Monday, July 2, 2012

The Making of ...... Losse Eindjes: Leola Felton

 Op zoek naar een naald in een hooiberg
Wie was Leola Felton?
Hans Koert

The making of ..... loose ends (Engels) | The making of ... losse eindjes: Leola Felton (Nederlands)

In de zomer van 2011 verscheen de laatste dubbel-cd uit de serie The Complete Hit of the Week Recordings op het Amerikaanse Archeophone label - de kroon op 20 jaar verzamelen en onderzoek. Behalve de gewone wekelijkse Hit of the Weekuitgaven kwamen er ook allerlei "nieuwe" reclame- en promotieplaatjes boven water, die onbekend waren ......  De informatie over de musici op deze plaatjes was vaak spaarzaam of ontbrak soms in zijn geheel, waardoor er een aantal open eindjes waren ....... In de maandelijkse terugblik op dit project deze keer op zoek naar zo'n  .... los eindje. 

Hoes van een Hit of the Weekplaat die verwijst naar The Paull Sisters: Maar wsie waren deze  Paull Sisters? ( verzameling: Hans Koert )

Dankzij onderzoek konden we soms de speld in een hooiberg vinden, zoals bij The Paull Sisters, een zanggroep die alleen genoemd werd op de hoes van een Hit of the Week plaat, maar wie was Leola Felton? Hoe zag ze er uit?
 Julia en Ruth Brock ( als: Julia Paull and Ruth Paull: The Paull Sisters) ( Hans Koert archief)

Dankzij Bill Schoerner, lukte het om de leden van het mysterieuze zanggroepje The Paull Sisters te identificeren: Julia en Ruth Paull . Een paar maanden later kreeg ik een mailtje van Judye Talbot, de dochter van Julia. Ze vertelde me dat haar moeder onlangs was gestorven, op 104 jarige leeftijd.  Judye vertelde me dat ze eigenlijk Julia en Ruth Brock heetten, maar dat ze zich niet The Brock Sisters noemden, wat uiteraard meer voor de hand zou liggen, om verwarring met de meer populaire Brox Sisters te voorkomen. Hoewel ze bij Paul Whiteman gezongen hebben, refereert Paull niet naar de voornaam van de grote orkestleider, aangezien ze zich al Paull Sisters noemden voordat ze bij Whiteman zongen. Ze voegden, vertelde Judye, expres een l (= el) toe aan Paul om verwarring met de voornaam te voorkomen.  
De labelloze kartonnen Duriumplaat, waarschijnlijk gepubliceerd voor de Connie's Inn (NYC) of als privéplaat voor Leola Felton. ( foto: Russ Shore)

Een flink aantal jaren geleden ontving ik van Russ Shore een kopie van een gelegenheidsopname, mogelijk een promotieplaat, zonder label informatie, waarop een live-opname stond  van een pianist Leola Felton, die het nummer St. Louis Blues speelt in de Connie's Inn (New York City).  Deze club was begin jaren dertig gevestigd aan de 2221 Seventh Avenue / West 131st Street in New York City, vlak naar het Lafayette Theatre. Deze club, opgericht door Jack Goldberg als The Shuffle Inn begin jaren twintig, was een club waar, in 1930, grote orkesten als die van Fletcher Henderson speelden. Vanuit de club werden ook live-programma's uitgezonden door WBC radio, dus mogelijk is de live-opname op de kartonnen duriumplaat daarvan een fragment. Op de plaat is een gesproken introductie, waarop de aankondiger zegt: We bring you Leola Fenton from Connie’s Inn and this time she’s going to play for you her favorite number the St. Louis Blues, waarna er een piano-uitvoering komt van de St. Louis Blues;

 Connie's Inn  aan de 2221 Seventh Avenue at West 131st Street - New York City ( foto: nycago.org)

De gesproken informatie wijst er op, dat het hier mogelijk om een promotieplaat gaat. Soms kon je in een club als aandenken een opname van de artiest die je had horen spelen meenemen - soms ook werden promotieplaatjes uitgedeeld. Durium maakte zo bijvoorbeeld herinneringsplaatjes voor een Trans-Atlantisch cruise. Het feit dat er geen gedrukte informatie op het label staat, zou weer kunnen wijzen op een test- of privéplaat ...... De aankondiging suggereert dat er hier sprake is van nog een eerder opgenomen plaat .........: die is nog steeds zoek en de inhoud onbekend. Het nummer van Leola Felotn - St. Louis blues is (als laatste nummer) terecht gekomen op de 2de dubbel-cd in de serie The Complete Hit of the Week Recordings (Arch 3003)

Interieur Connie's Inn ( foto: nycago.org)

Wie was die Leola Felton?  Een zoektocht door mijn handboeken en internet leverde jaren geleden geen informatie - ze bleef anoniem en gezichtsloos. Een paar weken geleden mailde Chris Smith me en stuurde me een kopie van de zgn. Trenton directory, uit 1926, een lijst waarop alle ingezetenen van de stad Trenton (NJ) opgesomd worden met naam, beroep en adres. Daarop vinden we: Leola Felton - pianist - a res(ident) - 249 North Willow.  Natuurlijk is het geen bewijs dat deze Leola onze Leola is uit de Connie's Inn, maar wellicht geeft dit een opening om verdere informatie boven water te krijgen. Ik vond verder nog wat informatie, waaruit zou blijken dat Leola Felton een eigen orkest had, the Troubadours ( Trenton Evening Times) en in en andere krant uit de jaren twintig wordt ze genoemd als begeleidster uit Madison ( Jersey Journal ): Miss Leola Felton, of Madison, accompanist.


Fragment uit de Trenton (NJ) Directory (1926) ( Chris Smith archief)

Ik hoop op informatie uit, m.n. de VS, om in ieder geval iets meer over deze Leola Felton te vinden, die begin jaren dertig piano speelde in de Connie's Inn en het zou natuurlijk mooi zijn als ook haar eerdere opnamen voor Durium boven water kwamen en wie weet een foto van haarzelf of haar band ............ in de hoop weer een puzzelstukje te kunnen toevoegen aan de puzzel.


PDeel van een advertentie of artikel in de Jersey Journal (Hans Koert archief) 

Het zou mooi zijn als, dankzij het Hit of the Week-Durium project, Leola Felton een gezicht zou kunnen krijgen - informatie over haar carriere en, wie weet, komt ook haar eerdere opname voor Durium op deze manier boven water ....... Wie informatie heeft, foto's of mensen in de VS kent die wellicht die gegevens boven water kunnen halen ( The making of .... Loose ends) aarzel niet om contact op te nemen - uiteindelijk zijn Julia en Ruth ook weer tot leven gewekt ......  hitoftheweek@live.nl

Hans Koert
samensteller van the Hit of the Week-Durium discographies
Twitter: #hitoftheweek  Facebook group Keep (it) Swinging
 (inloggen)
Tijdens het samenstellen van de Hit of the Week-Durium discography kwamen er een flink aantal tot nu toe onbekende promotie- en gelegenheidsuitgaven te voorschijn. Soms verkochten clubs plaatjes ter herinnering aan de artiest die ze hadden zien optreden. Eén zo'n onbekend plaatje bevat een live-opname van pianist Leola Felton, die klaarblijkelijk optrad in de Connie's Inn in New York City begin jaren dertig - maar ... wie was zij? Zo zou ze hebben kunnen wonen in Trenton NJ, waar haar naam in 1926 op een adressenlijst voorkomt, of de Leola uit Madison, die blijkbaar als begeleidster optrad of zelfs een band had: the Troubadours.  Is er iemand die aanvullende informatie bezit over deze, tot nu toe, gezichtsloze Leola Felton?

No comments:

Post a Comment