Wednesday, January 9, 2013

Eerbetoon aan Oscar Alemán

 Tributo a Oscar Alemán - Guillermo, José & Estanislao Iacona
Het levenswerk van de onlangs overleden Guillermo Iacona gepubliceerd. 
Hans Koert

Afgelopen maand publiceerden José & Estanislao Iacona het levenswerk van hun onlangs overleden vader, gewijd aan de Argentijnse gitarist, die mateloos populair was in zijn vaderland tijdens de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw.  Het boek Tributo a Oscar Alemán is uitgebracht door Whitefly en de teksten zijn zowel in het Spaans, Engels en het Frans.

Tributo a Oscar Alemán ( español)  - Tribute to Oscar Alemán (English) - Eerbetoon aan Oscar Alemán (Nederlands)


 Het boek ( ISBN 978-987-23688-4-5)

Het boek bevat zes hoofdstukken, die alle de muzikale carrière van Oscar Alemán belichten – vanaf de tijd dat hij als zesjarige moest dansen en zingen in de familieband Los Moreira; over zijn nauwe relatie met Gaston Bueno Lobo ( als het duo Les Loups en Trio Victor); zijn Europese jaren met o.a. de Baker Boys en zijn overhaaste vertrek terug naar Argentinië toen hier de Tweede Wereldoorlog uitbrak, waar hij met zijn muziek een grote populariteit opbouwde, die duurde tot eind jaren vijftig.
 Dat hoofdstuk is veelzeggend getiteld Del estrellato al abismo ( =  Van komeet tot gevallen ster) (Vrije vertaling). In hoofdstuk 5 worden de twee laatste decennia van zijn leven behandeld, waarbij hij Renacer de las cenizas, “uit de as herrees” …. waar de schrijvers aan toevoegen … algo que El Negro conocia a la perfecciónIets waar El Negro ruim ervaring mee had.  Guillermo Iacona, die zijn herinneringen aan Oscar Alemán opschreef, heeft Oscar die jaren goed gekend. Hoofdstuk zes gaat over die periode waarin Guillermo Oscar Alemán ontmoette en muzieklessen van hem kreeg. Ook speelde hij drie keer met Oscar, iets waar hij mateloos trots op was. Het boek eindigt met het verhaal van de carrière van Oscar’s kleindochter Jorgelina Alemán, die in de voetsporen van haar muzikale opa gestapt is …. Het boek bevat een discografie en een lijst met films waar Oscar in optrad.


 Guillermo Iaconna met zijn Repiso-gitaar (Iacona archief)

Guillermo José Iaconna begon pas een paar jaar geleden aan zijn eerbetoon aan Oscar Alemán. Over die periode waarin hij bij Oscar les had en mee mocht spelen tijdens optredens in bijvoorbeeld het Santa Maria del Buen Ayre theater, graag en zeer enthousiast in zijn mailtjes vertelde.


 Een jonge Oscar Alemán

Een boek maken over deze periode beschouwde hij als een droom en regelmatig werd ik op de hoogte gehouden over zijn gesprekken met Jorgelina Alemán, Oscar’s kleindochter en Oscar's weduwe Carmen Vallejo. Zij omschrijft Guillermo als volg: El era música  (= Hij was één en al muziek). Jorgelina herinnert Guillermo als …  una persona de una gran calidad humana, quien de algún modo quedó cautivado por el artista y el ser, de una sensibilidad única, que era mi abuelo. (  Een geweldig mens, die helemaal weg was van mijn grootvader, als mens en als artiest. )
 Guillermo overleed voor het boek af was, voordat hij zijn droom in vervulling zag gaan, maar gelukkig werkte hij op het laatst nauw samen met zijn zonen José en Estanislao, die het levenswerk van hun vader afmaakten. Het boek kon alleen gepubliceerd worden dankzij de persoonlijke steun van de gouverneur van de provincie Chaco waar Oscar meer dan een eeuw geleden geboren werd.


 Oscar Alemán

Het boek is een fraai exemplaar geworden – een coffee-table book haast, met tientallen zeldzame, maar mooi afgedrukte zwart-wit foto’s en alleen daarom al is dit boek de moeite waard. De bladspiegel is in drieën verdeeld, zodat op elke pagina de tekst in het Spaans, Engels en het Frans gedrukt is …….. waardoor het voor veel fans van over de hele wereld gemakkelijk toegankelijk is en zal dan ook vooral in Argentinië als Europa zijn weg vinden.


 Oscar Alemán in de jaren zeventig.(Archief Editorial Atlantico)

Ik hoop de komende maanden regelmatig in de Oscar Aleman blog reelmatig aandacht aan dit boek te kunnen geven ……… Tributo a Oscar Alemán …. Een must voor elke Alemán fan ……….  Het boek kan besteld worden op hun website

Hans Koert
oscaraleman@live.nl
keepswinging@live.nl
De Keep (it) Swinging blog is te volgen via Facebook of vraag de gratis nieuwsbrief aan.

Guillermo Iacona kreeg in de jaren zestig gitaarlessen van Oscar Alemán en mocht drie maal met hem optreden in het Santa Maria del Buen Ayre Theater in Buenos Aires. Ze werden goede vrienden. Guillermo's droom was, om een boek over zijn idool te maken, zijn herinneringen aan deze grote Argentijnse gitarist en entertainer te delen met anderen. Hij hield me vanaf de eerste dag per e-mail op de hoogte van de gesprekken met de weduwe van Alemán, Carmen Vallejo en zijn kleindochter Jorgelina Alemán ..... Helaas heeft Guillermo de publicatie van zijn levenswerk niet meer mee kunnen maken - dankzij zijn twee zonen José en Estamislao Iacona en de gouverneur van de provincie waar Oscar geboren werd, is dit prachtig geïllustreerde boek nu uitgebracht.

 Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment