Tuesday, January 22, 2013

Rein de Vries: Arm en Rijk


Arm en Rijk (1964) - de Nederlandse vertaling van Too Used Being With You; een bescheiden hitje voor Rein de Vries. 
Een singeltje, opgediept uit het columbarium van vergeten liedjes
Patrick van Griethuysen.

  • Zomaar wat platen uit de vergetelheid tevoorschijn gerukt. 

Een "zo-nu-en-dan" rubriekje, samengesteld door Patrick van Griethuysen.

In dit rubriekje breng ik eens wat gekrast en verstoft werk uit de vochtige muffe doos die in de kelderbox woont ten tonele. Kortom, vergeten oude meezingers die destijds succesvol waren maar op dit moment bijgezet zijn in het columbarium van vergeten liedjes.

 Speurende naar weer eens iets anders kleeft mijn blik ineens op een urntje met minder stof: 27 oktober 1964 staat erop, wel ja deze moest het dan maar worden ...... OEPS! na het openen schalt ineens als een "djinn" de stem van Rein de Vries door de kelder "Mijn Faaaaaaaaader was arm, de jouuuuuuuuuuuwe was rijk" Nu dat is schrikken dat kan ik je wel vertellen. 
  • Rein de Vries (1942) werd geboren op Java en bracht de eerste jaren van zijn leven door in een Jappenkamp. In 1950 kwam het gezin definitief in Den Haag wonen. Hij werd bij toeval "ontdekt" toen hij in de Studio zijn buurmeisje moest begeleiden tijdens een auditie. Omdat het allemaal lang duurde gingen ze zomaar wat spelen en zingen ....   Hij kreeg een platencontract en maakte in 1959 zijn eerste singeltje Blonde Baby Doll. Met het nummer Patsy had hij in 1965 en in 1977 een grote hit .... Arm en Rijk werd geen hit, wel het nummer op de B-kant Dear John, dat hij samen met Hetty de Vries, zijn echtgenote, aan de groep toevertrouwde.
En alsof dat nog niet erg genoeg is komen er, arm in arm, ook nog Skeeter Davis en Bobby Bare tevoorschijn "Too used being with you" fleemen ze! Nu ben ik verkocht!Het melodietje en de tekst zetten zich minstens voor de komende veertien dagen onaangenaam in mijn kop vast. Je kunt niet meer ophouden 't lamme ding te neurien! Jessis! Het is een echte onvervalste breinkraker! Iemand bij RCA had bedacht dat deze twee Country vertolkers wel eens een mooi duetalbum zouden kunnen gaan maken, en zo geschiedde. Er werd o.a. 'n single van getrokken waarbij "A Dear John Letter" als "A" kant en "Too used being with you" als "B" kant.


  • Skeeter Davis (1931-2004), echte naam Mary Frances Penick, startte haar carrière in the Davis Sisters. Ze behaalde verschillende grote hits, maar haalde met A Dear John Letter, gezongen samen met Bobby Bare , geen plaats in de Country Top 10. 


  • Bobby Bare, geboren in 1935, sleepte ook de ene hit na de andere voor RCA, Mercury en Columbia binnen. Hij schreef nog even geschiedenis doordat zijn compositie Things Change in de finale  wist te komen, waaruit de keuze gemaakt moest worden met welk lied Noorwegen (!) afgelopen jaar in Baku (Azerbeidzjaan) mocht meedoen in het Eurovisie Songfestival... Het bleef bij een derde plaats in de 2012 Melodi Gran Prix nationale Noorse finale.  


 Ferlin Husky (1925-2011) in de film Country Music on Broadway (1964)

A Dear John Letter kenden we al eerder en was in 1953 naar de top van de country chart gezongen door Ferlin Husky en Jean Shepar; Husky deed zijn tekst in verhaalvorm terwijl Jean zong. Maar hoger dan een vierde plaats in de pop chart kwam het niet. 

  • Ferlin Husky (1925-2011), was al een tijdje actief als zanger en entertainer, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij als soldaat bij de marine zat. In 1953 tekende ook hij een contract bij Capitol en na wat mislukte singeltjes, werd  A Dear John Letter samen met Jean Shepard een grote hit. Hij droeg pakken met glitter  geïnspireerd door de pakken ontworpen door de Joodse ex-bokser Nudie Cohen, waarop, als sprekend symbool, Husky-honden waren afgebeeld, refererend  uiteraard, aan Ferlin's familienaam. In 2010, een jaar voor zijn dood, werd hij "bijgezet" in the Country Music Hall of Fame, zo ongeveer het hoogste wat een Hillbilly- en country zanger kan bereiken.
In de Country Chart is A Dear John Letter maandenlang op nr 1 blijven staan. Overigens namen Husky en Shepard ook nog een antwoord op de Dear John Letter op wat als titel kreeg "Forgive me John" - Maar daarover nu genoeg. 

Luister maar eens naar A Dear John Letter gezongen door Ferlin Husky en Jean Shepard.


  • Jean Shepard (1933) tekende meteen nadat ze examen gedaan had op haar high school een contract met Capitol. Ze speelde bas in een all-girl band, the Melody Ranch Girls en scoorde op 21-jarige leeftijd haar eerste hit samen met Ferlin Husky met het nummer A Dear John Letter.  Het nummer werd een hit, een million seller, in 1953.  Ook zij maakte carriere met nog heel wat populaire platen. Ook zij werd, net als Ferlin Husky in 2011 bijgezet in  the Country Music Hall of Fame
We hadden het over "Too used being with you" een tranentrekker van de eerste orde en gecomponeerd door J. Rhodes en D. Carter. Wie zich achter deze namen schuil houden is mij niet bekend. Tja, en dan moest het er nu maar eens van komen: Rein de Vries" - Nederlandse versie van Too Used Being With You met de mooie titel "Arm en Rijk" - Nederlandse tekst van P. Cirkel wie dat dan wel mag zijn. 

Luister maar eens naar een fragment van Arm en Rijk, gezongen door Rein de Vries


Als saillant detail hebben sommige singles een vertaling van A Dear John letter op de "B" kant, gezongen en gesproken door Rein en zijn echtgenote.

Arm en Rijk - Rein de Vries (Fontana)

Vreemd genoeg kwam het nummer enige weken in de top 40 terecht waarna het roemloos in de vergeet-urn terecht kwam. 
Maar goed, wat vertelde de Amerikaanse tekst ons eigenlijk? Welnu:
  •  Hmmmmmmmmmmmmmmmm, Too used to that certain someone to offer my love to anyone new. My excuse for not wanting no one too used to being with you. When you lose a true love you treasure other affairs are just to pass time. You find a kiss just a cheap imitation the love they offer's not real genuine. Some other's arms may hold and caress you and some other's lips may burn on my own. While my eyes are filled with their beauty my heart inside will be crying alone. Too used to be etc.Hmmmmmmmmmmmmmmmm.


Skeeter Davis & Bobby Dare - A Dear John Letter - Too Used To Being With You (RCA Victor)

 Nu, dat is het dan eigenlijk. Het gaat niet echt om de tekst maar wel om het uitermate irritante muziekdeuntje wat de tekst begeleid.

Wel super "slick" gecomponeerd met weerhaakjes inclusief om het maar goed vast in de kop te zetten. Overigens M'neer of Mevr. P. Cirkel kon er ook wat van: Lees maar eens mee: 
  • Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm, Ik wou je niet aan me binden. Mijn vader was arm de jouwe was rijk. Ik deed of ik je niet minde wij zijn helaas niet gelijk. Jij was steeds de zon in mijn leven wij waren saam gelukkig als paar al wat je had dat had jij willen geven. Maar toch moesten wij helaas van elkaar. Ik was niet van stand en voelde jouw zorgen en zei je dan niets en hield je van mij. Toch dacht jij wel aan later aan morgen. En ik deed alsof en liet je weer vrij. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm. 
Ook niet echt een spannende tekst, tamelijk "hand-tam". Eigenlijk geen wonder dat het nooit wat geworden is. Okay, dop er weer op, wegzetten en nooit meer naar kijken. (Waarvan acte)

Patrick van Griethuysen
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag de gratis nieuwsbrief.


Speurende naar weer eens iets anders kleeft mijn blik ineens op een urntje met minder stof 27 oktober 1964 staat erop, welja deze moest het dan maar worden ...... OEPS! na het openen schalt ineens als een "Djinn" de stem van Rein de Vries door de kelder "Mijn Faaaaaaaaader was arm, de jouuuuuuuuuuuwe was rijk" Nu dat is schrikken dat kan ik je wel vertellen. En alsof dat nog niet erg genoeg is komen er arm in arm ook nog Skeeter Davis en Bobby Bare tevoorschijn "Too used being with you" fleemen ze! Nu ben ik verkocht! In dit rubriekje breng ik eens wat gekrast en verstoft werk uit de vochtige muffe doos die in de kelderbox woont, ten tonele. Kortom, vergeten oude meezingers die destijds succesvol waren maar op dit moment bijgezet zijn in het columbarium van vergeten liedjes - en daar moeten ze voorlopig maar blijven!


 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment