Thursday, July 26, 2012

Stanley Kilarr: Een onvergetelijk verzamelaar

 Sommige ontmoetingen blijven je bij.....  en jij bent één van die mensen die ik nooit zal vergeten .... ( bron: Stanley Kilarr - Rar(e)-Art's Records)
Patrick van Griethuysen.


 
Als jong volwassene raakte Patrick van Griethuysen in de ban van de muziek en tijdens een vakantiebaantje in London bij Foyles Bookstore raakte hij gefascineerd door de Western Swing.  Weer thuis in Den Haag kocht hij, per post, zijn eerste lp's van het Rar-Art's Records label ..... ( later zou er een -e- bij komen: Rare-Art's Records), hetgeen leidde tot een lang-jarige correspondentie met oprichter Stanley Floyd Kilarr. In het eerste deel Real Western Swing: Mijn eerste kennismaking vertelt Patrick over deze episode.  In het tweede deel van dit tweeluik meer over zijn ontmoeting met Stanley Kilarr ( Hans Koert ).

 Stanley Floyd Kilarr ( 1915-1995) ( foto: Patrick van Griethuysen archief)

Nadat mijn grootvader overleden was kwam er uit zijn boedel een heel oud fotoalbum van zijn familie tevoorschijn met tientallen foto's van zijn voorouders waaronder enige kiekjes van een broer van grootvaders vader die naar Amerika was geëmigreerd ......! Genealogie is het woord dat wordt gebruikt door mensen die hun voorouders gaan onderzoeken - stamboomkundigen - genealogen dus.

Het huis van Stanley Kilarr in Klamath-Falls.  In de deur: Stanley Kilarr ( foto: Patrick van Griethuysen archief)

Bij nader onderzoek bleek volgens een telefoonboek in Oregon een wasserette en stomerij te zijn in ...... jawel Klamath-Falls met de eigenaar, Van Griethuysen, die na verder onderzoek een achterneef van mijn vader bleek te zijn. Bestaat toeval? Na enige tijd te hebben gecorrespondeerd besloten mijn ouders en ik om de Amerikaanse familie eens te gaan bezoeken en natuurlijk ook Stanley Kilarr de eigenaar van "Rare Arts" records met een bezoek te vereren.

Het vervallen huis van Stanley Kilarr, volgestouwd met stapels lp's, 78-toeren en gramofoons ( ( foto: Patrick van Griethuysen archief)

 Een stuk verwilderde grond met daarop een tamelijk vervallen scheefstaand wit geschilderd houten huis, oude lappen aan de binnenkant van de ramen die als gordijnen dienst deden. Wij keken elkaar eens aan - bij wat voor zonderling zijn we nu aangeland? Stanley (of Uncle Sax zoals zijn familie hem noemde) bleek een reuze aardig bolrond mannetje te zijn van een jaar of zestig die heel enthousiast op ons bezoek reageerde. Wij werden alle drie spontaan gekust en moesten direct in de keuken plaatsnemen waar een houtgestookt fornuis voor enige warmte zorgde en waar een ketel met oude koffie op stond te borrelen.

Een achternicht van Uncle Sax stuurde me, naar aanleiding van deze bijdrage op de Keep (it) Swinging blog, een home-video op, die een mooi beeld geeft van de wereld van Stanley Kilarr.


Ondanks de technische onvolkomendheden van het filmpje toch een prachtig document.


 Patrick ( rechts) samen met Stanley Kilarr in zijn "museum" ( foto: Patrick van Griethuysen archief)

Wij begrepen nu waarom het huis er aan de buitenkant er zo scheefgezakt uitzag, overal, waar dan ook, stonden stapels en stapels LP's, 78 toeren platen en ronde doosjes met Blue Amberol muziekwasrollen opgestapeld. En een paadje om door het huis te lopen tussen de hoog opgestapelde platen door.
Onder de platen herkende je hier en daar nog een meubelstuk. Maar een ongeorganiseerd zooitje was het niet. Stanley wist precies waar alles stond. Mijn verzoek om een bepaalde LP van Marvin Rainwater te mogen zien - zeker niet de bekendste - toverde hij zomaar uit een stapel tevoorschijn. Hieronder, ter afwisseling, een heerlijk gedateerd fragment van een optreden op de Britse televisie van deze vergeten Amerikaanse zanger: Marvin Rainwater

 Marvin Rainwater had eind jaren vijftig een aantal hitjes en trad meestal op gekleed als cowboy.

 Stanley Floyd Kilar"r tussen zijn verzameling ( foto: Patrick van Griethuysen archief)

 Stanley blijkt destijds in Amerika een bekende radio persoonlijkheid te zijn geweest; was veteraan tijdens de Tweede Werreldoorlog; gaf gastcolleges over Western Music aan universiteiten; was croupier bij een casino in Reno Nevada en was heel eventjes te zien in de film The Misfits met James Dean en Marilyn Monroe.
Geniet van de trailer van deze film The Misfits uit 1961 waarin zowel Clark Gable als Marilyn Monroe voor het laatst op het witte doek te zien waren .....,


Zelf had Stanley een 8mm filmcameraatje achter de hand waarmee hij 47 minuten achter de schermen opnamen van The Misfist filmde.
In het filmpje waren beelden te zien van Clark Gable, gemaakt een paar dagen voordat hij zou overlijden aan een hartaanval en een ontspannen Marilyn Monroe, die haar kapsel laat bijwerken en die een kop koffie vastpakt. Ook zij zou een paar jaar later op 36-jarige leeftijd overlijden. Overigens zijn die filmpjes na Stanley's overlijden in 2008 door zijn nicht bij een veilinghuis verkocht voor de lieve duit van 60.000 US dollars!

 Promotiefoto ( foto: Patrick van Griethuysen archief)

Een onwaar verhaal over Stanley deed de ronde na zijn dood; er werd namelijk verteld dat zijn huis met alle platen erin door zijn erven aan een sloper werd verkocht die het hele zwikje met de bulldozer met de grond gelijk maakte.

Het graf van Stanley Floyd Kilarr op de Mt. Calvary Catholic Cemetry in Klamath Falls (Or) ( foto: Findagrave.com)

Gelukkig is dat verhaal onjuist want zijn nicht en haar man Frank Hasy lieten speciaal aan hun huis in de plaats Sparks (Nevada) een grote extra ruimte bouwen voor Stanley's collectie. Na het overlijden van Frank Hasy hadden zijn erven geen belangstelling en is de complete verzameling verkocht. Stanley Kilarr overleed te midden van zijn verzameling thuis in Klamath Falls (Or) USA op 5 januari 1995 bijna tachtig jaar oud. Waar de collectie op dit moment is, is onbekend, maar ik zou wel willen weten of de collectie nog ergens bestaat en waar deze zich bevindt.

Patrick van Griethuysen
keepswinging@live.nl
Word lid van de Facebook group Keep (it) Swinging ( inloggen) en blijf op de hoogte van nieuwe Keep (it) Swinging bijdragen.

Als jong volwassene raakte Patrick van Griethuysen in de ban van de muziek en tijdens een vakantiebaantje in London bij Foyles Bookstore ontdekte hij de Western Swing. Terug in Den Haag kocht hij, per post, zijn eerste lp's van het Rar-Art's Records label ..... ( later zou er een -e- bij komen: Rare-Art's Records), hetgeen leidde tot een lang-jarige correspondentie met oprichter Stanley Kilarr. Begin jaren zeventig bezoekt Patrick zijn pen palSommige ontmoetingen blijven je bij.....  en jij bent één van die mensen die ik nooit zal vergeten .... (Stanley Kilarr) 

Retrospect Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment