Thursday, July 19, 2012

Heruitgebracht: Fapy Lafertin & Le Jazz 94-96

 FAPY LAFERTIN: schatbewaarder van Django's muzikale nalatenschap.
Fapy's muziek is uniek en nooit een kopie van hoe Django het speelde (citaat: Micael Dregni)
Hans Koert

Lafertin & Le Jazz 94-96 recordings reissued (English) | Heruitgebracht: Lafertin & Le Jazz 94-96 ( Nederlands) 

In de jaren negentig van de vorige eeuw speelde Fapy Lafertin met de toen pas opgerichte Engelse Hot Club band Le Jazz en nam twee platen met ze op: Swing Guitars (1994) en Hungaria (1996). Onlangs zijn deze twee platen opnieuw geremastered en heruitgebracht in een 2cd album ( met een achttal eerder onuitgebrachte titels) door LeJazzetal, getiteld: Lafertin - Le Jazz 94-96 - the recordings.  (LJCD13)

Fapy Lafertin ( foto: Marilyn Du Mars)

Fapy Lafertin werd geboren in Courtaie (Belgium) in 1950. Hij groeide op in een zigeunerkamp en ontwikkelde zich tot een begenadigd gitarist, die speelde in de stijl van Django Reinhardt. Het verhaal gaat, dat de zigeunerband van Bamboula Ferret op een dag in 1965 optrad in het café van Emiel de Cauter in Sint Martens Latem, De Klokkeput.
Zijn zoon, Koen, even oud als Fapy ( ze schelen slechts één dag in leeftijd), die ook geboeid was door deze Hot Club klanken raakte gefascineerd door die 13-jarige knaap in het publiek, die zo goed gitaar kon spelen. Fapy, een neef van Bamboula Ferret, speelde toen al geweldig goed gitaar en samen met Koen kwam hij terecht in de band van Piotto Limberger en zo'n tien jaar na hun eerste ontmoeting, richtten ze een eigen band op, met o.a. Michel Verstraeten op bas en Jeff C. Wickle op ritmegitaar. De groep kreeg de naam Waso, naar Koen's driejaar oude zoon .... die nu ook gitarist en beeldend kunstenaar is ..........
Waso's eerste opnamen werden uitgebracht op een lp, getiteld Live at Gringo's, april 1976

 Lafertin &  Le Jazz (v.l.n.r.: Steve Elsworth - Dave Kelbie - Tony Bevir - Pete Finch - Lance Andrews ( opnameleider) en Fapy Lafertin (ca. 1996)) ( foto: Marilyn Du Mars)

Waso is uitgegroeid tot een begrip en werd één van de leidinggevende Hot Club bands in West Europa. In 1987 nodigde de Concorde Club in Eastleigh (bij Southampton) de nieuw opgerichte groep Britse groep Quartet Le Jazz uit voor een optreden. De groep bestond uit Steve Elsworth op viool, Dave Kelbie en Pete Finch op gitaar en Tony Bevir op bas - de Nederlandse gitarist Fapy Lafertin werd uitgenodigd om als gastspeler op te treden. De groep was pas opgericht in 1986 door Pete Finch en Steve Elsworth, en later uitgebreid met de twee anderen tot een kwartet. De samenwerking met Fapy pakte goed uit - ze speelden zo'n tien jaar regelmatig samen. Het pas opgerichte platenlabel Lejazzetal nam twee platen met hen op: Fapy Lafertin & Le Jazz: Swing Guitars (opgenomen rond 1995) en Hungaria (augustus 1996). Beide albums zijn nu opnieuw uitgebracht.

Lafertin Le Jazz 94-96 - The Recordings. ( LJCD13)

Lejazzetal nam zo'n 35 nummers op, die nu te vinden zijn op de dubbel-cd. Een achttal zijn nooit eerder uigebracht. De meeste titels passen in het Hot Club repertoire, zoals de beide titelnummers Swing Guitars en Hungaria en nummers als Minor Swing, Que reste I'll de nos amours en Songe d'Automne, nummers die elke Django-fiel kent; het mooie Songe d'Automne nam Django op in mei 1947 en Hungaria is een compositie uit Django's vooroorlogste periode ( 1939).
Le Jazz (1990): v.l.n.r. Steve Elsworth - Tony Bevir - Dave Kelbie en Pete Finch ( foto: Bob Whitfield)

Op het tweede album speelt Bob Wilber meee als gastsolist. klarinettist Bob Wilber was een leerling van Sidney Bechet en speelde twee keer met Django zelf; één keer tijdens een privéparty op oudejaarsavond 1947 toen Django op uitnodiging van Duke Ellington in de States was beland.  Bob is te horen op drie nummers: Songe D'Automne, Swing 42 en Stockholm.
Bob Wilber en Fapy Lafertin (1996) ( foto: Marilyn Du Mars)

Je vindt hierbij een filmfragment gemaakt tijdens de opname in 1996 door Fapy Lafertin van het nummer Hungaria ( 20 augustus 1996) Fapy's music is never a copy of Django's musical legacy - he moved beyond Gypsy jazz, also playing Portuguese fado and Gitano flamenco. ( Uitspraak: Michael Dregni in Gypsy Jazz)

 Fapy Lafertin ( in Dongen (The Netherlands) (november 2010) (photo courtesy: Hans Koert)

Deze heruitgave zal voor veel Hot Club liefhebbers een schot in de roos zijn aangezien de oorspronkelijke cd's al lang uitverkocht zijn ...... Deze dubbelcd kan besteld worden op de website van Lejazzetal 

Hopelijk zal het ook veel jonge fans interesseren voor het geluid van Fapy Lafertin.  Ik hoorde Fapy een aantal jaar geleden voor het eerst tijdens een concert in Oosterhout ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Django Reinhardt, samen met Koen de Cauter overigens, en ik was verrast door zijn  authentieke spel ........ Fapy Lafertin - een groot inspirator voor al die gitaristen en liefhebbers, die nog dagelijks genieten van Django's muzikale erfenis.

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Facebook group: Keep (it) Swinging ( log in)

Eén van de meest belangrijke gitaristen uit de school van Django Reinhardt, één van de schatbewaarders van zijn nalatenschap, is ongetwijfeld Fapy Lafertin. In de jaren negentig trad hij op met de jonge Britse band Le Jazz. Ze waren op allerlei Europese podia te vinden en maakten twee platen, die nu heruitgebracht zijn: Swing Guitars en Hungaria.

Retrospect Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment