Tuesday, August 28, 2012

Mike del Ferro - ontdekkingsreiziger: The Journey

Verre oorden en vreemde culturen inspiratiebron
 Challenge Records lanceert Mike del Ferro met cd-serie: The Journey.
Hans KoertMike del Ferro – jazz pianist, wil, denk ik, het liefst omschreven worden als een wereldburgereen cosmopoliet pur sang …. Als je zijn agenda bekijkt,  snap je waarom ….. De komende weken ( september 2012) speelt hij in Moldavië, Amsterdam en Malta om zich daarna weer snel de koffers te pakken om af te reizen naar het Caribbean Jazz festival op Aruba.

Mike del Ferro (© Challenge records - foto: Hans Speekenbrink)

Mike del Ferro groeide op in een muzikaal gezin. Vader was een gevierd operazanger en inspireerde Mike om klassiek piano te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens een concert van Oscar Peterson, die hij thuis moeiteloos naspeelde, ging hij zich interesseren voor jazz en dankzij Jerry van Rooyen (1928-2009), de bekende trompettist, componist en bandleider en pianist Henk Elkerbout studeerde hij tenslotte cum laude af aan het conservatorium in de Hedendaagse Muziek.

 Jeroen Vierdag ( foto: Hans Koert)

Sinds die tijd gaat het goed met Mike en ontwikkelde hij zich tot een veel gevraagd pianist. Hij wint prijs na prijs. Met het nummer China Air maakt hij in 1989 bij de band Future Shock zijn plaatdebuut. In februari 1994 neemt hij voor het eerst op onder eigen naam met het Del Ferro / Overwater / Paeffgen Trio – het begin van een hele serie eigen cd’s.  Onlangs tekende Mike del Ferro een contract bij Challenge Records voor een serie van zo’n twaalf cd’s, waarvan The Journey de eerste is – de opener ……

 The Journey - Mike del Ferro (Challenge Records CR73321)

Dit eerste album heet The Journey en dat wordt ook de naam van de serie. Op de openingsplaat presenteert hij zijn nieuwe trio, waarbij hij zelf achter de piano kruipt, met de jonge veelbelovende bassist Jeroen Vierdag en de ervaren slagwerker, die al in de jaren zeventig met Philip Catherine, Richard Rousselet en Marc Moulin optrad, Bruno Castellucci

 Mike del Ferro (© Challenge records - foto: Hans Speekenbrink)

In navolging van Brad Mehldau, die een serie succesvolle cd’s uitbracht onder de naam The Art of the Trio, wil Mike del Ferro in een eigen serie zijn ervaringen en inspiraties vastleggen, die hij de afgelopen jaren in bijna 100 verschillende landen opdeed …. Als een echte ontdekkingsreiziger houdt hij trots bij in hoeveel landen hij al voet aan de grond zette en bijna overal speelde hij met lokale musici, die hun eigen muziekcultuur meebrachten.  Deze inspiraties lagen ten grondslag voor zijn nieuwe serie cd’s en deze eerste cd, The Journey, wil daarvan een voorproefje zijn.

Bruno Castellucci ( foto: Hans Koert)

The Journey, letterlijk De Reis, bevat zo’n 14-tal nummers, waarvan er vier van eigen hand zijn (Miron – Idrobas – E-Ballad en Brazilian Exercise) en de rest door Mike gearrangeerde composities van grote namen als  Duke Ellington ( Caravan), Thelonious Monk (I Mean You), Vernon Duke ( Autumn in New York) en Miles Davis ( All Blues), maar ook twee titels, gecomponeerd door de Nederlandse fluitist en componist  Thijs van Leer (Benny Golson en The Woolf). De muzikale culturen van andere landen zijn terug te vinden in de arrangementen … zo kreeg Duke’s Caravan een Latijns-Amerikaan sausje en werd Miles’ All Blues neergezet in een ietwat bevreemdende 7/8ste maatsoort, zoals gebruikelijk in de muziek van het Midden Oosten. Bij het Ave Maria van Bach grijpt Mike terug naar zijn oorspronkelijke roots, maar dompelt het onder in Zuid-Amerikaanse klanken.  

Tijd om Mike del Ferro eens te beluisteren in zijn eigen compositie Miron, zoals hij dat onlangs speelde bij het VPRO-programma Vrije Geluiden (Bimhuis - Amsterdam) en dat eveneens op de cd staat.


Het nummer Caravan verraste me – het begin is puur klassiek en schakelt dan over naar een Braziliaanse samba, waarbij Jeroen Vierdag en Bruno Castellucci zich uitleven op respectievelijk elektrische bas en slagwerk. Het meest genoot ik echter van Mike’s soloversie van Monk’s I Mean You, dat hij in een nogal ongebruikelijke maatsoort uitvoert. Het laatste nummer tenslotte, Brazilian excercise lijkt, de titel letterlijk vertalend, een vingeroefening voor de eerste echte cd in de serie The Journey, die gewijd is aan de inspiraties die hij opdeed in Brazilië - the musical planet on earth -  zoals hij het land in het hoesje noemt.  Deze plaat, die komend najaar verschijnt, staat nu al hoog op mijn verlanglijstje ……….. Hou deze Nederlandse pianist in de gaten ….….

Deze mooie plaat is o.a. te verkrijgen via Challenge Records en Mike Del Ferro's site..

Hans Koert
keepswinging@live.nl
Facebookgroep:  Keep (it) Swinging
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 Het Nederlands Jazz Archief maakt zware tijden door. De bezuinigingen door de regering leiden er toe dat het Nederlands Jazzarchief gesloten zal gaan worden en dat mag natuurlijk niet gebeuren. De Keep (it) Swinging blog is van mening dat het archief ( en het informatieve kwartaalblad het Jazz Bulletin) bewaard en toegankelijk moet blijven om het verhaal van de Nederlandse jazz te kunnen blijven vertellen aan de generaties na ons. Keep (it) Swinging heeft zich aangemeld als Vriend van het Nederlands Jazz Archief. Het zou mooi zijn als u het voorbeeld volgde en ook het Nederlands Jazzarchief steunde. .........


Mike Del Ferro's agenda staat bol met afspraken voor optredens - niet met concerten in ons eigen Vlaamse en Nederlandse clubcircuit, maar vooral met optredens in plaatsen in exotische oorden of afgelegen gebieden; hij heeft al bijna 100 verschillende landen in zijn paspoort staan en elke nieuwe staat die hij toevoegt, inspireert hem in zijn muziek. In een serie van zo'n twaalf album, die uitgebracht zullen worden door Challenge Records, wil hij deze muziek laten horen .... De serie zal heten The Journey en onlangs verscheen zijn eerste cd in deze serie, die de verwende jazzliefhebber moet verleiden ...... en dat gebeurt ook - een gevarieerde vooruitblik op een veelbelovende serie: The Journey.  

  
RetrospectKeep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment