Saturday, February 9, 2013

Oscar Alemán in Brazilië: Les Loups (1926)


Onderzoek van Jorge Carvalho de Mello documenteert Les Loups' Braziliaanse beginjaren (1926)
Onbekende schakel in Oscar Alemán carrière belicht
  Jørgen Larsen ( vertaling: Hans Koert)


 Oscar Alemán ontmoette Gaston Bueno Lobo in 1924; hij was toen vijftien jaar. 
In het boek Tributo a Oscar Alemán citeert Guillermo Iacona een interview met Oscar, waarin hij die ontmoeting beschrijft: Un día vino un señor que se llamaba Gastón Bueno Lobo y me preguntó si queriá hacer un número con él. ( = Op een dag ontmoette in Gaston Bueno Lobo, die me vroeg bij hem te komen spelen). En ese momento comenzó mi vida, una más seria. Me dio una guitarra para que estudiara, pero él no venía a enseñarme porque trabajaba. ( = Dat moment was een keerpunt in mijn leven. Hij gaf me een gitaar, maar geen les, zodat ik zelf alles moest uitzoeken.). No tenia quién me enseñara.( = Ik kon niemand vragen hoe het moest). Entonces, de acuerdo con lo que yo sabía del cavaquinho, me las arreglé. (= Maar het lukte met wat ik al wist van het spelen op de cavaquinho). Pero la guitarra era mucho más difícil: era grande, había que abrir los dedos y yo tenía la mano chiquita. ( = Het spelen op de gitaar was veel moeilijker omdat ik mijn vingers meer moest spreiden en ik maar een kleine hand had.). Pero fui aprendiendo lo suficiente. (= Stap voor stap leerde ik spelen) (bron: Tributo a Oscar Alemán (Guillermo, José and Estanislao Iacona (oktober 2012)( blz 38 en 40.).

Oscar Alemán in Brazilië: Les Loups (1926) (Nederlands) - Oscar Alemán in Brazil: Les Loups (1926) (Engels) - Oscar Alemán in Brazilië: Les Loups (1927) (Nederlands) - Oscar Alemán in Brazil: Les Loups (1927) (English) - Oscar in Rio de Janeiro (1926-1927) ( English)

Het was bekend dat het duo Les Loups op tournee ging naar Brazilië, voordat het in 1927 in Buenos Aires (Argentinië) haar eerste platen maakte.  Het duo had zijn debuut als professioneel Hawaii-gitaar-duogroep in Rio de Janeiro in 1926, maar tot nu toe was dit alles wat we van deze Braziliaanse periode wisten .... Onlangs onderzocht Jorge Carvalho de Mello deze periode, zodat we nu meer informatie hebben.  •  Een paar jaar geleden (september, 2010) publiceerde de Mello zijn bevindingen in een blog en een paar maanden geleden (augustus 2012) voegde de Mello nieuwe informatie toe in een blog getiteld "A Temporada Do Duo Les Loups No Rio De Janeiro". Helaas is deze blog sinds kort van het internet verdwenen - gelukkig had ik er een kopie van gemaakt ( in het Portugees) zodat deze informatie niet verloren zou gaan, Dat is dan ook de belangrijkste reden dit onderwerp, bestudeerd door Jorge Carvalhe de Melo, hier nog een keer te plaatsen.   
De Mello baseerde zijn research over Les Loups in Rio op krantenbronnen, advertenties, verslagen van concerten en theaterprogramma's en affiches uit de periode 1926-1927.


 Zeldzame foto van Les Loups, voor het eerst gepubliceerd in het onlangs verschenen boek Tributo a Oscar Alemán ( foto verzameling Hernán Gaffet)

De eerste keer dat Les Loups genoemd wordt is 7 september 1926 in de theaterrubriek  van de Gazette, met als kop Duo havaiano:  Na verschillende theatervoorstellingen in Sao Paulo is het duo Les Loups nu in Rio de Janeiro. 
Deze twee buitengewone gitaristen zijn onze landgenoot Gaston Bueno Lobo en Oscar Moreira. In São Paulo, waar ze groot succes hadden, trad het duo op in een show in het Apollo voor de Braziliaanse Press Association. Binnenkort treden ze nu ook op in Rio. Opmerkelijk is dat het duo al genoemd wordt als Les Loups en blijkbaar al succesvol had opgetreden in São Paulo voordat ze in Rio de Janeiro waren - Het duo wordt omschreven als "twee bijzondere gitaristen" en hun show werd  "met groot succes" onthaald in het Apollo theater in São Paulo.  Verder onderzoek door de Mello wees uit dat dit optreden plaatsvond tussen 3 en 18 juni 1926 met de Company Brandão / Palmeirim in het Apollo theater. Na de optredens in São Paulo, kon de Mello aanvullen, lijkt het duo nog opgetreden te hebben in de stad Santos, voordat ze in Rio aankwamen.


Cine Theatro Central - anno nu (Rio de Janeiro)

In oktober 1926 speelt het duo in Rio in het Cine Theatro Central, samen met andere artiesten. Het theater is eigenlijk een filmhuis waar ook zowel live acts op het podium te volgen zijn, tegelijk met beelden op het filmdoek; iets wat gebruikelijk was in die dagen. Les Loups wordt aangekondigd voor 12, 16 en 17 oktober samen met revue-artiesten, acrobaten, een operazangeres en een act met honden. Op 15 oktober wordt het duo genoemd in een programma dat live op de lokale radio Radio Club wordt uitgezonden, aangekondigd als: Lichte muziek door het Radio Club orkest en Les Loups, guitarristas hawayanos. Op 20 oktober 1926 wordt Les Loups weer genoemd in een radio-uitzending. Op 26 oktober treden ze weer op, op het podium van het Cine Theatro Central, het laatste optreden van Les Loups in Rio in het jaar 1926 volgens het onderzoek van de Mello. (wordt vervolgd) (vertaling: Hans Koert)

Jørgen Larsen
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swingingblog via Facebook of vraag de gratis nieuwsbrief.

Dankzij het onderzoek van Jorge Carvalho de Mello, gepubliceerd in zijn blog A temporada do duo Les Loups no Rio de Janeiro, is een, tot nu toe onbekende schakel in de carrière van Oscar Alemán beschreven.  Jørgen Larsen belicht aan de hand van de Portugese tekst het jaar 1926 waarin Oscar Alemán met Gaston Bueno Lobo en hun Duo havaiano in Rio de Janeiro en São Paulo optraden.


 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment