8 juli waarbij een scala aan artiesten aantrad, waaronder Les Loups. De ex-president van de republiek was bij het optreden aanwezig, waarbij hem een spectaculair toneel optreden werd voorgeschoteld, dat ook al op 21 juni was opgevoerd. Les Loups begeleidde enkele van de deelnemende acteurs.

 Rio Branco - Rio de Janeiro (jaren twintig)

Op 2 augustus is het tweetal terug in het Cine Theatro Central en blijft daar een maand, als onderdeel van een revue-optreden met acrobaten, dansers en tapdansers.
Op 15 augustus neemt Les Loups deel aan weer een belangrijke gebeurtenis in Rio, waar veel artiesten bij betrokken waren; festiviteiten rond de onthulling van een borstbeeld van J. Stampa. Les Loups speelde samen met verschillende bekende populaire Braziliaanse gitaristen van dat moment. Les Loups wordt het laatst genoemd in 1927 tijdens een privéparty op 29 september, waar het duo voor uitgenodigd was om te spelen.

 Hawayanita - Les Loups: hun debuut op grammofoonplaat (ca. 10 december 1927)

 Terug in Buenos Aires nemen ze hun eerste 78-toerenplaat op voor het Victor label, een tango getiteld Hawayanita en een wals Criolitta als Les Loups - Dúo de Guitarras Hawaianas - het begin van een vruchtbare periode als duo met een tiental platen, alle voor Victor. (vertaling: Hans Koert)

Meer artikelen (in het Engels) op de Oscar Alemán blog en info over Oscar's platen op de Oscar Aleman Discografie

Jørgen Larsen
keepswinging@live.nl
Volg Keep (it) Swinging via Facebook of bezoek haar Facebook pagina.  De maandelijkse nieuwsbrief is gratis. Meld je aan.

De eerste jaren van de carrière van Oscar Alemán, de Argentijnse gitarist, die in de jaren dertig de Europese- en met name de Franse jazzwereld op de kop zette, was altijd al een grijs gebied, totdat Jorge Carvalho de Mello de jaren 1926 en 1927 aan de hand van Braziliaanse bronnen onderzocht. In 1927 trad Les Loups,  Dúo de Guitarras Hawaianas zoals ze zichzelf noemden, vooral op in Rio de Janeiro, voordat ze eind 1927 hun eerste plaat opnamen in Buenos Aires.

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment